lauantai 7. heinäkuuta 2012

Stephanie Plum

Stephanie Plum - sarja on Janet Evanovichin luoma sekopäisen hauska rikossarja, jossa nuori ja kaunis Stephanie työskentelee palkkionmetsästäjänä serkkunsa Vinnien yrityksessä. Räväkkä ja suorasanainen Stephanie joutuu kerta toisensa jälkeen erilaisiin ongelmiin, niin rikollisten kuin seksikkään Morellinkin kanssa. Nauruhermoja kutitteleva sarja ei varmasti jätä ketään kylmäksi.
 
Evanovichin kaksi ensimmäistä Stephanie Plum -dekkaria ilmestyivät suomeksi jo 1990-luvun puolessa välissä Tammen kustantamana. Kirjojen nimet olivat Vainko rahasta, Stephanie? ja Ei millään pahalla, Stephanie. Vuonna 2008 sarjan ensimmäinen osa julkaistiin uudestaan, tällä kertaa WSOY:n kustantamana.

Sarjan ensimmäisestä kirjasta on ilmestynyt elokuva nimeltään One for the Money, jonka pääosassa nähdään Katherine Heigl. Jatko-osista ei ole tietoa.KIRJAT:
1. One for the Money (suom. Ensin rahat, 2008)
2. Two for the Dough (suom. Kahta kovemmin, 2009)
3. Three to Get Deadly (suom. Kolmas kovanokka, 2009)
4. Four to Score (suom. Neljäs kerta toden sanoo, 2010)
5. High Five (suom. Luuvitonen, 2010)
6. Hot Six (suom. Kuudestilaukeava, 2011)
7. Seven Up (suom. Herttaseiska, 2011)
8. Hard Eight (suom. Kahdeksan kaunista, 2012)
9. To the Nines (suom. Yhdeksän hyvää, 2012)
10. Ten Big Ones (suom. Kymmenen oksalla, 2014)  
11. Eleven On Top (suom. Yhdestoista hetki, 2015)
12. Twelve Sharp
13. Lean Mean Thirteen
14. Fearless Fourteen
15. Finger Lickin' Fifteen
16. Sizzling Sixteen
17. Smokin' Seventeen
18. Explosive Eighteen
19. Notorius Nineteen
20. Takedown Twenty 

 


Ensin rahat

”On miehiä, jotka ilmaantuvat naisen elämään ja pilaavat sen ikiajoiksi. Joseph Morelli teki niin minulle – ei ikiajoiksi, vaan aina silloin tällöin.”

Työpaikkansa menettänyt Stephanie Plum on pinteessä. Hän tarvitsee rahaa, mutta ajat ovat kovat. Niinpä hänen on pakko pyytää apua sukulaisilta. Hän keplottelee Vinnie-serkkunsa firmasta itselleen työn palkkionmetsästäjänä, pakoilevien takuuvelallisten jahtaajana. Stephaniella ei ole alan kokemusta, mutta vähät siitä. Vähät siitäkin, että ensimmäinen etsittävä on poliisi Joseph Morelli. Siitä lähtien kun seksikäs Morelli vuosia sitten käytti Stephanien sinisilmäisyyttä hyväkseen, Morelli-sana on merkinnyt ongelmia. Nyt miestä syytetään murhasta.

Paha kyllä Stephanie raivostuttaa tutkimuksillaan nyrkkeilijä Beniton ja joutuu hengenvaaraan. Jos hän onnistuu nappaamaan Morellin viikossa, hänen tililleen rapsahtaa kymmenentuhatta dollaria. Hänen on vain opeteltava palkkionmetsästäjän homma yhdessä yössä – ja pysyteltävä hengissä, kunnes löytää Morellin.

"No niin, sainpas aloitettua sarjan alusta. Luin siis aiemmin seitsemännen osan kun en tajunnut, että tämä on kirjasarja. Herttaseiska oli niin hassunhauska, että oli pakko käydä lainaamassa eka tuotos. Stephanie Plum on kyllä melkein minun idolini. Hän on räväkkä persoona, joka osaa tehdä törkeyksiä, mutta sitten häneltä kuitenkin löytyy se herkempi puoli. En malta odottaa kun hän alkaa kasvaa kirjojen myötä yhä enemmän ihmisenä sekä palkkiometsästäjänä. Pidän tästä kirjasta siksi, että juonesta ei ole tehty kauhean monimutkaista vaikka pääosin keskittyykin kaikenlaisiin rikosjuttuihin. Seassa on hersyvää huumoria, flirttailevia miehiä ja tottakai Stephanien sekopäinen perhe. Teksti on sujuvaa ja tapahtumaa riittää, mutta asiat eivät kuitenkaan junnaa paikallaan ja rikoksien kanssa joutuu käyttämään aivojaan ja tässäkin loppu yllätti. Loistava kirja ja tästä on muuten leffakin, se piti tilata heti ensitöikseen."
ARVOSANA: 8½


Kahta kovemmin

Ensin rahat -dekkarissa Stephanie Plum keplotteli itselleen ammatin palkkionmetsästäjänä. Jos virkavallan koura jää odottamaan toimilleen valtakirjaa, saavat Stephanien manikyyriä kaipaavat sormet kohteestaan tukevan otteen – väliäkö sillä, että hän pyörtyy jo katsoessaan Reservoir Dogsia.

Toisessa Plum-tarinassa kirjailijan vauhti vain kasvaa, vaikka hänen sankarittarellaan onkin käynnistysvaikeuksia. Plumin auto on varastettu, ja varalle löytyvä näyttävä Buick tekee varjostuspuuhat lähes mahdottomaksi.

Uusi takaa-ajo vie Stephanien hautaustoimistoihin. Yhdeltä vainajalta puuttuu sormi, ja saatuaan postissa eräitäkin elimiä Stephanie päättää turvautua poliisituttava Joe Morelliin. Yhteistyö ei ole saumatonta, mutta vaikka Stephaniella onkin sydäntä jättää mies niille sijoilleen, hän muistaa aina heittää tälle aseen turvaksi. 

"En osaa oikein edes selittää mikä minut koukutti näihin kirjoihin. En ole koskaan tykännyt rikoskirjoista, mutta ehkä räväkkä Stephanie Plum vaan pitää otteessaan. Stephanien ympärillä pyörii seksikäs Morelli, joka yrittää saada Stephanien keskittymisen herpaantumaan ja lisäksi on vielä tumma ja komea Ranger, joka oli kuitenkin tässä osassa vähän pienemmässä roolissa, mutta ihana yhtä kaikki. En pysty edes laskemaan kuinka monta kertaa pyrskähtelin tätäkin lukiessa. Kirja on täynnä aivan mahtavaa huumoria. Tapahtumaa kyllä riittää ensimmäisestä kannesta viimeiseen ja vähemmän sitoutuneempi lukija voisi mennä välillä tapahtuman paljoudesta sekaisin. Stephanien räväkkä mummo kyllä vetäisee pisteet taas kotiin juoksemalla ruumiinvalvojaisissa kuin parhaimmissakin seurapiirijuhlissa. Lukija ei arvaa ikinä rikoksen loppuratkaisua kuin vasta kirjan viimeisillä sivuilla kun koko vyyhti aukenee selvästi eteen ja ehkä yllättääkin. Jälleen kerran mahtava osa ja toivoisin suuresti, että tästäkin tehtäisiin leffa!"
ARVOSANA: 8


Kolmas kovanokka

Palkkionmetsästäjä Stephanie Plum saa taas rikolliset vapisemaan, äitinsä häpeämään silmät päästään ja seksikkään poliisin Joe Morellin haikailemaan peräänsä.

Pikkukaupungin rakastettu karkkikauppias Mo on jättänyt liikennesakkonsa maksamatta ja häipynyt maisemista. Miksi ihmeessä, kysehän on vain sakoista? Jäljittäessään Mota Stephanie saa sapiskaa kaupungin asukkailta. Mon kaltainen ihana ihminen ei ole voinut tehdä mitään väärää, kaikkihan hänet tuntevat. Vai tunteeko kukaan?

Hämärähommia alkaa paljastua. Mon kellarissa olevissa säkeissä ei olekaan pelkkiä makeisia, ja Stephanie törmää ruumiiseen. Avukseen hän saa entisen ilotytön Lulan, joka on iso ja vahva kuin sumopainija, sekä poliisituttunsa Joe Morellin. Surman selvittäminen olisi lasten leikkiä, ellei kampaajareissu päättyisi katastrofiin. Mutta Stephanie ei luovuta: pää punaisena konnajahtiin!  
Neljäs kerta toden sanoo


Stephanie Plum iskee! Yleensä ohi, mutta erehtyväisyydellään tämä kasarimuotiin jämähtänyt New Jerseyn ylpeys on voittanut puolelleen miljoonat lukijat ympäri maailmaa.

Tällä erää palkkionmetsästäjä Plum jahtaa autovarkaudesta syytettyä tarjoilijaa. Hän saattaisi jopa onnistua tehtävässään, ovathan hänen apunaan 73-vuotias isoäiti Mazur, transvestiittirokkari Sally Sweet ja aina-niin-ihana Joe Morelli. Tapaus alkaa kuitenkin kerätä ympärilleen murhia, tuhopolttoja ja tuttuja vihollisia, jotka saavat Stephanien pistämään korkoihinsa vauhtia – ja autohan tietysti räjähtää, kuten on tavaksi tullut. Lisäksi Stephanie on koditon ja rahaton ja joutuu muuttamaan hamsterinsa kanssa Joe Morellin nurkkiin. Onneksi sankarittaremme on hauskimmillaan pienen paineen alla!Luuvitonen

Palkkionmetsästäjä Stephanie Plumin Fred-setä on kadonnut. 72-vuotiaan häntäheikin ainoa harrastus on nuukailu – mihin se olisi voinut miehen kuljettaa? Plumille ei ole tarjolla kunnon keikkoja, joten hän suostuu Ranger-nimisen silmänilon apulaiseksi. Mutta millaisissa sisustustöissä tarvitaan luotiliivejä?

Janet Evanovichin rempseän naishahmon seurassa ei totisesti käy aika pitkäksi: luvassa on jälleen hengästyttävää toimintaa, terävää sanailua, ikimuistoisia hahmoja – ja pureksittuja kynsiä. Stephanie tekee hartiavoimin töitä pitääkseen näppinsä irti vanhasta suolasta, Joe Morellista. Vaihtoehtoja pukkaakin ovista ja ikkunoista, mutta yllättäen ja pyytämättä, ja monilla on ase kädessään. Onneksi Stephaniella on apunaan neuvokas entinen prostituoitu Lula...Kuudestilaukeava

Pomminvarma palkkionmetsästäjä tulee jälleen! Lunnaskarkureita metsästävä Stephanie Plum on tehnyt valintansa vanhan sydänkäpysensä, poliisi Joe Morellin ja uuden työkumppaninsa Rangerin välillä. Eron hän ei pääse kummastakaan, sillä hänen uusin tehtävänsä on tuoda oikeuden eteen entinen erikoisjoukkojen agentti, niin ikään palkkionmetsästäjänä toimiva Carlos Manoso – alias Ranger. Kaiken lisäksi Mamma Mazur, aivan omassa logiikka-avaruudessaan elävä Stephanien isoäiti, päättää muuttaa lapsenlapsensa luo.  
Herttaseiska

Palkkionmetsästäjä Stephanie Plumin tuorein tehtävä kuulostaa liian helpolta ollakseen kiinnostava: oikeuden eteen on tuotava Eddie DeChooch, vanha puolisokea mies, joka tapailee Stephanien isoäitiä. Mutta vanha kettu pitää Stephanieta pilkkanaan, piilottelee kuollutta naista takapihallaan ja karkaa Stephanien kynsistä kerran toisensa jälkeen. Sitten harmittomat pilviveikot Dougie ja Mooner katoavat, ja lopulta kidnapataan Stephanien isoäitikin! Kaiken lisäksi Stephanie huomaa olevansa keskellä hääjärjestelyjä – yllättäen omiaan.

Apuun ilmestyy Ranger, mies joka osaa kaiken mitä Stephanienkin kuuluisi osata ja joka saa hänen polvensa spagetiksi. Hän auttaa Stephanieta DeChoochin nappaamisessa yhdellä ehdolla, joka ei tee hyvää Stephanien ja Joe Morellin naima-aikeille: Stephanien on vietettävä yksi yö hänen kanssaan… 

Mielessäni käyttäydyin sankarillisesti ja löin aseen DeChoochin kädestä. Todellisuudessa olin kuin halvaantunut. Kun nenäni edessä heilutetaan asetta, ruumiini muuttuu nesteeksi.
DeChooch ampui vielä toisen laukauksen, mutta luoti viuhui Moonerin ohi ja irrotti palan kastemaljasta.
Carolli läimäytti DeChoochia takaraivoon. "Lopeta!"
DeChooch kompuroi eteenpäin, ase laukesi ja teki reiän peräseinän yli metrien levyiseen ristiinnaulittua esittävään maalaukseen.
Meidän kaikkien suut loksahtivat auki. Ja me kaikki teimme ristinmerkin.
"Johan nyt!" Carolli sanoi. "Sinä ammuit jeesusta. Se vaatii jo kunnon litanian Ave Marioita."
"Se oli vahinko", DeChooch sanoi. Hän tähysi maalaukseen päin. "Mihin minä osuin?"
"Polveen."
"No hyvä", DeChooch sanoi. "Ei siis mihinkään fataaliin paikkaan."

(Herttaseiska, s. 105)

"En tiennyt mitä odottaa kun varasin tämän kirjan. En edes tiennyt, että tämä on sarja, mutta eipä kauheasti jäänyt mikään auki tätä lukiessa. Nopeatempoinen kirja, jossa on mysteeri toisensa perään, vähän hömelö Stephanie sekä läjäpäin muita värikkäitä hahmoja kuten kaikkia ammuskeleva masentunut Chooch sekä hyvin rääväsuinen isoäiti, pilviveikko Mooner sekä tajuttoman seksikäs Morell. Kirja kirvoitti naurut jo ihan ensimmäisillä sivuilla suoralla ja sensuroimattomalla tekstillään. Tätä kirjaa voisi kuvailla enemmänkin rikoskirjaksi, josta on tehty parodia. Ehdottomasti ei tiukkapipojen kirja, koska teksti saattaa paikoitellen olla kovinkin räävitöntä. Älytön tarina ja älyttömät hahmot, joita jäi ikävä. Pitänee lukasta aiemmatkin kirjat."
ARVOSANA: 8Kahdeksan kaunista

Avioerojuttujen setviminen ei oikeastaan kuulu takuukarkureita metsästävän Stephanie Plumin toimenkuvaan. Kadonneen äidin ja tyttären tapaus tulee Stephanielle enemmänkin sukurasitteena, hänen vanhempiensa naapurista.

Pelottava Eddie Abruzzi varoittaa Stephanieta pitämään näppinsä irti jutusta. Stephanien entinen heila Joe Morelli ja tuoreempi tuttavuus Ranger sen sijaan varoittavat häntä Abruzzista. Molemmat neuvot alkavat tuntua varteenotettavilta, kun Stephanie saa ovelleen käärmeitä, autoonsa tarantelloja, sohvalleen kahtia sahatun miehen ja peräänsä pupujussiksi pukeutuneen stalkkerin. Rangerin on aika kaivaa Stephanien ase ulos keksipurkista, joskin Stephanie odottaa saavansa muutakin: miksei Ranger ole vieläkään lunastanut Stephanielta saamaansa intiimiä palkkiota? Onneksi tämän tytön perässä juoksee mies jos toinenkin – heillä tosin tuppaa olemaan naamiot kasvoillaan ja vain räjähteitä ojennettavanaan…Yhdeksän hyvää

Stephanie Plum – haluttu saalis!

Stephanie Plum saa pomoltaan Vinnieltä komennon jäljittää Samuel Singh, intialaismies josta on tullut laiton maahanmuuttaja Vinnien takaaman oleskeluluvan päätyttyä. Juttuun kytkeytyy myös mystinen Ranger, mies, joka on ennenkin pannut Stephanien sekaisin. Hän ilmaantuu hankalalla hetkellä: Stephanie ja hänen poliisipoikaystävänsä Joe Morelli ovat juuri muuttaneet yhteen. Hulvaton juoni huipentuu Las Vegasissa, jossa pelipanokset ovat korkeita eli henki herkässä. 

 
Kymmenen oksalla

Plum-sarja käy osa osalta hykerryttävämmäksi! Tarjolla on vauhtia, huumoria, riemastuttava henkilögalleria – ja maailman surkein palkkionmetsästäjä.

Nachonostoreissu, ryöstö, räjähdys – ja jälleen tuhoutuu yksi auto. Ihan normipäivä palkkionmetsästäjä Stephanie Plumin elämässä. Paitsi että tällä kertaa hän saa niskoilleen vainoavan jengin. Ja jotain vieläkin pelottavampaa. Stephanie jahtaa Junkmanina tunnettua tappajaa. Ellei Junkman sitten löydä häntä ensin. Onneksi – ja lukijan riemuksi – Stephanie saa apua toinen toistaan värikkäämmiltä kollegoilta, ystäviltä ja sukulaisilta. Luvassa on tiukkaa menoa Trentonissa!


Yhdestoista hetki

Stephanie Plum yrittää lopettaa palkkionmetsästäjän hommat, mutta se on helpommin sanottu kuin tehty.

Tappouhkauksiin ja murhayrityksiin kyllästynyt Stephanie Plum ripustaa palkkionmetsästäjän hanskat naulaan ja menee nappitehtaalle töihin. Takuuluottomaailmasta irtautumista hidastavat Stephanien tehtävät perinyt Lula, joka ei tunnu pärjäävän ilman ystäväänsä, ja kaunaa kantava entinen asiakas, joka yrittää nitistää Stephanien.

Stephanien hengissäpysymisponnisteluihin osallistuvat Plum-sarjan aiemmista osista tutut värikkäät sukulaiset ja ystävät, kuten kilpakosijat Morelli ja Ranger, ainutlaatuinen Mummu Mazur ja häitään valmisteleva Valerie-sisko.

2 kommenttia:

  1. Ihana tämä sinun blogi! Kun ei lukemista meinaa löytyä niin täältä kattelen sun arvosteluja ja nuita kirjalistoja(ko? mitä sitten onkaan) En tätä Evanovichin sarjaakaan olisi kyllä muuten löytänyt ja mahtavaa viihdettähän se oli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa kuulla, että blogi miellyttää ja siitä on ollut sinulle apua kirjojen suhteen :)

      Poista

Kiitoksia muistamisesta ;)