keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Tarkoitettu

(Matched trilogy) 

Ally Condien kirjoittama trilogia sijoittuu tulevaisuuden maailmaan. Maailmaan, jossa ihmisillä ei ole mitään sananvaltaa. Yhteiskunta päättää miten ihmiset pukeutuvat, mitä he syövät, missä he opiskelevat ja ovat töissä. He jopa valitsevat ihmisille heidän tulevat kumppaninsa geenien mukaan, jotta syntyisi mahdollisimman terveitä jälkeläisiä ja että sairaudet saataisiin hävitettyä lähes kokonaan. Cassia täyttää 17-vuotta ja pääsee omaan parijuhlaansa, jossa hän näkee tulevan miehensä. Hänen yllätyksekseen puolisoksi paljastuu Cassian paras ystävä Xander. Paremmin siis ei olisi voinut käydä! Mutta kun Cassia tutkii Xanderin tietoja tarkemmin saamaltaan levykkeeltä, ruudulle ilmestyvät toisetkin kasvot. Cassia alkaa epäillä Yhteiskunnan toimintaa. Onko sillä edes oikeasti väliä, kenet Cassia valitsee? Uskaltaako hän uhmata yhteiskuntaa?

Tarkoitettu - trilogian virallinen kotisivu


KIRJAT:
1. Matched (suom. Tarkoitettu, 2011)
2. Crossed (suom. Rajalla, 2012)
3. Reached (suom. Perillä, 2013)


Tarkoitettu 

Tarkoitettu sijoittuu tulevaisuuden maailmaan, uuteen uljaaseen Yhteiskuntaan. Päähenkilö on miltei 17-vuotias Cassia-tyttö. Maailma jossa hän elää on täydellisen säännelty ja elämä siellä ennalta suunniteltu. Kaikki pukeutuvat samalla tavalla ja syövät samaa ruokaa, jonka Yhteiskunta lähettää heille valmiina. Kansalaiset tekevät mitä käsketään ja menevät minne määrätään. Jopa vapaa-aika on tarkasti ohjattua.Kun Cassia täyttää 17, hänelle esitellään hänen tuleva kumppaninsa. Parit ovat yleensä toisilleen ennalta tuntemattomia, Yhteiskunnan valitsemia optimaalisesti yhteen sopivia henkilöitä. Cassialle valittu kumppani on kuitenkin yllättäen hänen paras ystävänsä Xander. Mutta kun Cassia myöhemmin tutkii tarkemmin Xanderin tietoja saamaltaan levykkeeltä, ruudulle ilmestyvät toisen pojan kasvot. Poika on Ky, "poikkeama", yksilö joka saa kyllä elää Yhteiskunnassa, mutta ei koskaan mennä naimisiin tai saada lapsia.Kyn kasvot nähtyään Cassian mieli täyttyy kysymyksillä. Entisen mallikansalaisen sokea usko Yhteiskuntaan alkaa murtua. Kuka on hänelle optimaalisin kumppani? Kenen kanssa Yhteiskunta haluaa hänen menevän naimisiin? Ja onko sillä edes väliä? Sillä ehkä lopulta tärkeintä onkin, kenen kanssa Cassia itse haluaa olla...

Ally Condien romaani on erittäin hyvin kirjoitettu ja rakennettu, siinä on samastuttavat ja koskettavat päähenkilöt sekä myös kaunis kirjallinen ulottuvuus. Trilogia on herättänyt maailmalla poikkeuksellista huomiota jo ennen virallista julkaisuaan. Sarjan oikeudet on myyty tähän mennessä jo yli 20 maahan.

"Kirja vihastutti ja kauhistutti kaikella sillä rehellisyydellään. Olisi kauheaa syntyä ja kasvaa maailmassa, jossa KAIKKI määrätään puolestasi, joka aviomies! Saat tietyn kokoisen ruoka-annoksen ja opiskelet vain tiettyjä asioita. Et osaa kirjoittaa, koska kaikki tehdään koneella. Yhteiskunta päättää jopa sen, milloin kuolet. Maailmassa on vain sata runoa, sata laulua, sata taulua jne. Jotain ihan kamalaa. Kyllä voi henkäistä helpotuksesta kun tajuaa, että se on vain kirja. Kirja imaisee mukaansa alusta lähtien vaikka välillä kuvailu onkin hiukan tylsää luettavaa. Ei lukeudu suosikkikirjoihin, mutta toinen osa on ehdottomasti luettava!"
ARVOSANA: 8Rajalla

Cassia matkaa ulkoprovinsseihin etsimään Ky'ta, mutta tämä on karannut ja jättänyt jälkeensä vain muutamia vihjeitä. Etsintäretkellään Cassia kohtaa uusia ystäviä ja liittolaisia ja joutuu kyseenalaistamaan kaiken mihin siihen asti on uskonut. Yhteiskunnan unelmapoika Xanderkaan ei ole sitä miltä näyttää. Autioilla reuna-alueilla mikään ei ole varmaa, ja petokset ja huijaukset tekevät oikean suunnan löytämisestä entistä vaikeampaa. Cassian omakin tie vie lopulta täysin odottamattomille poluille.

"En ole koskaan pitänyt tätä trilogiaa kovinkaan mielenkiintoisena, mutta kyllä se ensimmäinen osa oli parempi kuin tämä. Oikeastaan koko kirjassa ei tapahdu kiteytettynä yhtään mitään. Se vain kertoo karkureiden vaikeasta matkasta kohti päämäärää ja mahdollisen kansannousun tutkimista. Cassia ja Ky herättivät mielenkiintoa ensimmäisessä kirjassa, mutta tässä heistä ei ollut nimeksikään juttua. Välillä minulle tuli kirjan teemasta mieleen Nälkäpeli. Tässäkin osa maailman ihmisistä haluaa elää elämäänsä ilman jonkun ylemmän tahon määräyksiä joten on selvää, että kapina kytee ja syttyy vielä. Tässä kirjassa ei päästy vielä sinne asti, mutta on selvää, että viimeisessä kirjassa tunteet kuohuvat. Vaikka juoni on tässä vaiheessa aika selvä, tuli tarinasta välillä sellainen olo, että Cassialla ja muilla ei ole mitään mahdollisuutta muuttaa maailmaa, joka on ollut olemassa pitkään ja vakauttanut asemansa maailmankartalla. Noh, se selvinnee sitten seuraavassa kirjassa, joka on tietenkin uteliaisuudesta luettava."
ARVOSANA: 7½


Perillä

Jätettyään yhteiskunnan ja etsittyään epätoivoisesti niin kapinallisia kuin toisiaankin Cassia ja Ky ovat vihdoin löytäneet hakemansa. Hintana on kuitenkin jälleen menetys. Ky jää kansannousun piiriin, mutta Cassia määrätään palaamaan Yhteiskuntaan ja työskentelemään sieltä käsin Vastarinnan puolesta. Mikään ei kuitenkaan ole ennustettavissa. Pian kansannousu virallisesti alkaa ja muuttaa kaiken. Löytävätkö Cassia ja Ky toisensa uudelleen, vai onko Cassian kohtalona kaiken jälkeen sittenkin Xander?

"En ole oikein missään vaiheessa päässyt täysin selville minkä yhteisnumeron antaisin tälle trilogialle. Tämä ei sykähdytä minua samalla tavalla kuin moni lempisarjani, mutta täytyy myöntää, että tätä vikaa osaa lukiessa pala nousi kurkkuun parissa kohtaa. Valitettavasti trilogian taso laskee loppua kohden. Ensimmäinen osa oli ihan kelvollinen pläjäys, mutta tässä viimeisessä osassa ei tapahdu oikeastaan mitään. Odotin sellaista kuohahdusta niin kuin kirjoissa on yleensä tapana tulla, mutta tämä jätti aika kylmäksi ja mitäänsanomattomaksi. Tottakai olen iloinen, että kaikki kääntyi hyväksi, mutta samalla tarina omalta osaltaan jäi aika auki. Minulle jäi vähän sellainen fiilis, että tarina ei kerennyt edes alkaa näiden kolmen kirjan aikana. En oikein osannut sisäistää hahmoja ja kokonaisuus jäi aika laiskaksi kaikin puolin. Lukihan tämän trilogian sen kerran, mutta enpähän usko uudelleen tähän tarttuvani. Plussaa ihanista kirjojen kansista."
ARVOSANA: 7- 

2 kommenttia:

  1. Tämä ja Nälkäpeli lukeutuvat niihin kirjoihin, jotka saivat ainakin minut miettimään omaa tulevaisuutta ja mihin maailma voisi ajautua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, samaa mieltä! Pistää todella miettimään!

      Poista

Kiitoksia muistamisesta ;)