keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Kauhua Jane Austenin tyyliin

Jane Austen (1775–1817) oli englantilainen kirjailija. Austenin romaanit ovat arvostettuja hyväntahtoisen ironiansa, huumorinsa ja englantilaisen maalaisaatelin elämän kuvauksen vuoksi, mutta myös erinomaisina naisten kuvauksina. Ensimmäinen Austenin julkaisukuntoon saattama romaani oli Northanger Abbey, mutta se julkaistiin vasta myöhemmin. Austenin esikoisromaani Järki ja tunteet ilmestyi 1811. Ehkä tunnetuin Austenin teoksista on Ylpeys ja ennakkoluulo vuodelta 1813.

Vaikka Austen kirjoitti monia avioliittoromaaneja, hän itse ei koskaan mennyt naimisiin. Austen kuoli sairauteen 41-vuotiaana. Ainoat varmasti Jane Austenia esittävät kuvat ovat Cassandra-siskon tekemät kaksi värillistä luonnosta. Austenin tuotanto luetaan maailmankirjallisuuden klassikoihin. Alkukielellä hänen teoksensa ovat olleet jatkuvasti saatavilla. Austenin romaanien pohjalta on tehty myös useita suosittuja televisiosarjoja ja elokuvia.


KIRJAT:
1. Pride and Prejudice and Zombies (suom. Ylpeys ja ennakkoluulo ja zombit, 2010)
2. Sense and Sensibility and Sea Monsters (suom. Järki ja tunteet ja merihirviöt, 2011)
3. ?


Ylpeys ja ennakkoluulo ja zombit 

”On yleisesti tunnustettu totuus, että zombi joka on saanut haltuunsa aivot tarvitsee välttämättä lisää aivoja ravinnokseen.” 

Näillä sanoin alkaa Ylpeys ja ennakkoluulo ja zombit, kirja jossa rakastetun Jane Austenin nerokkaat ihmissuhdekiemurat saavat uskomattoman lisän. Rauhallista Merytonin kylää on jo jonkin aikaa vaivannut mysteerinen rutto – ja kuolleet ovat nousemassa haudoistaan! Austenin näpsäkkä sankaritar Elisabeth Bennet on entistä sähäkämpi: hänet tunnetaan erinomaisena zombintappajana. Mutta miten käy, kun paikalle ilmaantuu komea ja arrogantti Mr. Darcy? Hän on erityisen ihastunut Elizabethin tietämykseen zombien tappamisesta. Oikeudenmukainen Elisabeth onkin kova neuvomaan muita ninjataidoissa mutta ei aina huomaa, mikä olisi parasta hänelle itselleen.

Loistelias epookkidraama tavoittaa alkuperäisen teoksen ironian ja huumorin ja vääntää niihin aivan uusia kierroksia. Pienen maalaispastorin kirkkomaalla käydään verisiä taistoja kuunvalossa ja englantilaisen aatelisneidon kuuluu pianonsoiton, keskustelu- sekä seurustelutaidon lisäksi hallita zombininjan taidot. Pystyykö Elisabeth voittamaan hirvittävät vastustajansa ja Merytonin yllä leijuvan kirouksen? Entä voiko hän haastaa englantilaisen maalaisaatelin luokkatietoisen ennakkoluuloisuuden?

”Jane Austen ei sovi kaikille. Eivät zombitkaan. Mutta kun ne yhdistää, herää kysymys: miksi kukaan ei tullut ajatelleeksi tätä aiemmin?” – Wired

"Okei, toisaalta olis voinut lukea tuon alkuperäisen kirjan ensin, että olisi voinut vertailla, mutta meneehän tämä näinkin. Tämä kirja sisälsi ajatuksen kanssa luettavaa tekstiä kuin myös varmasti alkuperäisteoskin. Ihan hauska ja viihdyttävä idea kieltämättä, mutta ei nyt kyllä lukeutunut lempikirjojeni listalle. Välillä tuntui, että tässä kirjassa ei ollut mitään juonta vaan henkilöt vain keskittyivät yhteen ja samaan, toistensa luona vierailuun ja välillä zombien tappamiseen. Elizabeth oli kyllä hauska ja huikea hahmo. Hänen ja Darcyn välisestä kanssakäymisestä olisin mieluusti kyllä lukenut lisääkin, koska kirjan oletettu rakkaustarina jäi kyllä kaiken muun alle. Suosittelen lukemaan jos pidät Austenin tuotoksista ja ilkeistä zombeista. vaikka tässä oli aivoja popsivia zombeja, ei niiden kanssa kuitenkaan menty liiallisuuksiin."
ARVOSANA: 7½


Järki ja tunteet ja merihirviöt 

Kustannusyhtiön mukaan amerikkalaisen Ben H. Wintersin kirjoittama teos tulee olemaan 60-prosenttisesti Austenia ja 40-prosenttisesti ”lonkerokaaosta”. 

Järki ja tunteet ja merihirviöt laajentaa Jane Austenin rakastetun romaanin aivan uuteen maailmaan: siellä hallitsevat jättiläishummerit, hirviömäiset mustekalat, kaksipäiset merikäärmeet ja muut eläinmaailman ennenkuulumattomat kammotukset. Tarinan alussa Dashwoodin sisarukset ajetaan pois heidän lapsuudenkodistaan ja lähetetään salaperäiselle saarelle, joka on täynnä villejä olentoja ja pimeitä salaisuuksia. Järkevä Elinor rakastuu Edward Ferrarsiin, ja hänen romanttista sisartaan Mariannea kosiskelevat sekä komea Willoughby että kaamea mieshirviö, kenraali Brandon.

Voivatko Dashwoodin sisarukset löytää todellisen rakkauden, vaikka elämää sotkevat kaikenmoiset elukat ulokkeineen ja saksineen, jotka jatkuvasti yrittävät napsia heidän nilkkojaan? Jane Austenin pureva satiiri yhdistyy Järki ja tunteet ja merihirviöt -kirjassa kauniisti äärimmäisen väkivaltaisten merihirviöiden hyökkäyksiin. Vain vahvimmat voivat jäädä eloon – ja vain nopeimmat uimarit voivat saavuttaa rakkauden!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitoksia muistamisesta ;)