keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Buffy Vampyyrintappaja

(Buffy The Vampire Slayer) 

Joss Whedonin luoma Buffy on tullut tutuksi lähinnä tv-sarjasta, jota näytettiin kokonaiset 7. tuotantokautta. Tarina kertoo teini-ikäisestä Buffysta, joka saa tietää olevansa Valittu. Hän on seuraava Vampyyrintappaja. Ongelmanuori Buffy muuttaa äitinsä kanssa aurinkoiseen, kuvitteelliseen Sunnydaleen. Buffy luulee, että hän saa jatkaa normaalia elämää ilman vampyyreja. Hän ei kuitenkaan tiedä, että pieni kaupunki sijaitsee Helvetinsuun päällä. Buffy tutustuu valvojaansa Gilesiin, uusiin ystäviin ja suureen kouralliseen erilaisia demoneita. Buffysta on tehty myös elokuva, mutta se ei kuulu millään tavalla itse sarjaan eikä siinä esiinny samoja näyttelijöitä. 

Buffy Vampyyrintappaja tv-sarja:

Buffy the Vampire Slayer Season Eight on televisiosarjaan pohjautuva sarjakuva, joka jatkaa tarinaa siitä, mihin se sarjan päättyessä jäi. Sen ensimmäinen osa julkaistiin 14. maaliskuuta 2007. Sarjakuvaa tuottaa Joss Whedon, minkä lisäksi hän on kirjoittanut joitakin sarjakuvan osia. Myös muut televisiosarjan käsikirjoittajat ovat osallistuneet tai osallistumassa sarjakuvan käsikirjoittamiseen. Sarjakuvan piirtämisestä vastaavat lähinnä Georges Jeanty, Andy Owens ja Dave Stewart muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Aluksi Buffy the Vampire Slayer Season Eight -sarjakuvan piti sisältää 25 osaa, mutta sittemmin luku nousi 40 osaan. Sarjakuva on saanut pääasiassa hyvän vastaanoton, ja se on esimerkiksi saanut muutamia palkintoehdokkuuksia.

Kirjat:
Buffy Vampyyrintappaja – Alku
1. The Long Way Home (suom. Pitkä matka kotiin)
2. No Future for You
3. Wolves at the Gate
4. Time of your life
5. Predators and pray
6. Retreat
7. Twilight
8. Last Gleaming


Buffy Vampyyrintappaja - Alku 

Ensimmäinen massiivinen kokoomateos palaa alkuun - The Originiin, joka noudattaa uskollisesti Joss Whedonin alkuperäistä käsikirjoitusta, josta kaikki alkoi. Vasta valitun vampyyrintappajan tie kohti Sunnydalea jatkuu jaksoilla Viva Las Buffy ja Slayer, Interrupted. Lisäksi The Goon -sarjan luojan Eric Powellin kynänjälkeä voidaan ihailla jaksossa All's Fair, joka kertoo Spikestä ja Drusillasta vuoden 1933 maailmannäyttelyssä.Huippusuosittu TV-sarja Buffy, vampyyrintappaja on synnyttänyt lukemattomia sarjakuvia. Tämä kokoomateosten sarja sisältää tärkeimmät Buffy-sarjakuvat, ja se noudattaa televisiosarjan aikajanaa.


Pitkä matka kotiin 

Buffy ja joukko tappajia tekevät yllätysiskun vanhaan kirkkoon, jossa muutama demoni pitää majaa. Surmattuaan demonit tappajat tutkivat näiden ruumiita ja löytävät niistä omituisen symbolin. Tukikohdassaan vanhassa linnassa Buffy ja Xander pohtivat symbolin tarkoitusta, ja tuntemattomasta syystä jättiläiseksi muuttunut Dawn ja Buffy riitelevät. Yhdysvalloissa hallituksen järjestö ja sitä johtava kenraali Voll tutkivat tuhoutuneen Sunnydalen raunioita ja tekevät yllättävän löydön.

Scooby Gangin jäsevät harjoituttavat kukin omalla tahollaan ja tavallaan uusia tappajia. Skotlannissa Dawn ja Xander keskustelevat Buffysta ja Dawnin muuttumisesta jättiläiseksi. Yhdysvalloissa hallituksen järjestö päättää liittoutua Sunnydalen raunioista löytämänsä noidan Amy Madisonin ja hänen poikaystävänsä kanssa. Amy matkustaa Skotlantiin ja hyökkää Buffyn tukikohtaan zombiejoukkojen avustamana. Hän taikoo Buffyn uneen, josta tytön voi herättää vain todellisen rakkauden suudelma.

Amyn uneen taikoma Buffy tutkailee unimaailmaansa yhdessä vanhan tuttunsa Ethan Raynen kanssa. Noita Willow saapuu auttamaan taistelussa Amya ja tämän zombiearmeijaa vastaan. Kaksi noitaa ottavat yhteen, mutta taistelun ratkaisee Dawn. Todellisen rakkauden suudelma herättää Buffyn taikaunestaan. Amy kidnappaa Willown ja vie tämän tukikohtaansa, missä tämä saa kokea karmaisevan yllätyksen tavatessaan Amyn poikaystävän. Giles etsii tietoja omituisesta symbolista.

Amyn kidnappaama Willow kohtaa jälleen vanhan tuttunsa, surmaamansa Warren Mearsin, jonka Amy on onnistunut herättämään kuolleista. Warren kiduttaa Willowta. Dawn anelee Buffya tuomaan Willown takaisin, ja Scooby Gang valmistautuu hakemaan ystävänsä Amyn kynsistä. Xanderin johtamat noidat luovat portaalin, jonka kautta Buffy ja tappaja Satsu lähtevät Willown perään. Kenraali Voll varoittaa Buffya "twilightista", taikuuden lopusta, ja kertoo tytön olevan sodassa koko ihmiskuntaa vastaan.

Nuori, nimettömäksi jäävä tappaja kertoo kuinka hänestä tuli yksi alkuperäisen tappajan Buffy Summersin suojelemiseksi asetetuista vale-Buffyista. Hän aktivoitui Willown loitsun seurauksena helvetisuun tuhoutumisen aikaan. Televisiomainoksen kautta hän löytää Buffy Summersin johtamat tappajajoukot, joiden muodostamaan "ketjuun" hän liittyy. Suojellakseen Buffya Scooby Gang asettaa hänet yhdeksi vale-Buffyista demonien, hirviöiden ja keijujen asuttamaan maanalaiseen luolaan.No future for you 

Faith ja hänen entinen poikaystävänsä Robin Wood majailevat Yhdysvaltain Clevelandissa, missä Faith taistelee vampyyrilapsia vastaan. Taistelun päätyttyä hän palaa kotiinsa, missä häntä odottaa Rupert Giles. Giles värvää Faithin hoitamaan vaarallista tehtävää. Hänen on määrä salamurhata tappaja Genevieve Savidge, joka on uhannut tuhota maailman. Gilesilta saamansa koulutuksen jälkeen Faith matkustaa Englantiin. Skotlannissa Buffy tunnustaa Xanderille huolestuneensa kenraalin varoittamasta "twilightista".

Faith soluttautuu kohteensa Genevieve Savidgen järjestämiin juhliin. Hermostunut Faith valmistautuu surmaamaan Genevieven. Genevieven opettaja Roden käskee lentävien gargoylejensa vartioida tarkasti Faithia. Puutarhassa Faith ja Genevieve keskustelevat elämästä ja perheistään. Rodenin vastustuksesta huolimatta Genevieve haluaa liittoutua Faithin kanssa ja paljastaa tälle päämääränsä; Genevieve haluaa surmata "kuningattaren", Buffyn. Skotlannissa Willow ja Dawn keskustelevat Dawnin tilasta.

Faith tajuaa Gilesin lähettäneen hänet suojelemaan Buffya. Hän jatkaa kuitenkin peiteroolissaan ja vakuuttaa Genevievelle olevansa tämän puolella. Faith ja Genevieve alkavat nopeasti ystävystyä. Giles suunnittelee murtautuvansa Genevieven kartanoon pelastaakseen Faithin. Skotlannissa Buffy ja Willow tarkastavat suojakenttiä kun Genevieve ja Roden hyökkäävät heidän kimppuunsa. Kaksikko kidnappaa Buffyn ja teleporttaa tämän kotikartanoonsa. Genevieve ja Buffy taistelevat, ja myös Faith ja Buffy ajautuvat tappeluun.

Genevieve tajuaa Faithin huiputuksen, ja tappajat taistelevat keskenään. Taistelun lomassa Faith yrittää käännyttää Genevievea ja vakuuttaa tälle Rodenin olevan paha. Giles yrittää yhä keksiä keinoa murtautua kartanoon kun Willown pelastama Buffy soittaa ja tivaa vihaisena valvojaltaan tietoja Faithin tehtävästä. Genevieve haavoittuu kuolettavasti, minkä jälkeen on Rodenin ja Faithin vuoro ottaa yhteen. Salaperäinen Twilight tapaa hallituksen agentin ja keskustelee hänen kanssaan Faithista ja Genevievestä.

Buffy ja Willow vierailevat demoni Tichajtin luona saadakseen tietoja uudesta vihollisestaan Twilightista. Demonin piilopaikassa heitä tervehtii Robin, joka varoittaa Willowta käyttämästä taikuutta paikassa. Xander yllättää Dawnin lahjoilla, ja Dawn paljastaa miehelle salaisuutensa. Buffy ja Willow tapaavat Tichajtin. Tichajt kertoo Twilightin havittelevan taikuuden päättymistä ja ivaa Buffya. Demoni näyttää Buffylle ja Willowlle tapahtumia menneisyydestä, nykyisyydestä ja tulevaisuudesta, mikä paljastaa kaksikolle monia salaisuuksia.Wolfes at the gate 

Buffy pohdiskelee historiaansa tappajana ja tuhansien uusien tappajien aktivoimista sekä ylipäätään elämäänsä. Tyttö tunnustaa Xanderille olevansa huolestanut siitä onko hänen teoillaan tappajana mitään vaikutusta maailmaan. Buffy kutsuu tappaja Satsun hautausmaalle metsästämään vampyyreja ja tunnustaa tytölle tietävänsä tämän suudelleen häntä Buffyn ollessa lumotussa unessa. Twilight hyökkää kaksikon kimppuun. Twilight taistelee Buffyn kanssa ja kertoo tälle suunnitelmastaan tuhota kaikki tappajat.

Buffy ja tappaja Satsu ovat maanneet yhdessä ja keskustelevat yhden yön suhteestaan. Muu Scooby Gang tarkkailee tukikohtansa ympärillä esiintyvää epäilyttävää toimintaa ja löytää Buffyn sängystä Satsun kanssa. Buffyn tukikohta joutuu muotoa muuttavien vampyyrien hyökkäyksen kohteeksi. Tappajat taistelevat vampyyreja vastaan, mutta hyökkääjien onnistuu varastaa Buffyn Viikate-ase. Xander tunnistaa vampyyrien voimien olevan peräisin Draculalta ja etsii apua vanhalta ystävältään ja herraltaan.

Xander ja vampyyrintappaja Renee matkustavat Draculan luo. Skotlannissa Andrew valistaa tappajia Xanderin ja Draculan yhteisestä historiasta. Vampyyrintappaja Aiko ilmoittaa nähneensä Viikatteen varastaneen vampyyrijoukon Tokiossa, ja Buffy joukkoineen lentää Japaniin taistellakseen vampyyrijoukkoa vastaan. Lennolla Willow keskustelee Satsun kanssa tämän ja Buffyn yhteisestä yöstä. Dracula tajuaa vampyyrijoukon varastaneen hänen voimansa ja suostuu avustamaan Buffyn joukkoja.

Buffy ja hänen ryhmänsä saapuvat Japaniin, missä he tapaavat Xanderin ja Draculan. Jättiläis-Dawn saa tehtäväkseen harhauttaa vampyyrijoukkoa samalla kun Scooby Gang hyökkää näiden piilopaikkaan.

Buffy liittolaisineen on matkustanut Japaniin saadakseen takaisin varastetun aseensa. Scooby Gang liittoutuu Draculan kanssa päihittääkseen vastustajansa, Viikatteen varastaneen vampyyrijoukon.

"Luettuani nämä kolme ensimmäistä, olin ihan ymmälläni. Luin ne englanniksi, joten osa jutuista saattoi mennä ohi. Innokkaana Buffy-fanina kuitenkin hämmästelin kuinka sarjan tyyli muuttui kun se muuttui tv-sarjasta sarjakuvaksi. Hiukan ärsytti se, että Willow teki kaikista nuorista naisista tappajia. Olisin halunnut, että Buffy on uniikki tapaus. Sarjakuvassa ei ole enää tuttua ja turvallista Sunnydalea vaan kylmä Skotlanti. Tapaamme myös vanhoja tuttuja, kuten Amy, Dracula ja Andrew. Sarjakuva muuttuu paikoitellen myös "raa'aksi". Yllätti myös se, että Buffysta paljastui tämä lesbo/bi-asia. Jotenkin koomista, koska neitokaisen miesuhteet tv-sarjassa olivat aina niin tuhoon tuomittuja. Mielenkiinnolla kyllä luen seuraavatkin osat."
ARVOSANA: 8


Time of your life 

Buffy huomaan tuleensa siirretyksi tappaja Meleka Frayn tulevaisuuteen. Dawn muuttuu Kentauriksi. Amy ja Warren iskevät linnaan ohjuksella. Buffyn ja Frayn on pakko yhdistää voimansa, selvittääkseen tapaamisensa tarkoituksen. Toisaalla Frayn kaksoisveli Harth on liittoutunut pahan Willowin kanssa.

Xander ja Dawn pakenevat piiritystä ja kohtaavat mystiset puu olennot. Tulevaisuudessa paha Willow vakuuttaa Frayn, tekemään Buffysta toimintakyvyttämän, pelastaakseen maailman.

Kun portaali tulevaisuuden ja nykyhetken välissä väliaikaisesti aukeaa, Buffy kiirehtii päästäkseen takaisin nykyisyyteen, pahan Willown ja Frayn pyrkiessä estämään häntä. Samaan aikaan nykyisyydessä Riley Finn vakuuttaa uskollisuuttaan Twilight salaseuralle.

Buffy herää ja huomaa olevansa jälleen 16 vuotias. Tappajan tehtävät häiritsevät Buffyn osallistumista Cordelia Chasen järjestämiin juhliin Sunnydalessa.

"Tämä sarjakuvakirja jatkaa yhtä erikoisilla kannattimilla kuin aiemmatkin. Täysin uusi Buffy-maailma odottaa fanejaan. Dawn pääsee vihdoin eroon ISOSTA ongelmastaan, mutta erikoisella tavalla. Pääsemme tutustumaan tulevaisuuden maailmaan, jossa paha Willow juonii katalia juoniaan. Piirrustukset ovat tottakai taas aivan mahtavia ja taitaapa kirjassa tulla esiin vähän erilaista Buffy-taidettakin pienen pätkän verran. Kummallinen jatko mahtavalle tarinalle. Joutunee lukemaan myös seuraavan kirjan."
ARVOSANA: 8


Predators and pray 

Harmony saa sopimuksen MTV:n kanssa, tehdäkseen tosi-tv sarjan vampyyreista, avuttomina uhreina. Kennedy lähetetään Japaniin, arvioimaan Sathun kykyjä toimia ryhmänjohtajana. Yllätyksekseen he löytävät pörröisiä olentoja, jotka haluavat tuhota Buffyn.

Faith ja Giles kohtaavat karanneen tappajan nimeltä Courtney. Kolmestaan he tutkivat tappajien turvapaikkaa ja sen yhteyttä Hanselstadtin kaupunkiin. Buffy ryhtyy toimiin, kun hänen pikkusiskonsa Dawn katoaa.
Retreat 

Buffyn vanhat ystävät mukaan lukien, Faith, Andrew ja Satsu, ovat pakotetut palaamaan Buffyn päämajaan, joka on Twilightin joukkojen, ihmisten ja demonien piirittämä. Heidän puolustuksensa murtuu, kun Skotlannin linna joutuu hyökkäyksen kohteeksi. He oppivat, että Twilight voi seurata heitä, jos he käyttävät taikuutta. Tämä pakottaa ryhmän vetäytymään Tiibetiin, oppiakseen Ozilta kuinka tukahduttaa taikuuden.

Saavuttuaan Tiibetiin, ryhmä saa tietää, mitä Ozille on tapahtunut sen jälkeen, kun hän lähti Sunnydalesta. Twilight käyttää kaiken teknologian ja mystiikan paikantaakseen tappajat, sen jälkeen kun he mystisesti katosivat tutkasta. Buffy ja hänen tappaja ryhmänsä, käyttävät raskaan työn tekemistä ja meditaatiota tukahduttaakseen luontaisen taikuutensa, jotta voisivat pysyäkseen piilossa Twilightilta. Samaan aikaan Andrew käyttää videokameraansa, etsiäkseen ja paljastaakseen vakoojan heidän joukostaan - kenties se on jo liian myöhäistä.

Havaittuaan Twilightin armeijoineen, tappaja järjestö valmistautuu taisteluun, ihmisten aseita käyttäen. Eeppinen taistelu, tappajien ja Twilightin armeijan välillä, raivoaa Tiibetin vuoristossa. Ilman taikaa, tappajien mahdollisuudet voittoon näyttävät heikolta.


Twilight 

Buffy kertoo tunteensa Xanderia kohtaan ja paljastaa selittämättömät supervoimansa. Buffy ja Xander testaavat Buffyn uusia voimia. Willow epäilee niiden olevan peräisin kuolleilta tappajilta.

Buffylle paljastuu, että Twilight on itseasiassa hänen ex-poikaystävänsä Angel.
Giles selittää, että tappaja ja vampyyri ovat osa ennustusta, uuden ulottuvuuden muodostumisesta. Sillä aikaa Buffy ja Angel löytävät itsensä harrastamasta seksiä ja heräävänsä tästä uudesta ulottuvuudesta. Buffy ja Angel päättävät palata takaisin maahan, auttaakseen ystäviään, kun vanhaan maailmaan saapuu ylimääräisen ulottuvuuden demoneja.

Last Gleaming 

Twilight-episodin jälkeen Spike palaa kuvioihin ja auttaa Buffya taistelemaan Angelia vastaan. Buffyn ja Angelin aiemmalla kohtauksella on ollut seurauksensa. Scoopy Gangin on lyötävä taas viisaat päänsä yhteen ja suojeltava "siementä", jonka Angel yrittää itselleen anastaa. He laskeutuvat alas Helvetisuuhun ja kohtaavat mestarin, joka suojelee siementä - punaista, soikeaa palloa, joka kuhisee energiaa. Willow saa siepattua siemenen itselleen ja tuntee itsensä voimakkaammaksi kuin koskaan ennen. Hän pystyy helposti tuhoamaan maan päällä vilisevät demonit. Angel seuraa jengiä ja joutuu taisteluun Buffyn kanssa. Giles tajuaa uusia asioita, mutta ennen kuin hän kerkeää aukaista suutaan, Angel murtaa hänen niskansa. Suruissaan Valvojansa kuolemasta, Buffy tuhoaa siemenen ja kaikki taika katoaa maan päältä. Kaikki noidat Willowin lisäksi, huomaavat olevansa voimattomia. Warren, jota on pidetty hengissä Amyn loitsulla, kuolee jälleen. Twilight on kukistettu ja Angel vapautuu sen hallusta. Surullisena siitä, mitä pn tehnyt, hän vaipuu katatoniseen tilaan.

Neljä kuukautta taistelun jälkeen Buffy viettää rauhallista elämää San Fransiscossa. Hän hengailee Dawnin ja Xanderin asunnolla päivisin ja jahtaa vampyyreja öisin. Noidat ovat katkeria Buffylle voimien menetyksestään, erityisesti Simone. Kuten muutkin noidat, Willow kamppailee menetyksensä kanssa ja hänen ja Kennedyn suhde päättyy. Faith auttaa Angelia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitoksia muistamisesta ;)