keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Kuolemattomat

(The Immortals series) 

Alyson Noëlin luoma kuusiosainen fantasiakirjasarja, joka kertoo Everistä. Ever on suosittu ja kaikkien rakastama tyttö. Eräänä kohtalokkaana päivänä koko hänen perheensä joutuu autokolariin ja Ever on ainoa joka selviää hengissä. Ever muuttaa tätinsä luokse aurinkoiseen Orange Countryyn. 

Onnettomuuden jälkeen jokin muuttuu: Ever alkaa nähdä ihmisten auroja ja kuulla ajatuksia. Lisäksi hän pystyy näkemään ihmisen koko elintarinan, jos sattuu koskemaan ihmistä. Everin elämä vaikeutuu tämän kummallisen kyvyn myötä ja hänestä tulee hiljainen tyttö, joka sulkeutuu omaan kuoreensa. 

... kunnes hän tapaa kiintoisan Damenin, jolla ei ole auraa, ja jonka ajatuksia hän ei kuule. Damen pystyy hiljentämään mölyn Everin päässä. Damenissa on jotain outoa - hän ei tunnu olevan tavallinen kuolevainen.

Alyson Noëlin kotisivut

Sarjan viralliset kotisivut


KIRJAT: 
1. Evermore (suom. Punaiset tulppaanit, 2011)
2. Blue Moon (suom. Sininen kuu, 2011)
3. Shadowland (suom. Varjojen maa, 2012)
4. Dark Flame (suom. Musta liekki, 2012)
5. Night Star (suom. Kirkas tähti, 2013)
6. Everlasting (suom. Elämän värit, 2013)Punaiset Tulppaanit 

"Tapa, jolla hän suuteli minua, oli toisesta maailmasta. Jotain niin täydellistä ja ylivertaista kokee vain kerran elämässään." 

Ever on menettänyt kaiken, perheensäkin, mutta saanut tilalle mystisen kyvyn: hän kuulee ihmisten ajatukset, näkee heidän auransa ja aistii heidän elämäntarinansa pelkästä kosketuksesta. Kyky sulkee tytön yksinäisyyteen. Tai niin hän luulee, kunnes kouluun ilmestyy Damen, jonka ajatuksia ja auraa Ever ei yllättäen pysty näkemään. Komea, salaperäinen poika vetää Everiä vastustamattomasti puoleensa, pois kalifornialaisesta high school - elämästä ja yhä syvemmälle mukaansa toiseen todellisuuteen: mysteerien ja taikuuden kiehtovaan maailmaan, missä mikään ei näytä olevan mahdotonta. Mutta kuka tai mikä Damon todellisuudessa on? Ja mikä on Damenin esiin taikomien punaisten tulppanien viesti?

"Odotukset olivat aika korkealla, koska tätä sarjaa on hehkutettu paljon. Petyin vähän. Kirjoitustyyli kävi ajoittain hermoon ja se, että parissa kohtaa asiat vaihtuivat yhdestä toiseen nopeasti. Joutui hetken aikaa miettimään, että mistähän aiemmassa oli kyse. Everin tunteita oli kuvattu hienosti ja koskettavasti. Damen kävi oikeastaan vaan hermoon eipäs-juupas-asenteensa kanssa. Kaikesta huolimatta kirjan juoni oli aika hyvä ja hahmot erikoisia vaikka muutamiin älyttömyyksiinkin mentiin. Varmasti nuorien lukijoiden mieleen."
ARVOSANA: 7½
Sininen Kuu 

"Damen on minun suojamuurini. Minun täydellinen toinen puoliskoni." 

Ever on alkanut päästä sisään Damenin kiehtovaan maailmaan, jyvälle kuolemattomuuden ihmeellisestä olemuksesta ja löytämään uudet uskomattomat voimansa. Mutta yhtäkkiä Damenin käytös saa todella omituisia piirteitä ja hänen maagiset voimansa alkavat traagisesti hiipua. Ever etsii vastauksia Valonmaasta, ulottuvuudesta elämän ja kuoleman välillä, ja hänelle paljastuu asioita Damenin pitkästä, synkeästä historiasta. Myös ajan olemuksen salaisuus paljastuu Everille. Sinisen kuun aikaan hän voi palata ajassa taaksepäin ja pelastaa perheensä. Tai hän voi pelastaa päivä päivältä heikkenevän Damenin. Molempiin hän ei kykene - on tehtävä valinta.

"Ensimmäistä osaa lukiessani petyin kirjaan todella. Ilokseni täytyy myöntää, että tämä toinen kirja oli todella hyvä. Hahmot olivat paljon aidompia ja heihin pystyi samaistumaan. Everin tuntemukset kirjan edetessä olivat käsin kosketeltavia, koska joskus on itsekin ollut vähän samanlaisessa tilanteessa. Kirjassa mentiin suht reippaasti eteen päin eikä jääty junnaamaan paikoilleen. Loppu kyllä yllätti. Seuraavassa osassa on siis tiedossa jotakin mielenkiintoista."
ARVOSANA: 8

Varjojen maa 

"Olin varma, että Damen on minun kohtaloni - mutta entä jos kohtalolla onkin muita suunnitelmia?

Everin ja Damenin rakkautta on koeteltu jo usean elämän ja reinkarnaation ajan. Juuri kun heidän kohtalonsa on vihdoin täyttymässä, heidän ylleen lankeaa kirouksista kauhein. Jos he koskettavat toisiaan, Damen saattaa joutua ikiajoiksi Varjojen maahan, synkkään kuoleman ulottuvuuteen.

Damenin ja rakkautensa pelastaakseen Ever turvautuu mystiikkaan - ja kohtaa salaperäisen Jude Knightin. Rakkaus Dameniin joutuu kovemmalla koetukselle kuin koskaan. Mutta onko Jude valon vai pimeyden palveluksessa?


En edelleenkään osaa sanoa tästä sarjasta, että onko se hyvän yläpuolella vai alapuolella. Tämä kirja ei ainakaan herättänyt mitään erikoisia tuntoja. Tuntui, että kirjassa ei ollut oikein minkäänlaista tarkkaa juonta vaan se vain kertoi Everin ja Damenin kamppailuista tunteiden kivikossa. Kuvioihin astuu tietysti Jude, jonka kanssa Everillä on enemmän yhteistä kuin voisi luulla. Odotin, että tässä kirjassa sukellettaisiin oikeasti Varjojen maahan, mutta tilanne jäi pelkäksi spekuloinniksi, energian vaihtamis - höpötyksiksi sekä masisteluksi ainakin Damenin osalta. Huh, turhan monimutkainen kirja, jossa oli sata eri asiaa pinottuna päällekkäin huteraksi pinoksi. Lisäksi itse ongelmaan ei tullut minkäänlaista selvyyttä. Utelias sielu kun olen, aion lukea seuraavankin kirjan. Joskin en odota sitä kovinkaan paljoa."
ARVOSANA: 7Musta liekki 

"Musta liekki, sisälläni oleva hirviö, on herätetty, ja se ajaa minua eteenpäin."

Ever yrittää auttaa parasta ystävätärtään Havenia muuttumaan kuolemattomaksi ja samalla murtamaan itsensä ja Damienin rakkauden esteenä olevan kirouksen. Hän joutuu tasapainoilemaan synkkien uhkakuvien kanssa ja taistelemaan vanhaa perivihollista Romania vastaan.

Epätoivoinen Ever turvautuu mustaan magiaan ja vaarantaa kaiken rakastamansa - jopa Damenin.

"No niin, jokainen tietää paikalleen jumittuneen levyn, joka toistaa samaa kohtaa uudelleen ja uudelleen? Noh, tämä oli kirjaversio siitä samasta tapahtumasta. Kirjalla oli melkoisen masentava fiilis yllään koko ajan, alusta loppuun. Everin edellisessä kirjassa tekemänsä loitsu alkaa todenteolla vaivata ja houkutella vihollisen luokse. Sitten tietysti lasketaan vielä mukaan, että hän on Damenin kanssa ja Roman sattuu olemaan hänen ystävänsä, kuolemattomaksi (ja lisäksi entistä ärsyttävämmäksi) muuttuneen Havenin, poikaystävä. Minä niin odotin jo tuohon "koskemattomuus" - asiaan jonkinlaista muutosta, mutta ei. Ever kylläkin tässä kirjassa näkee jo taikaliemen, mutta... ei, ei sittenkään. Samaa paikallaan junnausta tämä kirja kuin edellinenkin, mutta jollain muotoa tämä kirja oli parempi kuin edellinen."
ARVOSANA: 7


Kirkas tähti

Paras ystäväsi tuntee kaikki salaisuutesi ja heikkoutesi - mitä tapahtuisi, jos hänestä tulisikin pahin vihollisesi?

Everin paras ystävä, kuolemattomaksi tullut Haven, ei anna Everille anteeksi poikaystävänsä kuolemaa. Hän janoaa kostoa ja aikoo Everin lisäksi tuhota myös Damenin ja Juden. Aseenaan hän käyttää Damenin menneisyydestä urkkimaansa pimeää salaisuutta. Everin on selätettävä epäilyksensä ja löydettävä piilossakin olleet voimansa voidakseen pelastaa rakkautensa, mutta ennen kaikkea oman, Damenin ja Juden hengen. Voiko jo vuosisatoja kestänyt rakkaus voittaa uudet esteet?

"Ympäri käydään, yhteen tullaan. Tässä kirjassa ei tapahtunut kyllä yhtään mitään. Jälleen kerran Ever vain mietiskeli miten selviytyä häntä ja Damenia erottavasta taiasta, jonka lisäksi hän käy useampia melko tympeitä keskusteluja ilkeäksi muuttuneen Havenin kanssa, jota olisin mieluusti vetänyt korville. Koko kirja keskittyi enemmänkin teinien angstaamiseen ja nokkimisjärjestyksen uudelleen muokkaamiseen. Tässä kirjassa ei oikeastaan ollut mitään järisyttävää kliimaksia vaan kaikki rullasi eteenpäin rauhallisessa ja tylsässä rytmissä ja siltikään ei edistytty mihinkään suuntaan. Kaiken lisäksi minulle oli shokki se, että Everin ystävä Mavis onkin poika! Miten olen voinut sivuuttaa tällaisen asian jo monen kirjan verran vai eikö kirjailija vaan oikeasti ole hoitanut tekstiään kunnialla? Luen jatkon vain ainoastaan sen takia, että se on viimeinen kirja. Toivottavasti kirjailija on saanut edes vähän äksöniä siihen."
ARVOSANA: 7  


Elämän värit

Voiko yksi päätös tuhota ikuiseksi tarkoitetun rakkauden? Voitettuaan vaarallisimman vihollisensa Ever ja Damen keskittyvät etsimään vastalääkkeen Damonin kehon vallanneelle myrkylle. Kiihkeä halua saada olla yhdessä johdattaa heidät Valonmaan synkkään sydämeen, jossa rakastavaiset saavat vihdoin tietää, miksi kohtalo repii heitä jatkuvasti erilleen. Mutta kun viimeinenkin salaisuus on paljastettu, Everin on tehtävä päätös, joka asettaa kaiken vaakalaudalle - jopa ikuisuuden.

"Onpahan nyt saatu tämäkin sekametelisoppa päätökseen. Ja... enpä tiedä mitä sanoisin. Toisin kuin parissa aiemmassa kirjassa, tässä päästiin ainaisen jahkailun sijaan taas kiinni toimintaan. Liiallisuuksiin venytetty kirjasarja saa nyt päätöksensä, jossa Ever joutuu kovien haasteiden eteen. Tässäkin kirjassa oli ehkä hiukan sellaista pitkästymisen tuntua, mutta kaikenkaikkiaan paljon kivempi lukukokemus kuin edelliset kirjat vaikkakin tuntui jotenkin typerältä, että Ever ja Damen jahkailivat vasta-aineen kanssa monen kirjan verran ja yllättäen vasta nyt he alkavat saada vastauksia kysymyksiin, joita he ovat esittäneet monen kirjan ajan. Loppua kohden tuli ehkä vähän liikaakin sellaisia "he kaikki elivät elämänsä onnellisena loppuun asti" - viboja aina pahiksista lähtien, mutta osasi loppu yllättääkin erään päätöksen osalta, jonka pääpari tekee koska olin odottanut ihan toisenlaista päätöstä tälle sarjalle. Ei tämä kuuden kirjan sarja ollut kyllä mikään maata mullistava lukukokemus, mutta onpahan nyt koettu tämäkin!"
ARVOSANA: 7½ 

2 kommenttia:

  1. Ren, kommenttisi näkyivät kyllä minulle s-postiin, mutta eivät jostain syystä täällä. Luettu on kuitenkin ;)

    VastaaPoista
  2. Ensimmäistä osaa lukemassa ja itseäni häiritsee kirjoitustyyli :D Johtuneeko sitten jo omasta iästä vai mistä :D

    VastaaPoista

Kiitoksia muistamisesta ;)