torstai 8. elokuuta 2024

G.R.R Martin - Tuli ja veri

 (Fire & Blood)

Jo vuosisatoja ennen Tulen ja jään laulu - saagan kuvaamaa valtaistuinpeliä käytiin Seitsemän kuningaskunnan herruudesta taisteluja, joissa lohikäärmeiden lieskat korvensivat vastustajia ja sulattivat kokonaisia linnoja.

Targaryenin suvun valtakausi alkoi tulen ja veren väreissä. Veli kävi veljeä vastaan, äiti tytärtä ja lohikäärme lohikäärmettä.

Kastellin arkkimestarin kertoma Westerosin kiehtova ja verinen historia on tarina siitä, kuinka repivä taistelu rautavaltaistuimesta sai alkunsa. Se on eeppinen kronikka Targaryenin suvun noususta ja tuhosta.


Siinä missä minä olen ehdoton Harry Potter-fani, olen myös äärimmäinen Game of Thrones-fani ja nimenomaan Targaryen-suvun fani. Koetan olla paljastamatta kirjan lopputulemaa liiaksi, mutta tätä tarinaa on hiukan vaikea arvioida paljastamatta hitusen lopputulosta. Ehkä tällaiselle lohikäärmeiden fanille on iso virhe lukea tätä kirjaa, mehän kaikki tiedämme mikä suvun kohtalo on, mutta House of the Dragon-sarjan innoittamana tartuin siihen kuitenkin. Muistan Tulen ja jään laulun - kirjojen olleen jotenkin kauhean vaikeita lukea alkuun ja jouduin rullaamaan samoja sivuja monta kertaa läpi, että sisäistin kaiken. Tässä en edes yrittänyt. Kirja on muistelmamallisesti kirjoitettu ja se vilisee niiiiiin paljon erilaisia nimiä, paikkoja ja sukuja, että en edes koettanut muistaa niitä kaikkia. Niinpä valtaosa niistä unohtui samoin tein kun käänsin sivua. Oleelliset painuivatkin mieleen eli Targaryenin suku, joskin tämä samojen nimien kierrättäminen suvun kesken osoittautui sekin eräänlaiseksi haasteeksi. Okei, kirja ei ollut syvällinen vaan se syöksyi tilanteesta toiseen sen kummemmin tapahtumia kuvailematta, siinä suhteessa tv-sarja on hyvin erilainen. Ja sekään ei kerro kuin osasta kirjaa. Ja pakko todeta, että pidän sarjasta huomattavasti enemmän. Ei Martinilta kyllä mielikuvitusta puutu. Suomennosta tehdessä useat nimet olisi kylläkin voinut jättää englanninkielisiksi versioiksi, luin niitä mielessäni englanniksi, jotta osasin paremmin hahmottaa kenestä on kyse. Kaiken kaikkiaan kirjasta jäi itselle paha mieli juonen vuoksi ja vain puolet kirjasta jäi oikeasti mieleen. Mutta, tulipahan luettua. Kauhulla odotan mitä sarja tuokaan tullessaan.
ARVOSANA: 8

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitoksia muistamisesta ;)