keskiviikko 28. elokuuta 2013

Noaidit

Essi Tammimaan trilogian tarina sukeltaa suomalaisiin maisemiin, lappiin ja saamelaisen mytologian keskelle. Aura on ihan tavallinen lukiolaisnuori, joka haaveilee kirjailijan urasta ja ihailee salaa lempibändinsä laulajaa. Hänellä on myös erikoinen kyky; hän pystyy näkemään merkillisiä unia, jopa valveilla ollessaan. Hänen unissaan seikkailee saamelaissoturitar, josta hän alkaa kirjoittaa myös kirjaa. Myöhemmin tytölle selviää mikä hänen uniensa tarkoitus on ja hän lähtee kohti huimaa seikkailua, jossa talvinen tuuli puhaltaa ja sudet ulvovat.


Kirjat:
1. Noaidin tytär, 2013
2. Noaidin tytär: Tulva, 2016
3. ?


Noaidin tytär

”Äkkiä huomaan liikkuvia varjoja metsässä. Ne lähestyvät molemmilta puolilta. Sydämeni alkaa hakata. Näkyjeni laukkaavat sudet. Nyt ne vaanivat minua.”

Aura on oikeastaan ihan tavallinen 16-vuotias tyttö, yhtä asiaa lukuun ottamatta. Hän on alkanut nähdä näkyjä. Pahaenteiset näyt susista ja soturitartytöstä ajavat hänet kirjoittamaan tarinoita saamelaissoturittarista ja heidän maagisesta maailmastaan.

Kun tarinat julkaistaan kirjana, Aura huomaa, että hänen näkyjensä tyttö onkin täyttä totta, ja vihainen hänelle. Uhkaako hänelle käydä samoin kuin Risten-äidille, joka katosi metsien pimeyteen? Ja miten kaikkeen liittyy Maailman reunalla -bändin ihanan salaperäinen laulaja? Miksi Paju valitsi keikalla yleisön joukosta juuri Auran?

"Tämän ainakin luki hetkessä! Kirja on melko ohut ja helppolukuinen joten ei tämän kanssa ainakaan tarvitse märehtiä. Tykkäsin suuresti kirjan aloituksesta jossa oli selvästi aistittavissa normaalin lukiolaisnuoren elämän kaikkine onnistumisineen ja epäonnistumisineen, ja jotenkin salaa toivoin, että koko juonikuvio olisi keskittynyt sen ympärille vaikka onhan se sanomattakin selvää ettei se nyt oikein ole mahdollista kun on kyse saamelaismytologiasta. Kirja oli musta alusta loppuun melko tasapaksu. Välillä tuntui, että lukiolais-tytön ja lappi-tytön osiot kirjoitti eri ihminen. Pariin kertaan joudun kelaamaan lukemaani taaksepäin koska jotkut asiat tapahtuivat aivan merkillisesti ja piti jäädä miettimään miten mikäkin juttu oikein menikään eli hiukkasen sekavuutta aistin muutamassa kohtaa. Aura oli melko erikoinen tyttö, johon pystyn joltain osin samaistumaan, mutta muut hahmot jäivät minulle todella etäisiksi koko kirjan ajaksi. Kyllähän tällä itseään viihdytti sen aikaa kun sivuja riitti, mutta ei tämä kirja oikein jaksanut ihastuttaa ainakaan minua. Jatko-osan mahdollisesti kuitenkin luen."
ARVOSANA: 7- 


Noaidin tytär: Tulva

Auran suuri rakkaus, rokkitähti Paju, on Euroopan kiertueella Maailman reunalla -bändinsä kanssa. Muistot viime vuoden kauhuista piinaavat Auraa. Soturittarien metsä on mystisesti ummessa. Kaikki on niin kuin ennen, kunnes pahat unet alkavat.

Tulva uhkaa Kellokoskea, eikä Aura saa karistettua karmivaa kuvaa joesta nousevista kuolleista. Samaan aikaan toimittajat kiinnostuvat Auran ja Pajun suhteesta. Eräs toimittaja alkaa vainota Auraa ja vaarantaa lööpeillään tuoreen rakkauden lisäksi soturittarien salaisuuden.

Auran matka Lappiin paljastaa, että Kellokosken tulva on sidoksissa Lapin suuronnettomuuteen, Suvivaaran katastrofiin – ja kaiken sen takana ovat kuolleet soturittaret. Kuolleet nousevat kylmistä vesistä. He haluavat maansa takaisin tuholta ja saasteelta. Ja he odottavat Auralta siihen apua.


4 kommenttia:

 1. Minulla tämä odottaa lukemista hyllyssä. :) Saa nähdä koska kerkeän sen kimppuun ja mitä mieltä olen. Vaikka mainitsitkin tasapaksuudesta, niin ainakin rohkaisee tuo, että aiot mahdollisesti lukea jatkoakin. ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh :D Noh, jokaisella makunsa et näkee sitten miten tää suhun kolahtaa :P

   Poista
 2. Minulla on tämä kirjastossa varauksessa ja pitäisi piakkoin tämä saada. Toivottavasti ei ihan täydeksi pettymykseksi tämä osoittaudu, vaikka hieman sitä pelkään niin monen lukemani "niin ja näin"-arvostelun jälkeen. Jännityksellä odotellaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa lukaista kuitenkin kun ei kovin pitkä loppuunsa ole. Sittenhän se mielipide muodostuu ;)

   Poista

Kiitoksia muistamisesta ;)