keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Pauline Réage - O:n tarina

(Histoire d'O)

O:n tarina on vuonna 1954 ranskaksi ja englanniksi julkaistu eroottinen romaani rakkaudesta, seksuaalisesta alistumisesta ja hallinnasta. Kirjoittaja Pauline Réage on salanimi. Kirjoittajaksi osoittautui ranskalainen journalisti Anne Cécile Desclos, joka käytti myös salanimeä Dominique Aury. Desclos kertoi asian itse julkisesti 86-vuotiaana vuonna 1994. Alkujaan sarjaksi kirjeitä kirjoitettu romaani oli vastaus Desclosin rakastajan, kirjallisuuskriitikko ja kustantaja Jean Paulhanin, väitteelle, etteivät naiset kykene kirjoittamaan eroottisia romaaneja.

O:n tarina on fantasia täydellisestä alistumisesta. Kaikkeen suostuvan O:n ja hänen rakastajansa tarina hämmentää, kiehtoo ja kauhistuttaa. O luovuttaa oman tahtonsa täydellisesti miehen haltuun, suostuu tämän orjaksi omasta halustaan. Hurja rakkaustarina jättää jälkensä lukijaan.

Pauline Réage säilyi pitkään lukijoilleen arvoituksena. Millainen nainen pystyi kirjoittamaan tämän julman ja tyylikkään tarinan? Tätä kirjaa ei voi kuvailla, se täytyy kokea itse.

"O:n tarina on mitä ilmeisimmin niitä kirjoja jotka merkitsevät lukijansa - niitä joista hän ei toinnu kokonaan, tai mahdollisesti ollenkaan, ennalleen." - Jean Paulhan

"Toivoisin, etten olisi lukenut sitä." - lukijapalaute, Amazon.com

"Enpähän tiennyt mitä olisi vastassa kun tämän varasin kirjastosta. Luin, että kirja kuohuttaa ja kauhistuttaa enkä voinut kuin pyöritellä silmiäni tälle väitteelle. Jotenkin olisin kaivannut pohjustusta tarinaan. Millainen oli O:n lapsuus ja nuoruus, mikä sai hänet ajattelemaan, että ainut mahdollinen tapa elää on täysin toisen armoilla? Mietin tätä usein kirjan aikana enkä saanut siihen vastausta tai sitten silmäni vaan nokkelasti sivuuttivat kaiken oleellisen. Puhutaan, että tämä on jollain muotoa rakkaustarina. No, olen eri mieltä. Rakkaudessa on käsittääkseni kyse kahdesta ihmisestä ja heidän välisestään kunnioituksesta, ei alistamisesta ja toisen satuttamisesta, jonka jälkeen kuvitellaan olevansa oikeutettu sanomaan ne maagiset sanat mustelmilla olevalle naiselle, joka ei tunnu tietävän paremmasta tai ei halua tietää. Tämä oli jotenkin merkillinen tarina, jota en varmasti koskaan tule ymmärtämään. En jaksa uskoa, että joku voisi antautua noin täydellisesti toisen ihmisen käsiin. Tässä kirjassa ei vältytty piiskoilta, mustelmilta ja muilta hiukan aremmilta jutuilta, joita ei ehkä viitsi tähän mainita. Se on kyllä totta, että tätä kirjaa ei voi oikein kuvailla, se pitää kokea itse. Yleisesti sanottuna kirja oli aika tylsähkö ja nopeatempoinen samaan aikaan eikä tässä oikein tuntunut olevaan sinänsä mitään sen erikoisempaa juonta. Noh, onpahan koettu jälleen kerran vähän erilaista kirjallisuutta."
ARVOSANA: 7

8 kommenttia:

 1. Näitä S/M tarinoitahan putkahtaa päivän valoon vähän väliä kun Fifty Shades menestyi yllättäen.

  Tosin, en tätä kirjaa ole lukenut, joten en voi sanoa minkälaisesta alistamisen suhteesta tässä on kyse, mutta ainakin kuulostaa vähän sellaiselta.

  VastaaPoista
 2. No tämä on ainakin julkaistu kauan ennen fifty shadesia ja painii kyllä ihan eri sarjassakin :D kannattaa tutustua jos yhtään kiinnostaa. Täysin erilaista kuin voisi kuvitella :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En väitäkään, ettei niitä ole ennen ollut, 50shades vaan teki asiasta vähemmän tabun ja yhtäkkiä huomaan kirjakaupan hyllyissä yhä enemmän eroottista kirjallisuutta. Laitettu kato vähän paremmin esille kun ihmiset viitsii ostaa ;)

   Poista
  2. No mikäs sen parempaa. Räiskyvät kohtaukset on ainaki mun mieleen ;D Mut mikään ei ole BDB:tä vielä voittanut ;)

   Poista
 3. Siis onko tämä puhetta Suomessa 2013?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Öö, nyt en ihan ymmärtänyt kysymystä? :D

   Poista
 4. Rakkaudestahan tämä.. epätoivoisesta, itsetuhoisesta, masokistisesta, kuolemankaipuisesta. Eros ja thanatos käsi kädessä - eikä tässä mielessä mikään vähäpätöinen kirja.
  Ei voi ymmärtää ellei ole itse kokenut näitä tuntemuksia. Pohjustusta mihinkään ei tarvita.

  VastaaPoista
 5. Haluan ostaa teoksen, onko jollain?

  VastaaPoista

Kiitoksia muistamisesta ;)