lauantai 29. joulukuuta 2012

Heini Saraste - Reilusti skitso - Kalevi Rinteen elämä

Reilusti skitso on rehellinen, kipeä ja runollisen kaunis kuvaus Kalevi Rinteestä, joka on sairastanut skitsofreniaa, selvinnyt hengissä monesta itsemurhayrityksestä, eikä ole koskaan salaillut sairauttaan.

Millaisia ovat harhat? Miten niiden kanssa voi tulla toimeen? Miten lääkkeet vaikuttavat? Auttaako terapia? Mitä ihmissuhteet ja rakkaus merkitsevät? Saamme vastauksia tätä pelättyä ja salaperäistä sairautta koskeviin kysymyksiin kokijan näkökulmasta.

Kirja on myös juonellinen jännitystarina, jossa kerrotaan Kalevin lapsuuden seikkailuista, pettymyksistä, opiskelusta, rakkaudesta ja siitä, miten hän menettää elämänsä tärkeimmän ihmisen.


Reilusti skitso ei silti ole synkkä. Kalevin elämän kantavina voimina ovat olleet rakkaus ja usko sekä kyky kokea kauneutta ja kuvata sitä. Ihminen on enemmän kuin sairautensa.

"Kurssin etätehtävänä oli lukea jostain sairaudesta kertova kirja ja minä valitsin aiheeksi sitten skitsofrenian koska se on aina jollain tapaa kiinnostanut minua. Tämä kirja ei niinkään keskity nykyajan sairastamiseen ja hoitoihin vaan menee enemmän tuonne 1800-1900 - luvuille kun skitsofreniaa sairastavia vielä syrjittiin ja pidettiin täysin toivottomina tapauksina. Tässä huomaa selvästi kuinka asenne sairauteen on muuttunut vuosien varrella. Kirja ei ollut kovin pitkä ja aika helppolukuinenkin oli, joten lukemiseen ei mennyt kauheasti aikaa, mutta kaiken oleellisen tästä kyllä oppi. Hiukan harmitti, että tässä ei oltu kauheasti mainittu vuosilukuja ja sitä, minkä ikäisenä Kalevi ihan "virallisesti" alkoi sairastaa tautia. Lapsuusajan ja nuoruusajan tarinat saattoivat mennä vähän ristiin, joten kokonaiskuvan hahmottaminen oli todella vaikeaa kun tästä vielä piti tehdä tiivistelty esitelmä. Tässä tuli kyllä aika hyvin esille se, miten sairas kokee skitsofrenian. Se on sellaisia asioita, mitä normaali ihminen ei yksinkertaisesti pysty itse kuvittelemaan päässään."
ARVOSANA: 8½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitoksia muistamisesta ;)