sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Mustien ruusujen maa

Mustien ruusujen maa on Katri Alatalon romaanitrilogia. Dinja on nuori tyttö, joka asustelee isänsä kanssa pienessä Norppanotkon kylässä keskellä lunta ja kylmiä viimoja. Täyttäessään kuusitoista, tyttö osallistuu rituaaliin, johon kaikki hänen iässään osallistuvat. Hän näkee merkillisen unen miehestä ja mustista ruusuista. Levoton tyttö päättää selvittää unensa merkityksen ja lähtee matkalle selvittääkseen sen. Mukaan lyöttäytyy salaperäinen Raúg ja erikoinen Emron. Kolmikon matka kulkee läpi lumisten korpien ja isojen kylien, kohti paljon huhuttua lumetonta maata, mutta matka ei ole pelkkää ruusuilla tanssimista.

Katri Alatalon kotisivut

KIRJAT:
1. Karnin labyrintti (2012)
2. Laulu kadonneesta saaresta (2013) 
3. Kevääntuoja (2015) Karnin labyrintti


Dinja-tyttö näkee 16-vuotissyntymäpäivänä unen menneisyydestään. Unessa hän elää uudestaan kohtaamisen ruusumiehen kanssa: juuri ennen kuolemaansa mies antaa Dinjalle rasiaan suljetun mustan ruusun. Unen ja valveen rajamailla ilmestyy myös Dinjan kauan kadoksissa ollut äiti.

Dinja lähtee matkaan, kohti tuntematonta, selvittääkseen näitä salaisuuksia. Mukaan liittyvät Raúg ja Emron, joilla molemmilla on omat tärkeät syynsä lähteä seikkailulle yli laajan pohjoisen tasangon. Karnin labyrintti on Katri Alatalon romaanitrilogian ensimmäinen osa. Mustien ruusujen maa kertoo toivosta, etsimisestä ja siitä, että voi löytää jotain ihan muuta kuin alun perin lähti etsimään.

"Tämän kummallisen pienen kirjan luki muutamaan tuntiin. Se kertoo Dinjasta, joka asustelee keskellä ei mitään, pienessä kylässä. Enkä ole varma mistä ajanlaskusta tässä on kyse. Kaksijalkaiset jaetaan kolmeen pääryhmään: ihmisiin, navajoihin ja krioneihin. Jotenkin tämä kummallinen tarina lumosi minut lukemaan ja lukemaan lisää maailmasta, jossa on lunta, pakkasta, pikkuruisia kyliä, igluja ja hirsimökkejä, joissa oli tiivis ja lämmin tunnelma. Ihmiset ja muut siltä välin hommaavat ruokansa metsästämällä, ansastamalla ja kalastamalla ja Dinjan vaatteet ovatkin mukavasti norpannahkaa. Ainakin tässä kirjassa keskityttiin enemmänkin matkan kerrontaan kuin ihmissuhteisiin ja romansseihin. Tarina käynnistyy sujuvasti, kertoo kaiken oleellisen ja jatkaa sitten suhteellisen nopeaa (muttei liian) kerrontaa ja pitää lukijansa otteessaan aina viimeisille jännittäville sivuille asti ja jättää miettimään mitä kummallisella kolmikolla on vielä edessään."
ARVOSANA: 8 


Laulu kadonneesta saaresta

”Tiedätkö sinä, kuinka syvä meri voi olla? Sen kaikkein syvimmissä, pimeimmissä rotkoissa?”

Dinja on saapunut suuren, lämpimän meren ääreen. Elämä Kesäsaarilla on mukavaa ja rauhallista, mutta eräs yöllinen kohtaaminen tekee Dinjan jälleen levottomaksi. Hän ei ole vielä saavuttanut päämääräänsä eikä saanut selville totuutta kadonneesta äidistään, ja menneisyyden kysymykset vaivaavat mieltä. On aika jatkaa matkaa.

Dinja kumppaneineen purjehtii meren yli etsimään vastauksia. Kaikki ei kuitenkaan suju suunnitelmien mukaan. Yllättäen Dinja joutuu salaiseen valtakuntaan ja saa tehtävän, jonka suorittamisesta riippuu hänen tulevaisuutensa. Apuna hänellä on vain vieraaseen kansaan kuuluva, salaperäinen Soloshi, joka suhtautuu häneen vähintäänkin epäluuloisesti.

"Vihdoin ja viimein sain luettua jatko-osan! Hiukan oli kerinnyt unohtaa edellisen kirjan tapahtumia, mutta tässä osassa sai taas juonesta kiinni hetken aikaa luettuaan. Siinä missä edellisessä osassa pakkanen paukkui ja lämpö huokui, tässä osassa pääsi tutustumaan tarunhohtoiseen mereen ja sen mystisiin olentoihin. Vaikka en nyt luokittele näitä kirjoja suosikeiksi niin joku näissä vetää puoleensa ja innostaa lukemaan. Kirjan vielä luki melko nopsaan joten pituudesta ei ainakaan voi valittaa. Dinja on kyllä melkoinen tulisielu ja hänellä tulee riittämään kerrottavaa seuraaville sukupolville. Kirjassa on loistavaa kerrontaa ja mahtavia henkilöhahmoja joten aika ei käy pitkäksi. Mielenkiinnolla jään odottamaan mitä jännittävää suomalaiskirjailija taikoo päätösosaan.
ARVOSANA: 7+


Kevääntuoja

”Et sinä voi meitä pelastaa, joten älä puhu niin kuin voisit. Jos sinä menet Lucindran eteen, sinä kuolet.”

Dinjan pitkä etsintä on tuonut hänet Pazadien saaristoon, josta hän toivoo löytävänsä apua kamppailussa kuolematonta noitaa Lucindraa vastaan. Vapauttaakseen maailman Lucindran loitsusta Dinjan on ylitettävä painajaismainen Kirottu meri ja löydettävä salaperäinen Kevääntuoja. Mutta kukaan ei tunnu tietävän, mikä Kevääntuoja on.

Uudet ja vanhat ystävät ovat Dinjan tukena, mutta edessä on myös kipeitä hyvästejä. Keneen hän voi lopulta luottaa, ja pystyykö hän voittamaan Lucindran yksin? Ennen kuin Dinja on valmis kohtaamaan noidan, hänen on kohdattava itsensä.

Kevääntuoja on kolmas ja viimeinen osa Katri Alatalon fantasiatrilogiasta. Dinjan tarina päättyy tavalla, jota hän lähtiessään ei olisi osannut aavistaakaan. Mustien ruusujen maa kertoo niin aikuistumisesta, ystävyydestä, rakkaudesta kuin inhimillisyydestäkin – siitä, kuinka pienet teot voivat muuttaa maailmaa.


"Viimein sain luettua tämänkin pikkutrilogian loppuun. Merkillinen erilaisia olentoja tursuava maailma esittelee maailmaansa aina navadeista krioneihin ja vedessä eläviin gashaneihin. On velhoja... ja eläimiksi muuttuvia ihmisiä. Vaikka tämä ei nyt suosikkeihin lukeudukaan niin on tässä maailmassa silti paljon mielenkiintoista luettavaa ja koettavaa. Tarina kulkee sopivalla tempolla eteenpäin ja pitää lukijansa otteessaan aina kaihoisille viimemetreille saakka. Dinja suuntaa matkansa kohti Ruususaarta epävarmana siitä, miten hän aikoo ratkaista vuosia kyteneen Lucindran kirouksen. Matka kirotuilla vesillä ei ole kuitenkaan helppo. Mukanaan hänellä on uskollinen Emron ja myrtsin oloinen Raug, joiden kanssa hän seikkailun aloitti ensimmäisessä kirjassa. Tähän taikamaailmaan uppoutuu kerralla ja se vie mukanaan. Melko kevyttä lukemista ja kyllä tämän seurassa aikansa viettää vaikkei se herätäkään suuria tunteita. Mielenkiintoinen trilogia."
ARVOSANA: 7+

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitoksia muistamisesta ;)