torstai 11. lokakuuta 2012

Elizabeth Hand - Pimeää kohti

(Available dark)

Viisikymppinen newyorkilainen Cassandra Neary olisi voinut menestyä valokuvauksen saralla, mutta päätyikin elämäntapojensa murjomaksi narkkariksi ja juopoksi. Parikymppisenä julkaistu Dead Girls -valokuvateos saavutti kuitenkin jonkinlaisen kulttimaineen, jonka ansiosta satunnaisia työkeikkoja on vuosien varrella ilmaantunut.

Kun lain koura alkaa kolkutella Cassin ovea edellisen keikan jäljiltä, hän ottaa vastaan hämärän työtarjouksen, joka vie hänet ensin Helsinkiin ja sitten Reykjavikin kautta Islannin hyytävään erämaahan blackmetalkultin jalanjäljissä. Cassin tapaamat, toinen toistaan hämärämmät hahmot päätyvät vainajiksi, eikä aikaakaan kun murhaaja on myös Cassin jäljillä.

Pimeää kohti on omaperäinen sekoitus rikoskirjallisuutta, skandinaavista jumaltarustoa, blackmetallin höyrypäisimpiä myyttejä ja tempauksia sekä kuolemanpalvontaa. Kirja vie lukijan kirkonpolttajien ja kuolemaa kuvaavien valokuvataitelijoiden sielunmaisemiin vastustamattomin juonenkääntein.


"Päätinpäs välillä kokeilla vähän erilaista kirjallisuutta romanttisen fantasian sijaan. Ja okei, ehkä minä vieläkin taidan pidättäytyä romanttisen fantasian puolella. Kirja ei ollut kovinkaan pitkä ja kerronta oli loppujen lopuksi aika helppolukuista ja kevyttä, joten jännityskirjojen fanit saattaisivat vain ärsyyntyä tästä, jossa pintaa raapaistaan vain aavistuksen. Juoni oli aika valju vaikka alussa vaikuttikin suhteellisen lupaavalta ja eteenpäin lukiessa jäi tavallaan kaiken muun jalkoihin. Kyllähän sekaan mahtui hyvin ällöttäviäkin kuvauksia kuolleista ihmisistä, mutta ne eivät kyllä herättäneet mitään sen erikoisempia tuntoja. Jos kirja olisi ollut puolet paksumpi, olisi kaiketi jäänyt lukematta. Ehkä minun on huono antaa arvioita tästä genrestä koska en ole siihen muutenkaan kovin paljoa tykästynyt. Cassandra oli kieltämättä erikoinen persoona ja edusti kaikkea sitä mitä itseoikeastaan halveksin, joten tällä kertaa jäin aika etäiseksi päähahmon kanssa. Mielenkiintoista oli kuitenkin se, että mukaan oli  vedetty palanen suomalaisuuttakin."
ARVOSANA: 6½ 

2 kommenttia:

  1. Hmm. Minun tuntemukseni olivat osin samanlaisia kuin sinullakin, eli pidin Cassandrasta kaikesta huolimatta (esim. jatkuva huumepöllyssä pyöriminen EI ole minulle se juttu). Minua taas kirja muuten miellytti kovastikin. Olisin varmaankin pitänyt siitä vieläkin enemmän, jos olisin lukenut aiemman osan ensin, mutta sitä ei ole suomennettu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai tämä on kirjasarja vai? Enpä ole sitä tiennytkään :D Joka tapauksessa ei oikein ollut minun tyylistä tekstiäni. Kyllä se fantasiaromantiikka kolahtaa edelleen :D

      Poista

Kiitoksia muistamisesta ;)