keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Chuck Palahniuk - Kirottu

(Damned)

”Oletko siellä Saatana? Minä täällä, Madison.”

Narsistisen filmitähtiäidin ja hävyttömän rikkaan tuottajaisän 13-vuotias tytär Madison viettää joulua yksin sveitsiläisessä sisäoppilaitoksessa, kun vanhemmat kiertävät markkinoimassa uusia projektejaan ja adoptoimassa orpolapsia. Yllättäen Madison kuolee hämärissä olosuhteissa – ja löytää  itsensä Helvetistä.

Madisonin selliosastolta Helvetissä löytyy sekalainen joukko muita nuoria syntisiä: cheerleader, urheilija, nörtti ja punkkari. Kuulostaako tutulta? Kyllä vain, ryhmän stereotyypit muodostavat maanalaisen version suositusta kasarileffahitistä Breakfast Clubista.

Sekalainen seurakunta joutuu vaeltamaan muun muassa halki hilseautiomaan ja käytettyjen kertakäyttövaippojen laakson kohdatakseen Saatanan linnoituksessaan. Eikä Helvetin valuuttana toimivilla popcornpalloilla tai karkkihuulilla osteta lunastusta.

Chuck Palahniukin tuonpuoleisessa Englantilainen potilas pyörii loputtomalla toistolla, vaeltelevat demonit kalvavat syntisistä lihat raaja kerrallaan, ja kirotut keskeyttävät maanpäällisen päivällisesi hikisen puhelinkeskuksensa telemarkkinointityrkytyksellä.

"Sen voi vielä antaa anteeksi, että joku on katolinen tai homo, mutta kuoleminen on anteeksiantamatonta. Kaikki vihaavat luovuttajia. Kuolemista pidetään suurimpana heikkoutena, pahempana kuin alkoholismia tai heroiiniriippuvuutta, ja maailmassa, jossa ihmistä pidetään laiskana jos hän on unohtanut ajaa säärikarvansa, kuoleminen vaikuttaa äärimmäiseltä luonnehäiriöltä. Ikään kuin kuollut olisi pakoillut elämää - yksinkertaisesti kieltäytynyt käyttämästä kaikkia voimavarojaan. Senkin luuseri! Mutta sano minun sanoneen, jos on lihava ja kuollut, niin se on jo tuplahuti!"

(Ote kirjasta)

"Huhuh, en paremmin sano. En oikein tiennyt mitä odottaa kirjalta vaikka olikin jo selvillä, että sama tyyppi on kirjoittanut myös Fight Clubin. Odotin huumorintäyteistä pläjäystä, mutta tämä oli kyllä haastavampi kuin kuvittelinkaan. Kirjailija harrastaa näppärää kerrontaa ja vaihtuvia juonenkäänteitä. Lisäksi hänen mielikuvituksensa on äärettömän laaja ja kieroutunut. Hiukan häiritsi päähenkilön turhankin nuori ikä ottaen huomioon millä tavalla kummallinen Madison käyttäytyi ja ajatteli. Kirjassa oli niin paljon rönskyilevää mustaa huumoria, että päähenkilön ikä oli melkein huonointa huumoria ikinä. Itse olen aika kummallinen ajattelija ja huumorini on enemmän kuin kieroutunutta, mutta välillä sekään ei meinannut riittää tämän kirjan kanssa. Tekstissä nostetaan pöydälle niin seksuaalisuus, homot kuin huumeiden käyttökin... ja kaikki siltä väliltä eikä puheissa kainostella. Jokusen naurunpyrskähdyksenkin tämä sai aikaiseksi, mutta enpä siltikään suosittele ihmisille, joilla huumori on rajoittunutta. Hyvin erikoinen teos, jonka luki nyt ainakin sen kerran."
ARVOSANA: 7½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitoksia muistamisesta ;)