keskiviikko 15. elokuuta 2012

Jäljellä

Kahdesta (?) kirjasta koostuva scifipainotteinen sarja on Salla Simukan käsialaa ja kertoo täysin toisenlaisesta maailmasta. Miltä sinusta tuntuisi jos eräänä aamuna heräisit kodistasi täysin yksin? Koko perheesi ja koko asuinalueen ihmiset olisivat kadonneet kuin tuhka tuuleen. Missään ei olisi ketään, vain sinä ja hiljaisuus. Emmi Aalto on nuori tyttö, joka ei tunne kuuluvansa mihinkään. Kukaan ei huomaa häntä ja välillä Emmistä tuntuu, että hän haluaisi vain kadota. Noh, hänen toiveensa toteutuu. Toinen kirja jatkaa ensimmäisen jalanjäljissä eri näkökulmasta ja selvittää lukijalle mitä oikeastaan on tapahtunut.Kirjat:
1. Jäljellä, 2012
2. Toisaalla, 2012


Jäljellä

Oletko koskaan toivonut, että kaikki muut ihmiset vain katoaisivat? Kannattaa varoa, mitä toivoo.

Emmi Aalto on 15-vuotias tyttö, joka kokee, ettei hän ole mitään. Koulussa hän ei ole löytänyt omaa lahjakkuusaluettaan, vaan on yhäkin pelkkä Potentiaali. Kotona perhe ei tunnu huomaavan häntä. Ystäviä hänellä ei ole koskaan ollutkaan. Emmi päättää karata, jotta hänestä tulisi edes tyttö, joka katosi. Mutta kun hän palaa karkumatkaltaan, kotona ei ole ketään. Eikä naapuritaloissa. Eikä koko kaupungissa. Kaikki ihmiset ovat kadonneet, vai ovatko?

Jäljellä on salaperäinen tarina lähitulevaisuuden maailmasta, jossa tavallisuus ei ole mitään. Se on myös jännittävä mysteeri, joka vyöryttää Emmin eteen suuria kysymyksiä. Mitä on tapahtunut? Kehen voi luottaa? Kuka on ystävä? Uskaltaako rakastua? Kuka lähettelee hänelle satuviittauksia ja mitä niillä yritetään sanoa? Jäljellä kertoo yksinäisyydestä, joka on mahdollista murtaa, ja rohkeudesta, joka löytyy pinnan alta.

"Suomeen sijoittuvassa tarinassa on nuori Emmi, joka ajattelee olevansa kaikille näkymätön. Hänen perheensä ei huomaa häntä eikä kukaan halua olla hänen ystävänsä. Hän ei edes ole erityisen hyvä missään. Olisi kauhistuttavaa herätä samoissa asetelmissa kuin Emmi, joka huomaa yhtäkkiä olevansa yksin. Missään ei ole ketään, puhelimet ja muut yhteyslaitteet eivät toimi. Kirjassa on paljon teinielämään liittyviä ongelmia ja käyttäytymistä. Itsensä ja toisien hyväksymistä. Alkuun kirja ei herättänyt oikein mitään mielenkiintoa, mutta loppua kohden juoni alkoi minusta parantua huomattavasti. Tarina kuitenkin jäi suurilta osin vähän laihaksi ja aika mitäänsanomattomaksi."
ARVOSANA: 7 
Toisaalla

Toisaalla on Jäljellä-kirjan hieno jatko-osa, palapelin täydentävä pala ja ratkaisun avain.

18-vuotias Samuel Järvi on varsinainen nörtin stereotypia: pojan yöt kuluvat tietokoneella pelaten ja päivät nukkuen. Kontaktit tyttöihin ovat jääneet vähäisiksi. Koulun loputtua hän ei tiedä, mitä tekisi. Yllättäen Samuel saa kuitenkin tarjouksen. Hänet pyydetään mukaan salaiseen projektiin, ja työstä maksetaan järkyttävän hyvin.

Projekti on täynnä yllätyksiä, mutta suurin yllätys on kuitenkin se, että Samuel rakastuu ensimmäistä kertaa elämässään. Kaikki muu menettää merkityksensä, kun Samuel päättää pelastaa unelmiensa tytön. Mutta kaipaako tyttö edes pelastajaa?

Toisaalla on hurja visio siitä, millaiseksi maailma voi kehittyä lähitulevaisuudessa. Se avaa Jäljellä-romaanin salaisuudet ja näyttää tapahtumat toisesta näkökulmasta. Toisaalla kertoo myös vanhempien ja lasten välisten suhteiden vaikeudesta ja aikuisten kyvyttömyydestä kohdata nuorten ongelmat. Ja ensirakkaudesta, joka on aina yhtä kiihkeää, kuohuvaa ja kaunista.

"Ensimmäinen kirja ei oikeastaan herättänyt mitään erikoisempia tuntoja, mutta se loppui niin jännästi, että oli pakko tarttua tähän toiseen osaan. En oikeastaan osannut kauheasti edes päätellä mistä saattaisi olla kyse ennen kuin sain luettua kirjaa jokusen sivun eteenpäin. Jotenkin yllättävä käänne vaikkakaan ei kovin uusi idea. Tätä kirjaa lukiessa tuli sellainen olo, että haluaisi lukea ensimmäisen osan uudelleen, jotta pystyisi yhdistelemään asioita kun ei kaikkea edellisestä kirjasta muistanut. Aika sellaista kevyttä ja nopeaa luettavaa ja ehkä enemmän nuorille suunnattua, mutta menihän tuo. Toivotaan vain, että tulevaisuus ei koskaan oikeasti tule olemaan tällaista. Ja jotenkin lopussa tuli sellainen odottava tunne, ihan kuin olisi ajatellut, että jatkoa on vielä tulossa."
ARVOSANA: 7

2 kommenttia:

  1. Tiedätkö onko tästä tulossa kolmatta kirjaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käsittääkseni tämä on kaksiosainen, mutta jos tilanne muuttuu niin päivitän sen tänne!

      Poista

Kiitoksia muistamisesta ;)