maanantai 14. toukokuuta 2012

Engelfors

Piiri on Mats Strandbergin ja Sara B. Elfgrenin loitsima kirja, joka on trilogian ensimmäinen osa. Pienessä rähjäisessä kaupungissa Engelsforssissa, Ruotsissa, alkaa tapahtua kun verenpunainen kuu ilmestyy taivaalle. Kuusi täysin erilaista tyttöä huomaa saapuneensa hylättyyn puistoon. Pian selviää, että he kaikki ovat Valittuja. He muodostavat Piirin, joka voi vastustaa kaupungissa kytevää pahuutta. Tästä alkaa tyttöjen vivahteikas ja rosoinen matka kohti itsensä ja muiden hyväksymistä.

Piiri - kirjasta on tehty elokuva joka sai ensi-iltansa Ruotsissa helmikuussa 2015! Kirjalle uskollisena elokuva on siis ruotsinkielinen.Kirjat:
1. Cirkeln (suom. Piiri, 2012)
2. Eld (suom. Tuli, 2013)
3. Nyckeln (suom. Avain, 2016) 


Piiri

Engelsfors. Pikkukaupunki Ruotsissa. Nimi on kaunis, mutta paikka rähjäinen. Kaupunkia ympäröivät synkät metsät, joihin ihmiset usein eksyvät ja katoavat. Syyslukukausi on juuri alkanut, kun yksi lukion oppilaista löydetään kuolleena koulun vessasta. Kaikki olettavat, että kyseessä on itsemurha. Paitsi ne, jotka tietävät totuuden.

Eräänä yönä kuu värjäytyy salaperäisen punaiseksi, ja kuusi lukiolaistyttöä löytää itsensä hylätystä puistosta. Tytöillä ei ole mitään yhteistä. Yksi on luokan suosituin, toinen kiusattu, kolmas omaa tietään kulkeva gootti, neljäs kunnollinen huippuoppilas… Pian selviää, että paha on saapunut Engelforsiin, ja ilman toisiaan tytöt eivät selviydy hengissä.

Piiri on urbaania, skandinaaviseen koulumaailmaan sijoittuvaa, koukuttavaa fantasiaa. Teos kertoo vetoavasti nuorena olemisen vaikeudesta, koulukiusaamisesta, ihastumisista ja kaiken voittavasta ystävyydestä. Kuudesta eri näkökulmasta kerrottu tarina vetää mukanaan, ja jokaisen lukijan on helppo löytää hahmoista oman samaistumiskohteensa. Suomalaisia lukijoita kiinnostaa varmasti myös laadukas nuortenfantasia, jonka sankareista osalla on suomalaistausta.

"Vau, tässä on varmasti aineksia elokuvaan. Kirja esitteli yksinkertaisesti, mutta samalla syventävästi kirjan päähenkilöt, joista jokainen on täysin oma persoonansa. On nörtti, lihava, suosittu, gootti ja niin edelleen. Jokaisella on oma mielenkiintoinen tarinansa, joka herättää ajatuksia. Tytöt painivat samanlaisten ongelmien kanssa kuin kuka tahansa muukin lukiolaisnuori, mutta samalla he huomaavat olevansa osa suurempaa kokonaisuutta. On aika yrittää haudata sotakirveet ja lyödä hynttyyt yhteen. Tie ystävyyteen on kuitenkin kivikkoinen. Samalla jokaisen heistä on taisteltava omien demoniensa, kielletyn rakkauden ja monimutkaisten suhteiden kanssa. Mukaansa tempaava kirja, joka ei paljasta kaikkea heti ja saa lukijan miettimään ratkaisua, joka ei kuitenkaan selviä kuin vasta kirjan loppupuolella. Suosittelen!"
ARVOSANA: 8½ 


Tuli

Valitut ovat aloittamassa lukion toista luokkaa. He ovat odottaneet koko kesäloman ajan henki kurkussa demoneiden seuraavaa vetoa. Uhka kuitenkin tällä kertaa tulee täysin yllättävältä suunnalta.

Käy koko ajan selvemmäksi, että Engelsforsissa on jotakin todella, todella pahasti vialla. Menneisyys kietoutuu yhteen nykyhetken kanssa, ja elävät kohtaavat kuolleet. Valitut kytkeytyvät yhä tiukemmin toisiinsa ja muistavat taas kerran, ettei magiasta voi saada helpotusta onnettomaan rakkauteen tai särkyneisiin sydämiin.


"Harmitti hiukan, että en oikein muistanut kunnolla edellisen kirjan tapahtumia ja kuka hahmoista oli kukin, mutta onneksi asia alkoi selkiytymään taas tätä lukiessa. Tosin jotkut edellisessä kirjassa menehtyneet hahmot ovat edelleen minulle aika hämärän peitossa. Nyt on siis koluttu läpi ruotsalaistrilogian toinen tiiliskivi. Kirjailijat ovat kyllä edelleen osanneet tuoda paperille teini-ikäisten ongelmia aina itsensä hyväksymisestä muihin arkipäiväisiin ongelmiin kuten ihastumiseen, salattuun rakkauteen ja pettymyksiin. Pidän hahmoista todella paljon ja hienoa, että heistä jokaisesta on tehty niin erilaisia, joten heidän elämäänsä on helpompi itsekin samaistua ja huomata, että kauneus ei takaa onnellisuutta, eikä raha onnea. Kokonaisuutena sanoisin, että kirja oli hiukan tylsähkö koska se keskittyi enemmänkin tyttöjen elämään, ei itse ongelmaan, noitiin ja sen sellaiseen. Kunnon tapahtumaa saadaan aikaiseksi vasta aivan viimeisillä sivuilla ja nostipa loppu jopa kyyneleenkin silmään mikä on minulle ainakin harvinaista. Jään kaikesta huolimatta odottamaan vesi kielellä päätösosaa koska niin moni asia kaipaa vielä selvennystä."
ARVOSANA 8½  


Avain

Ainoastaan Valitut ovat jääneet vastustamaan synkkiä ja demonisia voimia, jotka ovat piinanneet Engelforsia. Juuri kun Valitut ovat oppineet elämään tukalassa tilanteessa, paha iskee jälleen, ainoastaan kuukauden päästä edellisestä välienselvittelystä. On koottava rivit yhdeksi rintamaksi huolimatta kaikista erimielisyyksistä, sillä vain niin voidaan estää lopullinen tuho.

Aika on kuitenkin loppumaisillaan, eikä ennustus maailman pelastamisesta ole vielä käynyt toteen. Vain yksi asia on varmaa: mikään ei tule olemaan niin kuin ennen. 


"Piti skipata kaikki muut luku-urakat ja käydä tämän kimppuun kun sain sen kirjastosta. Laina-aikaa on lyhyesti ja tämä tiiliskivi oli yli 800-sivuinen. Siitä on aikaa kun olen viimeksi sukeltanut Engelsforsin maailmaan joten vähän aikaa sai taas hakea, että mitä on tapahtunutkaan ja kuka on kukakin. Hiukan ehkä taustalla auttoi juuri katsomani Cirkeln- elokuva, jonka kautta pääsi vähän perille miten koko tarina alkoi. Tämä sarja ei ole kyllä pettänyt yhdenkään kirjan kohdalla. Kansien välissä on tapahtumaa riittämiin ja hyvin erilaisia henkilöhahmoja. Kukaan ei oikeastaan noussut suosikiksi, mutta pystyin samaistumaan osaan nuorten ajatuksista ja tunteista. En tiedä oliko tähän ehkä tungettu jo vähän liikaakin kaikkea koska kirja on todella paksu, mutta juoni pysyi kyllä hyvin kasassa ja loppua kohden tuli vastaan vähän ylläreitäkin. Loppu oli minusta jotenkin todella kiva ja siitä jäi hyvät fiilikset itselle. Kaiken kaikkiaan erittäin viihteellinen päätösosa tälle taikaa tursuavalle trilogialle. Suosittelen ehdottomasti lukemaan, jos noidat ja magia kolahtaa."
ARVOSANA: 8½ 

3 kommenttia:

 1. merkitsin sun blogin siihen mun lempiblogit postaukseen! :)

  http://princess-skysthelimit.blogspot.com/

  VastaaPoista
 2. Ääh, en millään malttaisi odottaa viimeisen osan suomennosta! Ikävä kyllä ruotsinkielen taitoni eivät riitä kyseisen opuksen lukemiseen alkuperäiskielellä :/

  VastaaPoista
 3. Tällä hetkellä lempikirjojani ovat ehdottomasti Harry Potterit , Soturikissat ja tämä Engelfors-sarja. Piirin ja Tulen luin viikossa. Kerrassaan ihanaa kirjallisuutta, joka tempaisee omaan maailmaansa. Sopivan jännittävää fantasiaa. En malta odottaa, että suomessa julkaistaan Avain. Sivuja on sopivasti, pari sataa sivua voisi olla lisää molemmissa jo suomessa julkaistuissa kirjoissa. Kuuluu parhaisiin lukemiin kirjoihin ehdottomasti !

  VastaaPoista

Kiitoksia muistamisesta ;)