lauantai 17. joulukuuta 2011

Valitut

(Gifted series)

Yhdeksän teiniä, yhdeksän salaisuutta, yhdeksän poikkeuksellista kykyä, joilla voi muuttaa maailman.  

Marilyn Kayen sarja sisältää huiman määrän yliluonnollisuutta fantasian ystäville. Pääsemme tutustumaan ajatuksen lukijoista aina tulevaisuuden näkijöihin. Jokainen kirja keskittyy pääosin yhden henkilön tarinaan ja heidän selviämiseensä arjen haasteissa ja etenkin selviämiseen erikoisista kyvyistä.KIRJAT:
1. Out of Sight, Out of Mind (Poissa silmistä, poissa mielestä, 2010)
2. Better Late Than Ever (Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, 2010)
3. Here Today, Gone Tomorrow (Tänään täällä, huomenna poissa, 2011)
4. Finders Keepers (suom. ?)
5. Now You See It
6. Speak No EvilPoissa silmistä, poissa mielestä

Amanda Beeson on kahdeksannen luokan suosituin tyttö, Paha kuningatar, joka hallitsee ilkeydellään koulua kuin henkilökohtaista hoviaan. Mutta yhtenä aamuna katsoessaan peiliin hän huomaa muuttuneensa koko koulun mitättömimmäksi nyhveröksi Tracey Devoniksi. Amandalle ruumiinvaihtokokemus ei ole suinkaan ensimmäinen, mutta tämä kerta tuntuu oudommalta kuin aiemmat. Pahan kuningattaren on aika maistaa omaa lääkettään.

Seuratessaan Traceyn lukujärjestystä Amanda joutuu salaperäiseen luokkaan numero 209. Sen kaikilla ”valituilla” tapauksilla tuntuu olevan jokin poikkeuksellinen kyky. Pelottava goottityttö Jenna pystyy lukemaan ajatuksia ja näkee tuotapikaa Amandan lävitse. Mutta mitä kummaa tapahtui oikealle Traceylle? Ja onko Amandalla enää paluuta omaan tuttuun snobimaailmaansa?

"Varmasti ainakin nuorien lukijoiden mieleen. Romantiikkaahan tässä ei ollut pätkääkään, mutta kirja keskittyikin nuorien elämään, jotka kamppailevat normaalien huolien lisäksi yliluonnollisten ongelmien kanssa. Kirja on helppolukuinen ja sen lukee helposti pariin tuntiin. Kirjassa on myös hyvä opetus kaikille. Täytyy olla tyytyväinen siihen mitä omistaa, kun toisilla asiat saattavat olla paljon huonommin. Itseeni ei nyt ihan täysillä kolahtanut, mutta olihan tämä sellaista tylsän illan miellyttävää ajanvietettä. Saatanpa lukaista jatko-osiakin jossain välissä."
ARVOSANA: 7
  


Parempi myöhään kuin ei milloinkaan 

Jennalla on salaisuus. Hän on yksi valituista. Eikä hän ole suinkaan ainoa…

Kovanaamainen goottityttö Jenna Kelley haaveilee salaa kavereiltaan tuiki tavallisesta perhe-elämästä ja kunnollisista vanhemmista. Kun hänen äitinsä joutuu katkaisuhoitoon, kauan sitten jo kadonnut isä ilmaantuu yllättäen perhekuvioihin. Onko parempaa tulevaisuutta lupaileva isä liian hyvää ollakseen totta?

Vaikka Jenna tavallisesti pystyy lukemaan kenen tahansa ajatuksia, isä on aina vain täysi mysteeri. Voiko tähän tyhjästä putkahtaneeseen muukalaiseen luottaa ensinkään?


"Aika samoilla kannattimilla mennään kuin aiemmassakin kirjassa. Kirja kuvaa sujuvasti nuorten kouluelämää ja sitä, kuinka tärkeää on kuulua johonkin. Mitä suositumpi on, sitä kunnioitetumpi on. Kirja ei sinäsä ollut mikään kovin ahaa-elämys vaan tavallinen kertomus nuorten erikoisista kyvyistä ja arjen haasteista. Koulun suosituimman tytön Amandan hyppääminen pojan ruumiiseen tosin herätti pari kertaa hilpeyttä. Jenna taas on koulun kovis, joka peittää koviksen kuoren alle omat epäluulonsa ja pelkonsa. Mahdollisen isän löytyminen voi herättää nuorissa jos jonkinlaisia onnentunteita ja kuvitelmia "oikeasta" perheestä. Ehdottomasti ainakin nuorille soveltuva kirja, jossa ei mässäillä parisuhteilla vaan kerrotaan nuorien elämästä ja annetaan lukijalle myös muutama erittäin pätevä opetuskin."
ARVOSANA: 7½


Tänään täällä, huomenna poissa

Emily Sanders ei suinkaan ole vihainen äidilleen, joka ei ymmärrä hänen poikkeuksellista kykyään – eihän Emily osaa käsitellä taitoaan kunnolla itsekään. Tulevien tapahtumien näkeminen saattoi olla hyväkin juttu, mutta Emilylle siitä oli koitunut toistaiseksi lähinnä vain harmia.

Kun Carter katoaa ja kahden muunkin erikoisluokan oppilaan kohtalo herättää hämmennystä, ärsyttävän itsetietoinen Amanda laittaa epävarman Emilyn kyvyt koetukselle. Kuka katoaisi seuraavaksi?

Oudon sähköpostiviestin saatuaan Emily on tiukan paikan edessä: onko kyky nähdä tulevaisuuteen lahja vaiko kirous?


"Aika samoilla kannattimilla aiempien kirjojen kanssa. Eniten näissä kirjoissa häiritsee tapahtumien nopea tempo ja ns. yksinkertaisuus, mutta kirjathan onkin tarkoitettu nuoremmille lukijoille. Hahmoista on saatu sopivasti erilaisia ja Emily on tiukan paikan edessä näkyjensä kanssa, jotka ovat kaikkea muuta kuin selviä. Kun luokkatovereita alkaa kadota, Emilyn on alettava harjoittelemaan näkyjen kanssa auttaakseen ystäviään. Kirjat menevät hyvänä viikonlopun viihteenä, mutta ei sovellu jännitystä ja romantiikkaa janoaville. Kun nyt olen kolme ensimmäistä lukenut, aion katsastaa loputkin jos suomennoksia on tiedossa."
ARVOSANA: 7

9 kommenttia:

 1. Olen lukenut valitut kirjan, tykkään niistä ja aijon hakea kirjastosta lisää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, on kyllä kivaa ajanvietettä :) Saas nähä suomennetaanko ne loputkin kirjat. Ei ole tietoa kuulunut.

   Poista
 2. omista kaikki valitut sarjan kirjoista ja olen lukenut jokaisen vähintää kaksi kertaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, hyvä että joku fanittaa tätäkin :)

   Poista
 3. kellään tietoo suomennetaanko neljäs kirja?(:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttää siltä, että ei ole tulossa. Mutta pidetään peukut pystyssä!

   Poista
 4. Itse pidin valituista, koska siinä oli tiettyä erillaisuutta romantiikka painotteiseen perus nuortenkirjoihin. Oli ihan mukavaa, kun puolet kirjasta ei mennyt ihastuksesta haaveiluun/suutelun pitkään kuvailuun tai" kumman kaa mä seukkaisin?" pohdintaan. Ei aina jaksa sitä EdwardvsJacob,PeetavsGale,KyvsXander,ynnämuihin kirjoihin. Ei mikään suuri klassikko, mutta muuten kiva lukukokemus.

  VastaaPoista
 5. Mun mielestä tämä sarja on aivan ihana!! Olen itse lukenut
  Vain nuo kirjat jotka on suomennettu mutta iha mieletön!!
  Love!����

  VastaaPoista
 6. Pidän peukkuja että tulisi 4 osa, sillä rakastuin tähän sarjaan täysin ��❤

  VastaaPoista

Kiitoksia muistamisesta ;)