keskiviikko 26. lokakuuta 2011

The Twilight Saaga

Jymymenestykseen noussut Stephenie Meyerin kirjasarja kertoo tarinan Bellasta, joka muuttaa äitinsä luota lämpimästä Phoenixista, isänsä luo kylmään Forksiin. Bella on ujo eikä tunnu kuuluvan mihinkään. Uudessa koulussa hän kuitenkin tutustuu uusiin ystäviin ja mystiseen Edwardiin, joka on vampyyri. Mutkien kautta Bella saa tietää Edwardin salaisuuden ja rakastuu poikaan. Edwardin kautta Bella tutustuu Cullenien värikkääseen perheeseen sekä ystävystyy syvemmin Jacob Blackiin - lapsuuden ystäväänsä, jolla on myös oma salaisuutensa. Jacob on ihmissusi. Pian Bella huomaa olevansa kahden pojan välissä. Mitä hänen sydämensä sanoo? Tästä kaikesta kehkeytyy suuri tapahtumien sarja ja Bellan on selvittävä eteensä tulevista haasteista, jotka ovat yksi toisensa jälkeen haastavampia.

Meyer aloitti myös kirjoittamaan "Houkutus"-kirjaa Edwardin näkökulmasta. Kirjan nimi on Midnight Sun, mutta käsikirjoitus vuoti nettiin. Meyer ei ole ainakaan toistaiseksi kirjoittamassa kirjaa loppuun, mutta kirjan alku on luettavissa Meyerin sivuilla englanniksi. 

Sarjasta on tehty myös elokuvia, joista kaikki on julkaistu. Viimeinen kirja nimeltään Aamunkoi tehtiin kahdeksi elokuvaksi.

Stephenie Meyerin kotisivut

Twilight facebookissa


Kirjat:
1. Twilight (suom. Houkutus, 2005)
2. New Moon (suom. Uusikuu, 2007)
3. Eclipse (suom. Epäilys, 2008)
    + The short second life on Bree Tanner (suom. Bree Tannerin lyhyt elämä, 2010)
4. Breaking Dawn (suom. Aamunkoi, 2009)
    + Houkutus - kuvitettu opas vampyyrisaagaan, 2011
    + Twilight – sarjakuvat

Twilight tenth Anniversary/Life and Deathn (suom. Houkutus/Elämä ja kuolema, 2016)


Houkutus 

"Ensinnäkin: Edward oli vampyyri. Toiseksi: osa hänestä - enkä tiennyt, kuinka voimakas se osa oli - janosi minun vertani. Ja kolmanneksi: olin silmittömästi, peruuttamattomasti rakastunut häneen." 

Isabella muuttaa isänsä luo tihkuisenharmaaseen pikkukaupunkiin. Hän on valmistautunut elämänsä tylsimpään käänteeseen, mutta tapaa uudessa lukiossa kiehtovan Edwardin - yliluonnollisen komean, älykkään ja arvoituksellisen pojan. Edward suhtautuu Isabellaan ynseästi ja vältellen, kunnes vastahakoisesti alkavan ystävyyden kautta salaisuus selviää: Edward on vampyyri. Hän kuuluu perheeseen, joka on valinnut elämän ihmisyhteisössä ihmisverestä kieltäytyen!

Vaaroja uhmaten Isabella ja Edward rakastuvat. Perinteisessä mielessä he eivät voi toisiaan saada, mutta he kohtaavat ajatuksin ja kielessä, joka on rikasta, aistillista ja kaihoisaa. Edwardista tulee Isabellan suojelusenkeli, mutta kukaan ei ole kauan turvassa, kun vaara hiipii heidän kintereilleen suhteen ulkopuolelta.

Onko mikään rakkauden voimaa suurempaa?

HUOM! Meyerin mukaan kirjan kannessa kuvattu omena viittaa raamatun luomiskertomuksessa esiintyvään hyvän ja pahan tiedon puun hedelmään. Bellan ja Edwardin välinen rakkaus on, kuten puun hedelmä, kielletty, mihin vihjaa kirjan alussa lainattu Raamatun Genesiksen kohta 2:17. Meyerin mukaan Bella saa Houkutuksessa kyvyn erottaa mikä on hyvää ja mikä pahaa, ja omena kuvaa myös tätä. Lisäksi omena kuvaa valintaa, joka Bellan on tehtävä; Edward on "kielletty hedelmä", ja Bellan on valittava tavatako poikaa enää. Meyer mainitsee kotisivuillaan pitävänsä myös kannen yksinkertaisuudesta. Lisäksi lyhyehkössä kohtauksessa elokuvassa Bella pudottaa omenan ruokatunnilla pöydältä, jolloin Edward potkaisee sen käsiinsä.

"En tiennyt koko sarjasta mitään kun katsoin ensimmäisen elokuvan - Houkutus. Elokuvan maailma tempasi minut mukaansa ja sen jälkeen Googletin kaiken oleellisen sarjasta ja löysin kirjat. Pitihän ne sitten saada hommattua. Kirjasta sai aika samanlaisen tunnelman kuin itse elokuvasta vaikka kirja oli minusta parempi kuin tönkkö elokuva. Kirjaan tottakai saa vielä paljon enemmän tapahtumaa mukaan kuin elokuvaan, mutta loistavasti kirja oli valkokankaalle tuotu. Edward oli kerta kaikkiaan ihana ja salaperäinen, ja pystyin osin samaistumaan hiukan ujoon ja epävarmaan Bellaan. Kirjoituskieli oli helppolukuista ja melkoisen yksinkertaista. Uppouduin maailmaan täysin. Jotenkin oli helpompi lukea kirja kun oli jo katsonut elokuvan. Sai jonkinlaisen maailman päähänsä, jota eli kirjan kautta. Rakastuin kirjaan täysin."
ARVOSANA: 9Uusikuu 

”Tuntui kuin olisin nähnyt hirveää painajaista, sellaista jossa täytyy juosta juoksemasta päästyään, keuhkot pakahtumaisillaan, eikä silti pääse eteenpäin niin lujaa kuin tahtoisi... Tämä ei kuitenkaan ollut unta, ja toisin kuin painajaisissani, en juossut oman henkeni edestä; juoksin pelastaakseni jotakin mittaamattomasti arvokkaampaa. Oma henkeni merkitsi minulle enää hyvin vähän.”

Bella Swanin mielestä on jotain tärkeämpää kuin itse elämä: Edward Cullen. Vampyyrin rakastaminen on kuitenkin vaarallisempaa kuin hän olisi koskaan voinut kuvitella. Heidän suhdettaan uhkaavat ennakkoluulot sekä läheiset ja rakkaat, ja ongelmat ovat vasta alkamassa.

18-vuotispäivän kynnyksellä Bella on surullinen, sillä hän ei haluaisi vanheta – Edward kun on ikuisesti 17-vuotias. Vastentahtoisesti vietetyillä syntymäpäivillä hän saa lahjapaperista haavan ja vuotaa verta verenhimoisten vampyyrien edessä... 

HUOM! Houkutus-sarjan kansilla on Meyerin mukaan symbolisia merkityksiä. Uudenkuun kannen, jossa on kuvattuna tulppaani, kohdalla näin ei kuitenkaan ole, sillä Meyer ei ollut mukana valitsemassa kantta. 

"Tämä kirja oli tasoltaan aika paljon ensimmäisen luokkaa, mutta Edward jäi vähemmälle... onneksi. Jotenkin hahmon ihanuus lässähti tässä välissä ja hänen ylisuojelevuutensa ärsytti. Jacobista tuli uusi suosikki, koska hän oli eläväinen ja vähän rämäpäinen kaveri. Luin mielelläni Jacobista ja Bellasta ja heistä olisi tullut myös aivan mahtava pariskunta. Heräsi heti miete, mitä jos Edward ei olisikaan palannut takaisin? Suorastaan harmitti tämän kirjan loppuratkaisu. Eläydyin kirjaan täysillä ja luin sen suoraan kannesta kanteen. Rakastan kirjan kansikuvaa!"
ARVOSANA: 9
 

Epäilys 

"Siinä kuolemanhiljaisuudessa asia äkkiä valkeni minulle yhtenä välähdyksenä, ja jokainen yksityiskohta loksahti paikalleen. Asia jota Edward ei halunnut minun tietävän. Asia jonka vuoksi sekä Cullenit että sudet liikkuivat metsässä vaarallisen lähellä toisiaan. Asia jota olin muutenkin odoittanut. Asia jonka tiesin tapahtuvan uudestaan, vaikka hartaasti toivoinkin ettei niin kävisi. Ei kai siitä ikinä tulisi loppua?" 

Bella Swan on vaarassa, kun joukkomurhien aalto vavisuttelee Seattlea ja julma vampyyri janoaa kostoa. Kaiken huipuksi hänen on valittava Edwardin rakkauden tai Jacobin ystävyyden välillä, sillä ihmissudet ja vampyyrit eivät tule toimeen keskenään. Bella on kiintynyt Jacobiin ja viihtyy hänen seurassaan kenties liiankin hyvin. Onko Bella enää varma tunteistaan? Onhan ihmissusi-Jacobissa sentään inhimillisempää kuin Edwardissa... Ylioppilasjuhlien lähestyessä Bella aikoo tehdä lopullisen päätöksen: elääkö vai kuolla? Muuttuakko vampyyriksi vai säilyä ihmisenä?

HUOM! Stephenie Meyerin mukaan Epäilyksen kannessa kuvattu punainen nauha symboloi Bellan siteitä vanhaan elämäänsä. Hänen mukaansa Bella uskoo voivansa jättää helposti vanhan elämänsä taakseen. Todellisuudessa tämä ei ole kuitenkaan niin yksinkertaista kuin Bella uskoo, sillä hänellä on yhä useita siteitä vanhaan maailmaansa.

"Ehdottomasti suosikkikirja tässä sarjassa! Kirjassa tapahtui paljon ja Jacob pääsi kertomaan tunteistaan Bellalle. Ärsytti eniten se kun Edwardista on tehty niin ylisuojeleva ja välillä vampyyrin teot menivät minusta hiukan liian pitkälle. Bellalla olisi voinut olla hiukan enemmän valtaa omaan elämäänsä. Jännitys tiivistyi kuin Cullenit saivat vihiä vastasyntyneiden joukosta, joka oli tulossa Forksiin. Susien ja vampyyrien yhteistyö oli hieno juttu. Hmm... kyllä kirja ja elokuva molemmat ovat edelleen suosikkejani."
ARVOSANA: 9½
 Bree Tannerin lyhyt elämä
(The Short Second Life of Bree Tanner) 

”En enää välittänyt siitä, mitä kukakin ajatteli. Minun ei tarvinnut. Olin nyt jumala. Vahvempi, nopeampi, parempi. Kenelläkään muulla ei ollut merkitystä.” 

Lyhyt novelli, joka kuuluu Twilight-sarjaan. Se kertoo vastasyntyneestä vampyyrista nimeltä Bree, joka esiintyy ensimmäisen ja viimeisen kerran kirjassa (ja elokuvassa) Epäilys. Koskettava tarina nuoresta tytöstä, joka ihastuu ja ajattelee, että hänelläkin on vielä mahdollisuus onnelliseen elämään - vampyyrina. Kohtalo on kuitenkin varannut hänen varalleen muita suunnitelmia.

"Hihkuin innosta kun sain uuden Houkutus-sarjan kirjan kätösiini vaikka jokainen joka on lukenut Epäilyksen tietää, että tällä tarinalla ei ole onnellista loppua. Bree on ihanan symppis hahmo, joka kohtaa ihastuksen ja löytää samalla hyvän ystävän. Hänen kohtalostaan tulee omassa mielessäni entistä traagisempi ja surullisempi koska pääsi ns. kyseisen hahmon pään sisään ja oppi pitämään hänestä. Kaikenkaikkiaan oli kiva lukea kirja vastasyntyneiden näkökulmasta. Kirja jaksaa pitää otteessaan karmaisevaan loppuun asti."
ARVOSANA: 8Aamunkoi 

"Älä pelkää", kuiskasin. "Me kuulumme yhteen." Äkkiä minut valtasi tunne, että sanani olivat totisinta totta. Tämä hetki oli niin virheettömän oikeanlainen, ettei vähintäkään epäilyksen sijaa jäänyt. Hänen kätensä kietoutuivat ympärilleni, puristivat minut häntä vasten... Tuntui kuin jokaista hermoani kihelmöisi. "Ikuisesti", hän myönsi. 

Fantasia ja painajaiset sekoittuvat vampyyriin peruuttamattomasti rakastuneen Bella Swanin vaarallisessa todellisuudessa. Suunnaton intohimo Edwardia kohtaan ja syvä yhteys ihmissusi-Jacobiin ovat repineet kahtia Bellaa, joka on nyt kaiken houkutuksen ja epäilyksen jälkeen elämänsä äärimmäisessä käännekohdassa. Hänen edessä oleva valintansa joko liittyä kuolemattomien viettelevään kerhoon tai jatkaa ihmiseloa on uhka, josta riippuu kahden heimon kohtalo. Kun Bella on tehnyt päätöksensä, alkaa ennennäkemätön tapahtumien vyöry, joka johtaa käsittämättömiin seurauksiin. Juuri kun Bellan elämän langat vaikuttavat kutoutuneen yhteen kuin kaunein silkki, ne saattavatkin yhdessä hetkessä tuhoutua ikuisiksi ajoiksi.

HUOM! Nimi Breaking Dawn, vapaasti käännettynä aamunkoi, viittaa Meyerin mukaan Bellan hartaasti toivomaan ja odottamaan muutokseen ihmisestä vampyyriksi ja tämän uuden elämän alkuun vampyyrina. Aamunkoin kannessa kuvataan kaksi shakkinappulaa, kuningatar edessä ja sotilas takana. Meyerin mukaan nappulat kuvaavat Bellan kehitystä kirjasarjan aikana. Bella aloittaa pelin heikoimpana nappulana, sotilaana, mutta päätyy lopulta kaikkein voimakkaimmaksi, kuningattareksi. 

"Wow. Tässä kirjassa mennään ihan eri leveysasteille kuin aiemmissa kirjoissa. Aamunkoi on pisin kirja, johon mahtuu tapahtumia toisensa perään. Bellan ja Edwardin häämatka on hauskaa luettavaa ja Jacobin osuus kirjassa oli unelmien täyttymys, koska hän on suosikkihahmoni. Hääyön jälkeinen seuraus oli aika yllättävä ja vauvan kasvaminen ja Bellan heikkeneminen oli jotenkin karseaa luettavaa sekä samalla melko irvokasta. Puhumattakaan synnytyksestä. Bellan muuttuminen vampyyriksi oli mielenkiintoinen ja vampyyriklaaneihin tutustuminen oli hienoa. Tietenkin kaikki huipentuu jännään kohtaamiseen Volturien kanssa. Tästä kirjasta ei tapahtumia puutu!"
ARVOSANA: 9Houkutus – kuvitettu opas vampyyrisaagaan 

Järkälemäinen teos koostuu täysin uudesta, ennen julkaisemattomasta materiaalista, jossa syvennetään taustoja Houkutus-, Uusikuu-, Epäilys-, Aamunkoi- ja Bree Tannerin lyhyt elämä -kirjojen maailmaan. Meyerin inspiraationlähteitä esittelevä opas sisältää yksityiskohtaisia henkilöprofiileja ja sukupuita, kirjoista poisjääneitä kohtauksia, karttoja, kirjailijan haastatteluja sekä lähes sata nelivärikuvaa ja valokuvaa, joiden mukana on muun muassa Bellan hääpuku.

Houkutus - Kuvitettu opas vampyyrisaagaan on osaltaan saanut syntynsä Meyerin uskollisten fanien kysymyksistä. Esimerkiksi Alice Cullenin salaperäiseen menneisyyteen ja moniin, moniin muihinkin lukijoiden mieltä askarruttaneisiin asioihin saadaan vihdoin selvyys! Tämä tiedonjanoiset fanit ruhtinaallisesti palkitseva teos on ainoa virallinen opas Meyerin luomaan vampyyrimaailmaan.

"Pitihän tämä saada heti hyllyyn kun suomennoksen äkkäsin. Pääsin todella tutustumaan hahmoihin, jotka olivat vähän epäselviä mm. Victoria ja James. Voltureiden historiasta oli myös mukava lukea. Susilaumakin tuli tämän kautta tutummaksi. Lisäksi kirjassa kerrottiin enemmän Meyerin vampyyreista. Sieltä löytyi myös Meyerin pitkä haastattelu sekä karttoja ja hienoja kuvia. Monenmonta sivua "Twi-ihkua" kaikille faneille."
ARVOSANA: 9

Houkutus / Elämä ja kuolema

On kulunut 10 vuotta Houkutuksen ilmestymisestä. Meyer on ilahdutanut fanejaan kääntökirjana jonka toisella puolella on kaikille tuttu Bellan ja Edwardin trillerimäinen rakkaustarina. Kun kirjan kääntää toisinpäin, löytyy ikoninen tarina Meyerin uudelleen kertomana ja lukija saa kokea tarinan täysin uudesta näkökulmasta.

"Koska Bellan ja Edwardin tarina on suhteellisen hyvässä muistissa, päätin ajan säästämiseksi lukea vain kääntöpuolella olevan uudelleen muokatun version. Odotin ehkä vähän enemmän erilaista tarinaa kuin alkuperäinen Houkutus, mutta ilokseni huomasin, että tarinaa oli jonkun verran muokattu ja se kulki osaltaan ehkä nopeampaan tempoon kuin alkuperäinen tarina. Hiukan joutui kyllä miettimään, että kukahan nyt on kukakin ja mitähän sukupuolta kun Culleneiden perhe oli myllätty täysin päälaelleen. Ihan hauska idea kirjailijalta pistää homma täysin päälaelleen ja kirjoittaa vähän eri näkökulmasta vaikkakin tosiaan olisin kaivannut enemmän erilaisuutta. Loppua kohden tilanne tietenkin tiivistyi ja loppuratkaisuhan onkin sitten ihan erilainen kuin alkuperäisessä tarinassa. Jotkut jutut oli ehkä vähän väkisin tuotu tähän mukaan kuten Quileutit, mutta eipä tuo nyt sinänsä haitannut vaikka heidän osuutensa olikin vähän hätäinen ja ehkä myös aikalailla turha. Kuitenkin ihan viihteellinen ja erilainen tarina verrattuna Houkutukseen." 
ARVOSANA: 7 Twilight - sarjakuva
Mistä kaikki alkoi... Nuoren Bella Swanin ja vampyyri Edward Cullenin rakkaustarina saa tuoreet kasvot korealaistaiteilija Young Kimin kynästä. Sarjakuva on tyylikäs sekoitus aasialaista ja länsimaista kuvakieltä, ja sen tarina etenee suorina sitaatteina ja dialogina Stephenie Meyerin esikoisromaanista Houkutus. Kirja on jaettu kahteen albumiin.

 Kun kaksi osaa yhdistää, niistä tulee yhtenäinen kuva!

5 kommenttia:

 1. Rakastan tätä sarjaa yli kaiken...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tätä tuli itsekin fanitettua yhteen aikaan. Nyt ei ole aikoihin tullut luettua näitä kun ei yksinkertaisesti ole kerennyt :D

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 2. Luin jostain, että Uuudestakuustakin olisi lähi aikoina tulossa tuo sarjakuva sovitus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa? Noh, ne taitaa kaikista tehdä ja rahastaa kun vielä siihen pystyvät ;D

   Poista

Kiitoksia muistamisesta ;)