keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Nälkäpeli

(The Hunger Games trilogy) 

Suzanne Collinsin kirjoittama trilogia, jonka pääosassa seikkailee 16-vuotias Katniss Everdeen. Eletään karuja aikoja. Ihmisten täytyy noudattaa ohjeita, tehdä raskasta työtä ja heidän on hommattava pienillä tuloillaan ruokaa omaan perheeseen. Ylellisyyksiin ei ole varaa. Katnissilla on suuremmat mahdollisuudet joutua Nälkäpeliin kuin monella muulla. Hän on lähes varma, että nyt on hänen vuoronsa. Katnissin kauhuksi, hänen siskonsa Prim kuitenkin valitaan vyöhykkeeltä 12. Epätoivoisena Katniss osallistuu kisaan siskonsa puolesta. Katnissin lisäksi vyöhykkeeltä valitaan tribuutiksi myös poika, Peeta. Katnissin ja Peetan valmentajaksi tulee Nälkäpeli-voittaja ja alkoholisoitunut Haymitch. Katniss pitää Peetasta heti, mutta he eivät saa ystävystyä. Vain yksi selviää Nälkäpelistä ja se tarkoittaa sitä, että Katnissin on tapettava Peeta.

Parivaljakko matkustaa Panemiin, jossa he kohtaavat muiden vyöhykkeiden vastustajat. Päiviä myöhemmin heidät kaikki työnnetään areenalle, jossa on vain yksi päämäärä - tapa tai tule tapetuksi.


Kirjojen pohjalta on tehty elokuvia. Sarjan ensimmäinen osa ilmestyi elokuvana maaliskuussa 2012! Toinen osa - Vihan liekit - sai ensi-iltansa marraskuussa 2013. Matkijanärhi julkaistiin kahtena elokuvana joista toinen sai ensi-iltansa marraskuussa 2014 ja toinen 2015.

Nälkäpelin fanisivusto


Kirjat:
1. The Hunger Games (suom. Nälkäpeli, 2008)
2. The Hunger Games - Catching fire (suom. Nälkäpeli – Vihan liekit, 2010)
3. The Hunger Games - Mockingjay (suom. Nälkäpeli – Matkijanärhi, 2010)Nälkäpeli 

"Luonnonkatastrofit, kuivuus, myrskyt, tulipalot ja tulvat nielivät suuren osan Pohjois-Amerikasta. Loput hävitti jäljelle jääneestä ruoasta käyty sota. Raunioista syntyi Panem. Sen kansalaiset nousivat kapinaan hallitsijoitaan vastaan, mutta hävisivät taistelun. Rangaistukseksi kehitettiin nälkäpeli.

Pelin säännöt ovat yksinkertaiset. Jokaisen vyöhykkeen on arvottava yksi poika ja tyttö osallistumaan kisaan. Nuoret pakotetaan vaativiin olosuhteisiin luonnonalueelle, jossa heidän on tapettava toisensa. Viimeinen hengissä selviytyjä on voittaja.

Nälkäpeli on vuotuinen tapahtuma ja koko maassa näytettävä tosi-TV-ohjelma. Trilogian ensimmäisessä osassa 16-vuotiaan Katnissin kyvyt joutuvat koetukselle, kun hän ilmoittautuu peliin vapaaehtoiseksi pelastaakseen pikkusiskonsa, jonka epäonneksi arpa lankeaa..."

"Meyerin suosittelemana päätin lukea millainen kirja kysessä. Suoraan sanottuna kirja ei kuulostanut takakantensa perusteella yhtään sellaiselta mitä minä jaksaisin lukea, mutta ostin kuitenkin ensimmäisen osan vaikka en oikein tiennyt mitä odottaa. Kun sain kirjan käteen, en voinut laskea sitä käsistäni! Uusi erilainen ja karmiva maailma veti minut mukaansa. Katniss oli jotenkin kauhean symppis ja pidin kirjan helppolukuisuudesta vaikka kirjoitusasu vähän alkuun häiritsi. Juoni kirjassa oli jotenkin yhtä aikaa todella karmiva ja samaan aikaan kuitenkin todella koukuttava. Tässä on kirja, joka ei varmasti jätä ketään kylmäksi.
ARVOSANA: 10

Vihan Liekit

”Presidentti Snow’n vierailu. Vyöhykkeet kapinan partaalla. Suora uhkaus Galen tappamisesta ja lisää tulossa. Kaikki rakkaani ovat tuomittuja. Ja kuka tietää, kuinka moni muu joutuu vielä maksamaan minun teoistani? Jos en pysty kääntämään kurssia kiertueen aikana. Tyynnyttämään rauhattomuutta niin, että presidentti lakkaa huolehtimasta. Mutta miten? Todistamalla aukottomasti koko tälle maalle, että rakastan Peeta Mellarkia.

Minä en pysty siihen, minä ajattelen. En ole niin hyvä. Meistä kahdesta Peeta on hyvä, ihminen josta on helppo pitää. Hän saa ihmiset uskomaan mitä tahansa. Minä olen se, joka nipistää suunsa kiinni ja pysyttelee taka-alalla ja antaa hänen hoitaa puhumisen niin pitkälle kuin suinkin. Mutta Peeta ei ole nyt se, jonka on todistettava rakkautensa. Se olen minä.” 

Katniss.

"Toinen kirja jatkoi aika samoilla kannattimilla kuin edellinen. Luuli, että pahimmasta oli selvitty, mutta edessä olikin karmaiseva paluu Nälkäpeliin, jonka Capitol oli järjestänyt vain ja ainoastaan Katnissin "uhman" takia. Vyöhykkeet alkoivat osoittaa kapinan merkkejä ja niimpä ihmiset piti saada ruotuun julmimmalla mahdollisella tavalla. Tässä kirjassa pääsee tutustumaan uusiin mielenkiintoisiin hahmoihin ja loppu yllättää varmasti lukijan kuin lukijan."
ARVOSANA: 9½

Matkijanärhi

Urhea ja tulisieluinen taistelija oli valmis riskeeraamaan koko elämänsä voittaakseen epäinhimillisen ja julman tosi-TV-kilpailun sekä pelastaakseen lähimmäisensä. Mutta onko pahin sittenkin vasta edessä? Sarjan odotetussa päätösosassa vaakalaudalla ovat sekä Panemin valtakunnan kohtalo että Katnissin oma tulevaisuus. Kapinallisten pelastama Katniss kohtaa vaikeita valintoja: onko hänestä Capitolia uhmaavan kapinaliikkeen johtajaksi? Ja kuinka kipeitä ovat uhraukset, joita hirmuvallan kukistaminen vaatii?

"Viimeisessä kirjassa tarinankerronta on riipaisevaa ja jokainen elää aivan veitsen terällä. En oikein osannut yhtään aavistaa mitä oli tulossa ja Peetan joutuminen Capitolin kynsiin oli aikamoinen shokki. Katniss pistää haisemaan ja päättää raivata tiensä suoraan pahuuden ytimeen ystäviensä avulla. Tässä kirjassa kuvataan sydäntäsärkevästi Katnissin ajatuksia Nälkäpelin tapahtumien jälkeen ja aiheuttaa varmasti muutaman puistatuksen lukijallekin. Kerta kaikkiaan mahtava päätös huikealle sarjalle vaikka ei yltänytkään täysin edellisten tasolle!"
ARVOSANA: 9

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitoksia muistamisesta ;)