keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Idhunin kronikat

(Memorias de Idhún)

Laura Gallego García (s. 1977) on intohimoinen tarinankertoja. Hän on kirjoittanut pikkutytöstä lähtien. Idhunin tarinan suunnittelemisen Gallego Garcia aloitti jo 15-vuotiaana, kunnes 25-vuotiaana aloitti kirjoittamisen tosissaan. ”Espanjan J.K. Rowlingiksi” kutsuttu kirjailija on julkaissut tähän mennessä 14 romaania, kolme novellia sekä käsikirjoittanut sarjakuvia. Gallego Garcia on voittanut arvostetun Barco de Vapor -nuortenkirjallisuuspalkinnon kahdesti.

Idhunin kronikat on viisiosainen fantasiasarja, joka säväyttää. Idhun on maaginen planeetta, jonka rauha rikkoutui kun sen hallitsijaksi nousi julma velho Ashran Nekromanti. Hirmuhallitsija tappoi Idhunista kaikki yksisarviset ja lohikäärmeet ja murhasi vastustajansa. Osa Nekromantin vastustajista onnistui pakenemaan ja piiloutumaan hirmuhallitsijaa Maahan. Pakolaiset eivät ole turvassa Maassa, sillä Nekromanti lähetti kätyrinsä jäljittämään heitä. Idhunin toivo ei ole menetetty, sillä pieni ja sinnikäs vastarintaliike taistelee yhä hirmuhallintoa vastaan.

Vastarintaliikkeen ytimen muodostavat urhea soturiprinssi Alsan ja lempeä velho Shail. Vastarintaan liittyvät myös kaksi arvoituksellista nuorta, Victoria ja Jack. Molemmat heistä ovat menettäneet vanhempansa ja joutuneet kummallisten sattumusten kautta keskelle vaarallista taistelua Idhunin vapauden puolesta.

Laura Gallego Carcían kotisivut


Kirjat:
1. La Resistencia (suom.Vastarinta, 2010)
2. Tríada (suom. Herääminen, 2011)
3. Panteón (suom. Ennustus, 2012)
4. Convulsión (suom. Mullistus, 2016) 
5.


Vastarinta 

Maagisen Idhun-planeetan rauha rikkoutui, kun velho Ashran Nekromanti nousi valtaan. Uusi hallitsija tappoi lähes kaikki vastustajansa sekä planeetan viimeiset lohikäärmeet ja yksisarviset. Osa idhunlaisista pakeni Ashranin hirmuhallintoa Maahan, mutta velhon kätyrit ovat jatkuvasti heidän kannoillaan. Pieni ja sinnikäs vastarintaliike pyrkii kokoamaan Maassa piilottelevat idhunlaiset yhteen vallatakseen lopulta kotiplaneettansa takaisin. Liikkeen ytimen muodostavat soturiprinssi Alsan ja velho Shail, mutta mukana on myös kaksi Maan lasta: arvoituksellinen koulutyttö Victoria, joka opiskelee taikuutta Shailin opastuksella, sekä hämmentynyt 13-vuotias Jack, joka haluaa selvittää, miksi Ashranin kätyrit surmasivat hänen vanhempansa.

Vastarinta on ensimmäinen osa Idhunin kronikat -fantasiatrilogiasta, joka on valloittanut jo satojatuhansia nuoria ja vanhempiakin Tolkienin ja J. K. Rowlingin kirjojen ystäviä. Kirjasarjassa on kaikki kunnon fantasiatarinan elementit: taikuutta, taisteluja, urheita sankareita, verenhimoisia vihollisia sekä lohikäärmeitä, keijuja ja muita myyttisiä olentoja. Tarinan nuoret päähenkilöt ovat näennäisesti rohkeita ja voimakkaita, mutta kovan pinnan alla piilottelee aivan tavallisia, epävarmoja teini-ikäisiä, joihin nuorten lukijoiden on helppo samastua.

"Tuli vähän samanlainen tunnelma itselle tätä lukiessa kuin aikoinaan luki Pottereita. Tunnelmakin aika samanlainen. Tietenkään tämä sarja ei yllä Rowlingin tekstin tasolle, mutta varmasti tulee olemaan ainakin niiden mieleen, jotka pitävät pienistä ihmisten välisistä jännitteistä ja huimasta fantasiasta. Kirjana hiukan tylsähkö, mutta kuitenkin kelpo luettavaa. Hahmot ovat herkullisia. Kirtash on ehdottomasti oma suosikki. Sellainen ilkimys komeassa paketissa. Innolla odotan toista osaa, koska tämä ensimmäinen jäi niin jännään kohtaan."
ARVOSANA: 7Herääminen 

Tarinan huikaiseva jatko-osa, jonka päähenkilöinä esiintyvät ensimmäisestä kirjasta tutut Victoria (puoliksi yksisarvinen), Jack (puoliksi lohikäärme) ja Christian (puoliksi lentävä käärme, shek). Kolmikkoa yhdistää voimakas tunneside: molemmat pojat ovat rakastuneet Victoriaan, eikä tämä osaa valita heistä vain toista. Tilannetta mutkistaa entisestään se, että Christian on Ashran Nekromantin poika, joka rakastuttuaan Victoriaan käänsi selkänsä isälleen ja liittyi Vastarintaan. 

Sarjan toinen osa Herääminen alkaa Vastarinnan saapuessa Idhunille. Shekien hyökkäys ajaa kuusikon taikaa tihkuvaan Awan metsään. Metsä on yksi viimeisistä paikoista, jonne Nekromantin valta ei vielä ulotu, ja Vastarinta otetaan siellä avosylin vastaan - kaikki paitsi Christian, jota epäillään ja kyräillään. Awan metsään on paennut väkeä kaikista Idhunin kolkista, ja pakolaiset yhdistävät voimansa Vastarinnan kanssa ja alkavat taistella Nekromantia vastaan. Victorian, Jackin ja Christianin kolmiodraama ei ratkea suuntaan eikä toiseen, ja pojat hädin tuskin sietävät toisiaan silmissään. Lopulta tilanne kärjistyy äärimmilleen, ja seuraukset ovat tuhoisat. Kirjan järkyttävä loppuratkaisu saa lukijat odottamaan sarjan kolmatta osaa kuin kuuta nousevaa.

"Jatkaa samaa laatua kuin ykkösosa. Välillä saa todella keskittyä siihen mitä lukee, koska kirjassa on paljon vaihtuvia tapahtumia ja iso liuta erilaisia taruolentoja, torneja, paikkoja ja hahmoja. Varsinkin nuoret fantasian ystävät tulevat pitämään tästä. Kirjassa ärsyttää päähenkilöiden rasittava kolmiodraama, jolle ei näytä tulevan loppua millään. Kirtash/Christian on oma suosikkini ja niin toivoisin, että Victoria valitsisi hänet. Loppu oli omasta mielestäni yllättävä ja hyvä, mutta tiedän, että Idhunin maassa mikään ei ole lopullista..."
ARVOSANA: 8Ennustus

Velho Ashran Nekromanti on kaapannut vallan Idhun-planeetalla ja ajanut kansalaiset pakoon Maahan. Sinnikäs vastarintaliike, johdossaan soturiprinssi Alsan ja velho Shail sekä kaksi Maan lasta: koulutyttö Victoria ja vanhempansa menettänyt 13-vuotias Jack, ei kuitenkaan luovuta vaan taistelee planeetan rauhan palauttamiseksi.

Seikkailun edetessä Victoria on paljastunut Idhun-planeetan viimeiseksi yksisarviseksi, Jack viimeiseksi lohikäärmeeksi. Nuorten joukkoon on liittynyt myös Christian, joka on puoliksi ihminen ja puoliksi lentävä käärme, shek. Yhdessä tuo kolmikko aikoo toteuttaa profetian ja pelastaa Idhun-planeetan velhon hirmuvallasta. Seikkailu on huima ja nuorten välillä roihuava suuren rakkauden kolmiodraama vain lisää jännitystä ja värikkäitä tapahtumakäänteitä.

Sarjan kolmas osa Ennustus paljastaa mitä tapahtui Tulihuippujen laavavirtaan pudonneelle Jackille. Edessä on järisyttävä taistelu ja lopulta Victoria joutuu päättämään, valitseeko elämän Jackin vai Christianin rinnalla.


"Siinä missä kaksi ensimmäistä osaa olivat hyvän ja kelvollisen välissä, kolmas osa muuttui hiukan pitkäveteiseksi. Joitakin asioita olisi mielestäni voinut jättää pois tai selittää lyhyemmän kaavan mukaan. Lisäksi nykyisin teinikirjoille ominainen kolmiodraama otti päähän ihan oikeasti. Onko normaalia "rakastaa" kahta ihmistä yhtä aikaa ja vehdata heidän välillään aivan kuin sitä kolmatta ei olisikaan? Tämän kuvion takia Victoria on lähinnä omissa silmissäni piloille hemmoteltu naiivi tyttö, jonka voimat kuuluisivat jollekin aivan toiselle hahmolle. Mielenkiintoisinta antia tässä kirjassa oli ehdottomasit Jackin ja naaras-shekin kanssakäyminen. Kuten aiemmassa, tässäkin kirjassa oli paljon paikkoja ja nimiä, joista vain murto-osa oli muistissa joten kuten. Varsinainen tapahtumien ketju käynnistyi vasta loppupuolella ja minä kun ymmärsin, että tämä sarja on trilogia. Ainakaan kirjailijan sivulla ei ole mitään mainintaa jatkosta, mutta silti tarina jäi aivan auki vaikka sen olisi voinut niin hyvin lopettaa tähänkin kirjaan."
ARVOSANA: 7  


Mullistus

Seikkailun edetessä Victoria on paljastunut Idhun-planeetan viimeiseksi yksisarviseksi ja Jack viimeiseksi lohikäärmeeksi. Nuorten joukkoon on liittynyt myös Christian, joka on puoliksi ihminen ja puoliksi lentävä käärme, shek. Yhdessä tuo kolmikko aikoo toteuttaa profetian ja pelastaa Idhun-planeetan velhon hirmuvallasta. Seikkailu on huima, ja nuorten välillä roihuava suuri rakkauden kolmiodraama vain lisää jännitystä ja värikkäitä tapahtumakäänteitä.

Kirjasarjan neljännessä osassa Mullistus Ashran Nekromanti on kukistettu ja seitsemännen jumalan henki siirtyy uuteen ruumiiseen ja vihkii Victorialta riistetyllä sarvella uusia velhoja joukkoihinsa. Idhunin muut kuusi jumalaa laskeutuvat korkeuksistaan ja niiden mahtava voima saa aikaan hurjia luonnonmullistuksia. Idhunin asukkaat etsivät turvaa. Varsinkin Victoria on vaarassa.

Mikä ajoi jumalat Idhuniin ja selviääkö Vastarinta jumalten riepotuksessa? Pysyykö Christian houkutuksista huolimatta Vastarinnalle uskollisena? 


"Huh, siitä onkin aikaa kun olen viimeksi tämän sarjan maailmaan sukeltanut kun tämä uusin suomennos antoi odottaa itseään aika pitkään. Hetken mietin jo, että tuleeko uusia suomennoksia lainkaan koska kirjailijan sivulta ei tätä kirjaa edes löytynyt, tai sitten ei vain sattunut silmään. Eniweis, hetki meni kyllä, että sisäistin taas kaikki hahmot ja paikat koska niitä tuntui tässä osassa ainakin vilisevän enemmän ja vähemmän. Mitään äärettömän suuria fanituksia tämä sarja ei ole koskaan aiheuttanut, mutta sinä on silti se oma juttunsa. Päähenkilöiden kolmiodraama on ehkä vähän surkuhupaisa ainakin Victorian osalta kun hän pyörittää kahta poikaa häpeilemättömästi sen minkä kerkeää ja ekassa kirjassa niin ärhäkkä Christian on valitettavasti vähän nössööntynyt tähän osaan mennessä. Hän oli ehdoton suosikkini heti alkumetreiltä asti. Ei siinä, kirjaa kerrotaan monen hahmon näkökulmasta joten tylsistymään ei pääse ja tarina on täynnä erilaisia ulottuvuuksia, hahmoja ja tapahtumia. Ihan viihdyttävästi tämän kanssa aika meni vaikka välillä en meinannut saada ollenkaan kiinni lukemisesta kaiken kiireen keskellä. Toivottavasti tähän nyt tulee vielä se päätösosakin suomeksi, kiva olisi tietää miten hahmoille käy."
ARVOSANA: 8-

6 kommenttia:

 1. Vaikuttaa mielenkiintoiselle. Luin juuri ensimmäisen osan loppuun ja olen samaa mieltä että kyllä se alussa takkuili aika paljon enkä meinannu saada sitä luettu, mutta kyllä se kuitenkin parani loppua kohden. Nytten lukemani perusteella taidan sitten lukea nuo muutkin osat. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti tutustua muihinkin osiin. Hiukan erilainen tarina jollaisia ei usein vastaan tule :D

   Poista
 2. Milloin kirja Mullistus ilmestyy

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjalla on ollut jo useampi julkaisupäivä ja varasin sen kirjastostakin, mutta sitten kirjastosta tuli ilmoitus, että varaus on peruttu koska kirja EI ilmesty. En ole ennättänyt selvittämään asiaa, että onko kirjan suomennos peruutettu vai tuleeko se vasta paljon myöhemmin suomeksi.

   Poista
  2. Harmi. Hyvä sarja

   Poista
  3. Sain tietää, että seuraava kirja tulee suomeksi 2016-2017. Eli tulee, mutta kestää :D

   Poista

Kiitoksia muistamisesta ;)