tiistai 29. lokakuuta 2013

Divergent

(Divergent)

Veronica Rothin trilogia kertoo maailmasta, jossa tulevaisuuden Yhdysvalloissa ihmiset on jaoteltu viiteen luokkaan heidän kykyjensä perusteella. On epäitsekkäiden Abnegation-ryhmä, rauhaa rakastava Amity-ryhmä, rehelliset Candorit, rohkeiden Dauntless sekä älykköjen Erudite. Teini-iässä suoritettu testi määrää mihin ryhmään kukakin kuuluu. Kukin ryhmä elää ja harjoittelee omissa oloissaan. Epäitsekkäiden yksilöiden tytär Beatrice osoittaa testissään, että hänessä olisi ainesta useammankin ryhmän jäseneksi. Tyttö tajuaa pian, että on hyvin vaarallista olla erilainen kuin muut.

Trilogian avausosaaa Divergentiä on myyty jo yli 5 miljoonaa. Ja ensimmäisestä osasta on tehty elokuva. Se sai ensi-ilta suomessa 11.4.2014. Trilogian toinen osa sai ensi-iltansa maaliskuussa 2015. Ja kolmas osa 16. maaliskuuta 2016.Kirjat:
1. Divergent (suom. Outolintu, 2014) 
2. Insurgent (suom. Kapinallinen, 2014)
3. Allegiant (suom. Uskollinen,2015)
4. Four (suom. Neljä, 2016) 


Outolintu

Yksi valinta voi muuttaa sinut. Toimintavetoisen trillerisarjan avaus koukuttaa myös elokuvana.

Rauhaan ja onneen tähtäävässä yhteiskunnassa ihmiset on jaettu kykyjensä mukaan viiteen ryhmään: Vaatimattomiin, Uskaliaisiin, Rehteihin, Teräviin ja Sopuisiin. 

Trisin on tehtävä koko loppuelämää koskeva päätöksensä jo 16-vuotiaana. Hylätäkö perhe ja Vaatimattomien yhteisö ja seurata sydäntään tuntemattomaan? Ensin on tiedettävä, ketkä ovat todellisia ystäviä. Ja mahtuuko rakkaus uuteen elämään lainkaan.


"Silloin kuin ensimmäisiä elokuvauutisia alkoi ilmaantua tämän trilogian tiimoilta mietiskelin miten kivaa olisi jos tämän saisi suomeksi luettua. Noh, rukoukseni kuultiin! Outolintu on minusta hyvin erilainen kuin muut tähän genreen sijoittuvat kirjat. Ehkä se johtuu suurilta osin siitä ettei päähenkilö ole täysi nössykkä. Tris on kovapää, joka ei pelkää ottaa iskuja vastaan eikä jää murehtimaan turhanpäiväisyyksiä. Samaan aikaan hänessä kuitenkin on kaikkien osastojen kyvyt, ei pelkästään yhden. Koko tämä erikoinen maailma on melko kylmä ja karu, raakakin ja se oli oikeastaan ihan kivaa vaihtelua. Katselin tulevan elokuvan videoita ja trailereita ennen kirjan lukemista ja oli hämmästyttävää tajuta miten erilaisen päätelmän liikkuvasta kuvasta voi tehdäkään. Kirjan juoni ei siis vastannut yhtään omaa käsitystä ja se oli ihan hyvä juttu. Vaikkei tämä kirja herättänytkään suosikkikirjojeni kaltaista kutkuttavaa tunnetta lukiessa, oli tämä silti todella mielenkiintoinen ja piristävä lukukokemus. Aika ei käynyt pitkäksi missään vaiheessa ja odotan jo mielenkiinnolla mitä seuraava osa tuo tullessaan. Toki myös jännityksellä odotan tästä tehtävää elokuvaa, joka ainakin trailerien perusteella vaikuttaa todella hyvältä."
ARVOSANA: 9 

Kapinallinen

Rauhaan ja onneen tähtäävässä yhteiskunnassa ihmiset on jaettu kykyjensä mukaan Vaatimattomiin, Uskaliaisiin, Rehteihin, Teräviin ja Sopuisiin. Tris Priorin piti tehdä koko loppuelämää koskeva päätöksensä jo 16-vuotiaana. Vapauttavasta valinnasta uhkaa tulla hänelle taakka ja karvas menetys.

"Minua kieltämättä hiukan jännitti tarttua tähän kirjaan koska olin niin paljon lukenut arvosteluja joissa tätä sanottiin surkeaksi, mutta onneksi kuitenkin luin tämän. On totta, että tämä osa ei ole niin hyvä kuin ensimmäinen, mutta tämä on juonellisesti todella tärkeä pläjäys. Ajottain oli vähän semmoista ylimäärästä pölinää sivuilla, mutta suurilta osin tässä sattui ja tapahtui niin paljon että heikompaa voisi hirvittää. Tässä kirjassa tulee hyvin esiin kirjailijan luoman maailman synkkyys ja julmuus. Koskaan ei voi tietää mitä tapahtuu ja kirjailija on siitä velmu ettei lukija voi todellakaan tietää etukäteen kuka seuraavaksi kuolla kupsahtaa ja minulle tuli tässä vähän vastaan sen myötä muutamia ikäviä yllätyksiä. Tris on tässä kirjassa myös kovapäinen ja melko synkkä. Hän taistelee menneiden kanssa ja yrittää selvitä tulevasta. Loppuun oli saatu vähän yllättävääkin tietoa joten jään mielenkiinnolla odottamaan miten tämä trilogia oikein mahtaa huipentua."
ARVOSANA: 8


Uskollinen

"Yksi valinta määrittää sinut!"

Trisin maailma on pirstaleina. Osastoihin perustuva yhteiskunta, kaikki mihin hän on aina uskonut, on hajalla. Siksi ei olekaan ihme, että Tris tarttuu mahdollisuuteen lähteä Neljän kanssa tutkimaan mitä salaisuuksia löytyy kaupungin rajojen ulkopuolelta.

"Hetkeen ei ole ennättänyt kirjoihin tarttua, mutta sain viimein tämän trilogian päätösosan luettua. Sarja vaikutti todella hyvältä ensimmäisen kirjan ja elokuvan katsottuani, mutta kuten moni muukin on sanonut niin taso laskee viimeistä kirjaa kohti. Toinen osa oli vielä ihan kelvollinen, mutta tämä kolmas osa oli melko tylsähkö ja tuntui, että asiat junnasivat vain paikoillaan siinä missä kirjaan olisi voinut ehkä vähän lisää saada aikaiseksi tapahtumaa ja juonenkäänteitä. Lopullinen juonikuvio oli vähän lässähtänyt ja tuli vähän sellainen "tämäkö oli nyt tässä" - fiilis kun päästiin kirjan loppupuolelle. Yhtä asiaa en kuitenkaan osannut lopussa odottaa ja yllätyinkin todella paljon kirjailijan melko rajuhkostakin päätöksestä tämän kirjan suhteen joka minua hiukan masensi, mutta myös toisaalta toi kirjalle aivan erilaisen lopun kuin mitä moni lukija olisi voinut odottaa. Ihan lukemisen arvoinen trilogia, mutta tuskinpa toista kertaa tartun näihin kirjoihin."
ARVOSANA: 7- 


Neljä

Kaksi vuotta ennen kuin Beatrice Prior teki valintansa, myös Vaatimattomien johtajan 16-vuotias poika päätti aloittaa kaiken alusta. Uskaliaissa hän saa nimen Neljä. Hänen päätöksensä vaikuttavat tuleviin alokkaisiin ja paljastavat salaisuuksia, jotka uhkaavat koko osastojärjestelmää.

Kaksi vuotta myöhemmin Neljä valmistautuu toimintaan. Kun verkkoon tarttuu uusi alokas, hän tuntee löytävänsä suunnan. Trisin avulla on ehkä mahdollista olla jälleen Tobias.


 

9 kommenttia:

 1. Outolintu? Mitä ihmettä... O.o Juuri tätä pelkäsinkin suomennoksen kanssa, että sanasto käännettäisiin noin oudosti. Kuulostaa lähinnä satukirjalta jos ei itse tarinasta mitään tietäisi.

  VastaaPoista
 2. Juu, hiukan yllätti tuo suomennos. Odotin niin, että kirja olisi ollut vain Divergent, mutta yritäpä ymmärtää suomalaisia kääntäjiä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jaa... Vaikka Outolintu ei ollut sitä mitä odotin, minusta on silti kiva, että jos kirja käännetään, se myös käännetään. Itseäni on aina ärsyttänyt käännös, jolla on englanninkielinen nimi. (Esim. Beth Revisin Across the Universe). Itselle tulee sellainen tunne, että homma on jätetty kesken.

   Outolintuun on olen jo alkanut tottua, mutta silti, factioneiden suomennokset... "Sopuisat"?

   Poista
  2. Juu, kaikkee hienoja suomennoksia kirjoihin mahtuu, mut eivät ne minua onneksi sen enempää häiritse :)

   Poista
 3. Aaah! Mää ootan jo ihan hulluna tätä kirjaa! Yleensä itsellä tulee sellainen ennustava tunne, et mikä kannattaa lukea ja nyt "Outolinnun" kohdalla on sellainen tunne. Pitää varmaan heti 15. päivä hyökätä kirjastoon varaamaan. ^^''

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuh, minäkin ahkeraan kyttään millon tää tulee varattavaksi :D

   Poista
 4. Yksi kappale Kapinallista oli jo kirjastossa ( muutaman varauksen kera)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuh, minullakin ollut jo varattuna jonkun aikaa :)

   Poista

Kiitoksia muistamisesta ;)