tiistai 22. tammikuuta 2013

J.K. Rowling - Paikka vapaana

(The casual vacancy)

J.K. Rowlingin Paikka vapaana on idylliseen pikkukaupunkiin sijoittuva älykäs, mustan huumorin sävyttämä romaani täynnä yllätyksellisiä käänteitä.

Kun Barry Fairweather kuolee odottamattomasti hieman yli 30-vuotiaana, pieni englantilainen Pagfordin kaupunki on shokissa.Pagford näyttää todelliselta englantilaiselta idylliltä mukulakivisine toreineen ja vanhoine kirkkoineen, mutta kauniin fasadin takana on sota käynnissä. Rikkaat ja köyhät sotivat keskenään, nuoriso käy sotaa vanhempiaan vastaan, vaimot sotivat miestensä ja opettajat oppilaidensa kanssa... Pagford ei ole lainkaan sellainen miltä se päällisin puolin näyttää. 

Barryltä tyhjäksi jäänyt paikka seurakuntaneuvostossa käynnistää rajuimman taistelun mitä kaupungissa on ikinä koettu. Kuka voittaa vaalit, joita värittävät intohimo, kaksinaamaisuus ja odottamattomat paljastukset?

"Rowling tosiaankin siirtyi pois Potter-alueelta tätä kirjoittaessaan. Kiltin velhopojan tekstin tilalle on kirjoitettu kaunistelematon versio erilaisista ihmisistä ja heidän elämistään. Mikä tahansa näistä tapahtumista voisi olla täysin totta. Osaksi meni niin pitkään tämän lukiessa koska kirja ei onnistunut säväyttämään toivotulla tavalla. Pakko myöntää, että pikkuruisen kaupungit pienet piirit ja juorut pitivät otteessaan ja siksi jatkoin lukemista vaikka jokin syvällisempi kiinnostus tätä kirjaa kohtaan puuttui. Kirja kertoo monen eri perheen ja ihmisen elämästä ja alkuun olin vähän sekaisin nimien kanssa, mutta pian juttuun alkoi päästä mukaan. Tarina käsitteli kaikkea aina huumeista seksiin ja sydänkohtauksista juonitteluun. Kun kaikki tapahtumat nidotaan yhteenvedoksi, voisin sanoa, että tämä kirja oli aika ahdistava ja masentava. Kirjan henkilöillä kaikilla tuntui menevän huonosti tavalla jos toisella eikä heidän elämäntyylissään ollut kehumista. Olisin odottanut sinne sekaan edes yhden normaalin perheen, joilla kaikki oli hyvin. Lopun tramaattisten tapahtumien jälkeen "otettiin opiksi" niin kuin useissa kirjoissa, mutta silti tämä tuotos jätti vähän kitkerän maun suuhun. Kelvollinen kirja luettavaksi kerran, mutta siinäpä se sitten onkin."
ARVOSANA: 8

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitoksia muistamisesta ;)