maanantai 3. syyskuuta 2012

Fifty Shades of Grey

Ficistä muotoutunut trilogia on E L Jamesin käsialaa eikä sovellu nuorimmille lukijoille. Anastasia Steele on nuori ja kokematon tyttö, joka tutustuu kylmäkatseiseen komistukseen Christian Greyhin mennessään haastattelemaan tätä ystävänsä Katen puolesta. Parivaljakon välillä roihahtaa liekki, joka ei ota sammuakseen. Ana pääsee pian tutustumaan Christianin maailmaan, joka on kaukana kiltistä ja tutusta.

Tarina julkaistiin alunperin fanfictiona nimellä Master of the Universe ja se oli alunperin Twilight-fanfictiota, jonka pääosissa olivat itse Edward ja Bella. Tarina sai kuitenkin siivet selkäänsä ja se julkaistiin muokattuna ja omana tarinanaan. Tekstissä on huomattavissa pieniä yhtäläisyyksiä Twilightiin, mutta se on kuitenkin täysin oma ja itsenäinen tarinansa, joka kiskaisee mukaansa lukijan kuin lukijan.

Trilogiasta on kaavailtu myös elokuvaa/elokuvia, joista ensimmäinen sai ensi-iltansa ystävänpäivänä 2015. Merkittäviin rooleihin astuivat Jamier Dornan (Christian Grey) ja Dakota Johnson (Anastasia Steele).

Elokuvan kotisivut KIRJAT:
1. Fifty Shades of Grey (suom. Fifty Shades - Sidottu, 2012)
2. Fifty Shades Darker (Suom. Fifty Shades - Satutettu, 2012)
3. Fifty Shades Freed (Suom. Fifty Shades - vapautettu, 2012)
4. Grey (Suom. Grey, 2015) Fifty Shades - Sidottu

Kokematon opiskelijatyttö kohtaa salaperäisen, viileäkatseisen miljonäärin. Heidän välilleen roihahtaa kiihko, joka mullistaa molempien käsityksen intohimosta. 

"Luotatko minuun?" hän kysyy yhtäkkiä. Sitten hän katoaa hetkeksi ja palaa luokseni kädessään hopeanharmaa silkkisolmio. "Laita kätesi yhteen."

Klikkaa tästä ja katso hauska video, jossa Ellen lukee Fifty Shadesia ;)


"Bongasin erään lehden mainoksesta tämän alunperin ja herätti mielenkiinnon vähän "rajummasta tekstistä" puhuttaessa. Tätä kirjaa on kyllä mollattu ihan urakalla tavalla jos toisella, mutta minä pidin tästä suuresti. Grey oli samaan aikaan ärsyttävä, mutta totaalisen hurmaava persoona, jolla on "pimeä puolensa" kun taas huomasin Anassa ja minussa itsessäni paljon yhtäläisyyksiä. Pieniä Twilightiin taipuvaisia samankaltaisuuksia huomaa jos etsii, mutta en kyllä mielestäni huomannut mitään merkittävää ja lukemista haittavaa. Suomennoksen laatuakin on arvosteltu, mutta ei kyllä ole mitään pahaa sanottavaa siitäkään. Jonkinlaista asioiden toistoa huomasin kirjassa ja se vähän häiritsi, mutta kokonaisuudessaan tämä oli varsin mielenkiintoinen ja korvia punoittava lukukokemus. En malta odottaa seuraavaa osaa."
ARVOSANA: 9 Fifty Shades - Satutettu

Ensimmäisen kirjan kuumien ja dramaattisten kohtauksien jälkeen Anastasia ei pysty unohtamaan harmaasilmäistä komeaa Christiania. Intohimo heidän välillään räiskyy edelleen eikä Anastasia ole varma haluaako hän upota syvemmälle Christianin maailmaan, joka on täynnä toinen toistaan järkyttävämpiä asioita miehen menneisyydestä.

"Huh, kylläpäs tämän kanssa kesti. En oikeastaan ymmärrä miksi tämä tarina on venytetty trilogiaksi kun tarinan olisi voinut hyvin helposti ja siististi tiivistää yhteen suurempaan kirjaan. Valitettavasti tässäkin kirjassa oli sitä saman toistoa ja yltiömustasukkainen Christian kävi välillä pahasti hermoon komentelunsa ja rajoitustensa kanssa. Samaan aikaan kuitenkin nautin lukea kahden täysin erilaisen ihmisen suhteesta, jossa ei kyllä kummallisilta tilanteilta vältytä. Tähän oli onneksi saatu vähän jänniä juonenpoikasiakin mukaan ettei teksti mennyt ihan tylsäksi, mutta välillä tämän lukeminen oli todella uuvuttavaa juuri noiden turhien juttujen ansiosta, jotka olisi voinut vaikka jättää kokonaan pois. Pidän myös suuresti tarinoista, jossa lempi leiskuu ja sitä rataa, mutta tässä noita kuumia kohtauksia tuntui olevan joka sivulla ja se vie valitettavasti koko systeemiltä hyvän maun. Kirjailija onnistui tosin heittämään loppuun sellaisen koukun, johon jää kiinni ja on pakko tutustua myös viimeiseen osaan."
ARVOSANA: 8½Fifty Shades - Vapautettu

Anastasia Steele saa viimein omakseen Christian Greyn. Häämatka on intohimoa täynnä, mutta pian Anastasia joutuu huomaamaan, että Christianin synkkä menneisyys varjostaa yhä heidän onneaan.

"Täälläkö?" Hänen äänensä on karhea. Kuinka hän pystyy kiihottamaan minut äärimmilleen yhdellä ainoalla sanalla? "Täällä. Haluan sinua. Nyt heti."

"Ensimmäinen kirja oli kelpo luettavaa ja kakkonen ihan ok, mutta tämän viimeisen kohdalla aloin jo miettiä, että missä järki? Kuten olen tainnut jo aiemmin mainita niin en tajua miksi näitä kolmea ei ole supistettu yhteen järkevään kirjaan, josta on jätetty turha jaarittelu pois. Tässä viimeisessä ei tunnu edes olevan mitään juonta. Pari nopeaa tapahtumaa siellä täällä ja loppu meneekin tavallisen arjen ja häämatkan kuvailuun. Ei siinä muuten, mutta tekstiä on kyllästymiseen asti ja siksi minulla menikin tämän lukiessa pitkään koska ei tahtonut kiinnostaa ottaa tätä kirjaa kätösiin ja alkaa lukea. Ekassa kirjassa Christian oli ihkun pompotteleva persoona, mutta tässä kirjassa määräily ja parin molemminpuolinen mustasukkaisuus alkaa mennä liian pitkälle. Luokittelisin tämän enemmänkin kauhuksi kuin romantiikaksi koska kukaan normaali ihminen ei katselisi pitkään tuollaista jallitusta. Lisäksi tässä oli sitä samaa toistoa kuin aiemmissakin, tapahtumien ja sanojen toistoa, joka sai huokailemaan ärtyneesti useaan otteeseen. Kirja paransi oikeastaan vasta loppumetreillä kun seurasi vähän sitä odotettua äksöniä ja turha seksillä mässäily jäi vähemmälle. Lisäksi loppuun kirjoitettu pätkä Christianin näkökulmasta oli loistava keksintö. Tämä kirja ei kyllä herättänyt mitään ihailevia huokauksia. Tämän sarjan parasta antia oli ehdottomasti ensimmäinen pokkari."
ARVOSANA: 7½


Grey

Koe Fifty Shades of Grey Christian Greyn näkökulmasta Miljoonia lukijoita hurmannut rakkaustarina kerrotaan nyt Christianin omin sanoin - hänen mietteidensä, tunteidensa ja uniensa kautta.

Christian Grey on tottunut pitämään kaikki langat omissa käsissään. Hänen maailmansa on siisti, kurinalainen ja täysin tyhjä - kunnes eräänä päivänä Anastasia Steele kompuroi hänen toimistoonsa. Christianin valtaa tunnemyrsky, jota hän ei voi käsittää eikä sivuuttaa. Ujo ja kokematon Ana tuntuu näkevän suoraan Christianin lävitse - siihen ei yksikään nainen ole vielä pystynyt. Kukaan muu ei ole tunnistanut taloudellisen menestyksen ja prameiden puitteiden kätkössä piileksivää viluista, satutettua sydäntä. 


"En oikeastaan tiedä miksi tartuin tähän kirjaan koska aiempi trilogia Anan näkökulmasta alkoi tökkiä heti ensimmäisen kirjan jälkeen. Tässä teoksessa oli huomattavissa vähän samaa paikallaan junnaamista ja asioiden toistoa. Sinänsä oli ihan mielenkiintoista päästä Christianin pään sisään, mutta aiemmat kirjat luettuani ei tässä mielestäni tullut hyvin paljon mitään uutta. Oikeastaan minulla oli lähes koko ajan sellainen fiilis, että luen Anan kirjaa uudelleen ja uudelleen. Toki tässä kirjassa oli sitten hiukan juttuja joita ei aiemmissa kirjoissa nähty luonnollisestikaan ja minua ehkä säväytti eniten kirjan loppupuoli kun Ana lähtee ja jättää Christianin. Kuvailu oli jotenkin tarttuvaa ja samaistuttavaa jopa joissain kohtaa. Tietenkin tämä kirja loppui kesken eli jatkoa varmasti seuraa, mutta en jotenkin usko, että jaksan itse enää paneutua tähän sarjaan. Odottelen mieluummin elokuvaa. Toki sellaisille jotka pitävät tästä sarjasta paljon niin tämä kirja ei varmastikaan tuota pettymystä, itse vaan olen jotenkin kyllästynyt tähän tarinaan."
ARVOSANA: 7 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitoksia muistamisesta ;)