maanantai 27. elokuuta 2012

Tiina Raevaara - Hukkajoki

Lumettomana talvena, muutama viikko ennen joulua, Joona eksyy ja päätyy Hukkajoelle Amandan ja Doran hoiviin. Hukkajoki on mitättömän pieni kylä, mutta olennaisempaa kuin ihmiset tai talot on tummavetisenä virtaava joki itse ja koski, jonka yli kulkee silta.

Joonalla ei ole elämässään muuta kuin musta koira Taika, Amandan elämässä on liikaa kadonneita ja kuolleita, Doran elämässä mikään ei ole varmaa, eivät eteen osuvat hahmot eikä edes Dora itse. Joki tarjoaa vastauksen kaikkeen. Se kaappaa mukaansa niin sielut, koirat kuin muistotkin. Kun ihminen katoaa, lakkaako hän kokonaan olemasta?

Tiina Raevaaran toinen romaani on mysteeritarina, jonka huima kerroksellisuus vain kiihtyy loppua kohti - kuin virtaus Hukkajoen koskessa. Kuoleman pelko ja kaipuu, menneisyys, ikävä ja unohdus lomittuvat hengästyttävän kauniiksi, surrealismilla maustetuksi kertomukseksi, jossa tärkeintä on lopulta rakkaus.

"Kummallinen tarina, jonka pääjuonesta en oikein päässyt kiinni, oliko tässä edes juonta? Jotenkin kirja on vain täynnä pohdintaa, muutaman erilaisen hahmon esittelyä, heidän elämäänsä ja lisää pohdintaa. Lukiessaan sitä huomasi kuinka kaikkien hahmojen elämät nitoutuivat tavalla tai toisella yhteen, mutta siihen se jäi. Kirja sisälsi rutkasti vertauskuvia, surua, pelkoa ja kaikkea siltä väliltä. Minusta tämä oli todella sekava enkä päässyt kirjasta perille missään vaiheessa. Kerronta saattoi vaihtua mitä kummallisimmissa kohdissa aivan toisen hahmon näkökulmaan ja sitten sitä oltiin sekaisin. En tiedä pääsisikö kirjan perimmäisestä ideasta perille jos lukisi teoksen toiseen kertaan, mutta suoraan sanottuna moinen ei edes houkuta."
ARVOSANA: 7

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitoksia muistamisesta ;)