keskiviikko 8. elokuuta 2012

Rakkaus ei katso aikaa

Kerstin Gierin trilogia sukeltaa suoraan aikamatkailun keskiöön. Sarja kertoo 16-vuotiaasta Gwendolynistä, jonka serkusta Charlottesta odotetaan seuraavaa suvun aikamatkaajaa. Kohtalo on kuitenkin päättänyt toisin ja pian Gwendolyn sinkoutuu menneiden aikojen Lontooseen. Sekopäisen sukunsa lisäksi pakkaan sekoittuu mukaan sekalainen sakki Vartijoita sekä erittäin komea Gideon. Kaikki ei ole siltä miltä näyttää. Toiset aikamatkustajat ovat varastaneet tärkeän aikamatkustuksen esineen ja Gwendolynin on otettava asiasta selvää yhdessä Gideonin kanssa. Siitä alkaa heidän vivahteikas seikkailunsa.

Kerstin Gierin romaanitrilogia on ollut huikea kansainvälinen menestys. Rubiininpuna oli Der Spiegel-lehden bestseller-listalla 52 viikkoa, ja trilogiaa on myyty saksassa yli miljoona kappaletta. Kirjasarjan käännösoikeudet on myyty 25:een maahan. Sarjan ensimmäisestä osasta on tehty elokuva nimeltään Rubinrot. Ilmeisesti myös toisesta osasta on tulossa elokuva.

Kerstin Gierin kotisivut


KIRJAT:
1. Rubinrot (suom. Rubiininpuna, 2012)
2. Saphirblau (suom. Safiirinsini, 2013) 
3. Smaragdgrün (suom. Smaragdinvihreä, 2014) 
Rubiininpuna

Gwendolyn on tuiki tavallinen 16-vuotias lontoolaistyttö, mutta hänen perhetaustansa on jotakin aivan muuta. Joillakin Gwenin sukulaisista on aikamatkaajan geeni, ja hänen sukupolvessaan geeni on hänen nirppanokkaisella serkullaan Charlottella. Koko suku odottaa herkeämättä, koska Charlotten ensimmäinen matka menneisyyteen koittaa. Gwendolynin arki on Charlotten tarkoin vartioidun elämän rinnalla melko tavallista, kunnes hän yhtenä päivänä saa huimauskohtauksen ja hetken päästä huomaa olevansa entisaikojen Lontoossa. Aikamatkageeni onkin piillyt Gwendolynin perimässä!

Osa kateellisista sukulaisista ei tahdo uskoa, että Gwendolyn on valittu osaksi vuosisataista kohtalonyhteyttä, kahdentoista jalokiven ketjua, mutta yhtä kaikki häntä aletaan salaisen veljeskunnan toimesta valmistella tuleviin aikamatkoihin, joilla hän täyttää mystistä tehtävää ikätoverinsa, samaista aikamatkageeniä kantavan komean mutta raivostuttavan Gideonin kanssa.


"Aloittaessani lukemaan tätä kirjaa, teksti hiukan tökkäili enkä meinannut päästä eteenpäin ollenkaan. Sitten sen alkukankeuden jälkeen huomasin, että tässä kirjassa onkin potentiaalia koko illan viihdyttäjäksi. En olekaan lukenut vielä pahemmin aikamatkustukseen liittyvää kirjallisuutta ja tässä se olikin kuvattu hyvin mielenkiintoisesti ja ymmärrettävästi. Tekstissä vilahtaa nykyaikaisen High School - elämän lisäksi vanhan ajan Lontoota sekä hiukan historian tapahtumiakin. Kaikki tämä yhdessä herätti suunnattoman mielenkiinnon kirjaa kohtaan. Tarinassa edettiin suhteellisen rauhallisesti, mutta ei pitkäveteisesti. Pidin kirjan värikkäistä hahmoista ja huvittavasta mielikuvasta, jossa Gwendolyn yrittää selittää 2000-lukua joillekin 1700-luvulla eläville herrasmiehille. Tämä kirja jäi niin hermoja kutkuttavaan kohtaan, että en millään malttaisi odottaa seuraavaa osaa."
ARVOSANA: 8½


Safiirinsini

Menneisyyteen rakastuminen ei ehkä ole lainkaan hyvä ajatus. Sen huomaa 16-vuotias Gwendolyn, jonka elämä on ollut yhtä vuoristorataa sen jälkeen, kun hänestä tuli perheensä aikamatkaaja. Gwendolynillä ja Gideonilla on kuitenkin muita ongelmia, kuten vaikkapa maailman pelastaminen. Tai se, kuinka oppia tanssimaan menuettia. Kumpikaan ei ole aivan yksinkertaista!

Kaiken lisäksi Gideon alkaa käyttäytyä arvoituksellisesti. Gwendolyn ei ole enää varma, mistä kaikessa on kyse, mutta hän aikoo ottaa siitä selvää. Muutoin halki aikojen kulkevasta rakkaudesta ei tule yhtään mitään.

"Vaikka tämä kirjasarja ei suosikkeihin lukeudukaan niin tässä on jotain sellaista kummallista vetovoimaa. Huomaat lukeneesi sitä pidempään kuin oli tarkoitus ja huomaat ajattelevasi, että "jospa vielä yhden luvun lukisin". Kirjassa on kyllä tapahtumaa tasaisesti alusta loppuun ja Gwenin sukkela kerronta huvittaa ja viihdyttää yhtä aikaa. Hän on ehkä yksi parhaista naishahmoista lukemissani kirjoissa. Gideonista en osaa sanoa oikein mitään. Tässä kirjassa kirjailija sai lukijansa varpailleen ja kiristelemään hampaitaan ailahtelevaisen pojan ansiosta, jonka mielenliikkeitä ei voinut arvioida mitenkään. Kaikki hahmot tässä sarjassa ovat omalla tavallaan mielenkiintoisia ja ennen kaikkea onnistuneita. Hiukan välillä jouduin kelaamaan kirjan tapahtumia päässäni koska tässä tietenkin hypitään menneisyyteen ja takaisin, joten tapahtumien ymmärtäminen oikeassa järjestyksessä oli joskus hiukan vaivalloista. Kirjailija on todella luonut aikamatkaajan maailman, jota en ainakaan minä, tavan talliainen lukija, pysty edes täysin sisäistämään. Jotenkin kirjan juoni jäi minulle hiukan arvoitukseksi. Viihdyttävä kirja, jonka seurassa vietti mieluusti aikaansa."
ARVOSANA: 8½


Smaragdinvihreä


Aikakaudesta toiseen seikkaillut Gwendolyn on aivan maassa. Oliko Gideonin rakkaudentunnustus lainkaan todellinen?

Särkynyttä sydäntä ei ole kuitenkaan aikaa jäädä parantelemaan, sillä sukunsa aikamatkaajageeniä kantavalla Gwenillä on pian aivan uusia huolia. Hänen pitäisi toteuttaa tehtävänsä aikamatkaajana, kun vain tietäisi mikä se on...

Saint-Germainin kreivin menneisyydessä punoma verkko kiristyy ovelasti huomattavan paljon myöhemmin, ja niinpä Gwenin ja Gideonin on selvitettävä salaisuus ja syöksyttävä seikkailuihin halki aikojen, olipa rakkaudessa ryppyjä tai ei. 

"No nyt on jälleen saatu yksi trilogia päätökseen. Tämäkin osa pursusi toimintaa ja erikoisia tilanteita aivan kuten aiemmatkin ja välillä tuntui ettei pysy edes perässä kirjan tapahtumissa. Hiukan pisti silmään se kun kirjassa puhuttiin niin lyhyestä ajasta milloin Gwen oli saanut tietää olevansa aikamatkaaja ja tutustunut Gideoniin. Puhuttiin tyyliin viikoista joka tuntui kyllä vähän tyhmältä ottaen ainakin huomioon sen miten nopeasti rakkaus alkoi leiskua kansien välissä. Pidän todella paljon näistä kirjoista vaikkakin kaikki huumori ei tässä kirjassa enää jaksanut naurattaa. Aikamatkustus heitti minunkin pääni pyörälle ja loppupuolen paljastus Gwenistä oli kieltämättä aika ällistyttävä. Olisin kyllä halunnut tietää erään Gwenille ilmestyneen esineen kohtalosta koska se jäi lopussa auki, mutta ehkäpä annan anteeksi tällaisen pienen jutun koska loppu oli kuitenkin onnellinen ja mikäs sen parempaa. Suosittelen kyllä lämpimästi kaikille tätä trilogiaa!"
ARVOSANA: 8½

14 kommenttia:

 1. Ai tämä on niitä jotka loppuvat kesken tarinan! Minulla on eka ja toka osa hyllyssä odottamassa, paras siis hankkia kolmaskin hyvissä ajoin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokos se toinenkin osa on tullut suomeksi? Vai luetko tätä alkuperäiskielellä tms?

   Poista
 2. Kiva, erilainen nuorten kirja! Rakastuin aikamatkustus-teemaan Diana Gabaldonin Muukalainen-sarjassa. Tämä Rubiininipuna vaikuttaa kivan kepeältä ja raikkaalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuh, tämä on kyllä sellainen tervetullut tuulahdus kaikkien muiden fantasiakirjojen joukkoon. Suosittelen :)

   Poista
 3. Tätä mainostettiin tosi isosti Akateemiessa kirjakaupassa - tein havainnon vieraillessani Helsingissä viime viikolla. Hienoa että nuortenkirjat (ja vielä tästä genrestä) saavat huomiota!

  VastaaPoista
 4. Juuh, upeaa että vähän muutenkin laajennetaan tätä kirjojen skaalaa eikä pysytä aina siinä tutussa ja turvallisessa ;)

  VastaaPoista
 5. Tämänkin kirjasarjan toinen osa on pakko hankkia omaan hyllyyn, kunhan vaan suomennos ilmestyy. Kiva että se ilmestyy jo näin pian, tosin luin Rubiininpunan aika myöhään :) Ei malta odottaa...

  ~Fallen angel~

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuh, minulla on ollut tämä jo ikuisuuksia kirjastossa varauksessa. Sitä odotellen ;P

   Poista
 6. Hei, Mistä tiedät tuon ilmestymisaikataulun viimeiselle osalle? Luin safiirinsinen ja ...... Jäi niin huippukohtaan et en malttais odottaa n.vuotta!!! :)
  BTW. Gideon aivan superihana <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Risingshadowsta kyttään ilmestymispäiviä ja lisään tänne! :P

   Poista
 7. Ihana kirjasarja! Tietäisitkö mitään samankaltaista, joka ei ole liian raskasta luettavaa? Jotain kivaa ja tämäm tapaista siis :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No aikamatkustukseen liittyviä kirjoja en pahemmin ole lukenut, mutta tuosta oikealta löytyy kirjasarjat - otsikon alta vähän kaikenlaista. Etsiskele sieltä mielenkiintoisia. Risingshadowsta löytyy varmasti jokaiseen makuun fantasiaa :)

   Poista
 8. Ja mistä löysit ton ilmestymispäivän? Koska ite en nähny risingshadowissa ainakaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jostainhan mie sen bongasin. En vaan enää muista mistä!

   Poista

Kiitoksia muistamisesta ;)