perjantai 18. toukokuuta 2012

Yöpartio

Vahti-sarjan on luonut Sergei Lukjanenko ja se kertoo Moskovassa asustelevista yliluonnollisista voimista. Ihmisten keskellä elää Muita. Velhoja ja noitia, ihmissusia ja vampyyreja. Yliluonnolliset olennot jakautuvat kahteen kastiin, Valon ja Pimeyden palvelijoihin. Sodan jälkeen nämä kaksi puolta kirjoittivat Sopimuksen. Nyt Valon palvelijoiden Yöpartio ja Pimeyden palvelijoiden Päiväpartio pitävät yllä yliluonnollisten maailman rauhaa. Sanomattakin selvää, että kaikki ei mene aina niin kuin on suunniteltu. Haasteita on edessä ja Partioiden välisiä suhteita koetellaan.KIRJAT:
1. Notšnoi Dozor (suom. Yöpartio, 2012)
2. Dnevnoi Dozor (suom. Päiväpartio, 2012)
3. Sumerechnyi Dozor (suom. Hämärän partio, 2014)
4. Posledni Dozor (suom. Viimeinen partio, 2015) 
5. Dovyi Dozor (suom. Uusi partio, 2016)


 
Yöpartio

Moskovassa elää ihmisten joukossa Muita – noitia, velhoja, vampyyreja ja ihmissusia – jotka kuuluvat Valon tai Pimeyden voimiin. Ne ovat riippuvaisia ihmisistä ja toistensa vihollisia, mutta tulevat toimeen, koska noudattavat Sopimuksen ehtoja. Sopimus laadittiin pitkän, tuhoisan sodan päätteeksi. Sen noudattamista valvomaan perustettiin kaksi partiota: Valon palvelijoiden Yöpartio ja Pimeyden palvelijoiden Päiväpartio.

Anton Gorodetski on keskitason velho, Yöpartiossa työskentelevä Valon palvelija, joka osaltaan pitää yllä maailman tasapainoa. Eräänä iltana Anton havaitsee metrossa nuoren naisen, jonka päälle on langetettu niin voimakas kirous, että se uhkaa koko Moskovaa. Anton joutuu mukaan Valon ja Pimeyden valtataistelun ytimeen, peliin, joka ylittää hänen kykynsä. 

Yöpartio on ensimmäinen osa viisiosaisesta sarjasta, joka on omaperäinen sekoitus vampyyritarinaa, fantasiaa ja kauhua. Sarja on Venäjällä kulttimaineessa - suositumpi kuin Taru sormusten herrasta tai Harry Potter

"Pitihän se mielenkiinnosta tämäkin varata kirjastosta vaikka vähän epäilinkin että pidän tästä. Ja oikeassa olin. Ehkä minä olen vain totaallisen jähmettynyt romanttiseen fantasiaan kun taas tässä romanssi mainittiin vain joissakin sivulauseissa. Teksti oli mukaansa tempaavaa, mutta minulle välittyi tästä sellainen tunne, että tässä ei periaatteessa ole edes juonta. Ensin käsiteltiin yhtä asiaa, sitten hypättiin toiseen ja jo kolmanteen, mutta mitään ns. suurta ja radikaalia ei ollut. Tämä ei kyllä sytyttänyt millään tasolla vaikka mielenkiintoista magiaa tässäkin oli verrattuna aikaisempiin lukukokemuksiin. Tuskin tulen lukemaan jatko-osia."
ARVOSANA: 7Päiväpartio

Moskovassa elää ihmisten joukossa Muita – noitia, velhoja, vampyyreja ja ihmissusia – jotka kuuluvat Valon tai Pimeyden voimiin. Ne ovat riippuvaisia ihmisistä ja toistensa vihollisia, mutta tulevat toimeen, koska noudattavat Sopimusta.

Sopimus laadittiin pitkän tuhoisan sodan päätteeksi ja sen noudattamista valvomaan perustettiin kaksi partiota: Valon palvelijoiden Yöpartio ja Pimeyden palvelijoiden Päiväpartio. Päiväpartiossa pääosassa ovat Pimeyden palvelijat. Kirja on kertomus maailmasta, jossa Pimeys ei aina ole sysimustaa eikä Valo valkoista kuin enkelin siipi.

Hämärän partio

Hämärän Partiossa sukelletaan jälleen syvemmälle Yöpartion ja Päiväpartion viitoittamaan maailmaan. Hämärän Partio pyörii suuren kysymyksen ympärillä: voiko ihmisen muuttaa Muihin kuuluvaksi?

Partioille ja Inkvisitiolle on lähetetty sanomalehdistä leikatuista sanoista ja kirjaimista kokoon liimattu kirje: ”Yöpartiota varmaan kiinnostaa se, että eräs Muihin kuuluva on paljastanut eräälle ihmiselle totuuden Muihin kuuluvista ja aikoo tehdä tästä ihmisestä Muihin kuuluvan.”

Aiemmista tarinoista tuttu Yöpartion Anton Gorodetski lähetetään jahtaamaan kyseistä ihmistä sekä kirjeen lähettänyttä Muihin kuuluvaa. Hänen kanssaan asiaa tutkii Päiväpartion Kostja-vampyyri, Antonin vanha tuttava hänen naapuristaan. Anton löytää ihmisen, joka haluaa itsensä muutettavan Muihin kuuluvaksi, mutta jäljet johtavat yllättäen Yöpartioon...

Hämärän Partiossa Anton painiskelee edelleen samojen hyvän mahdollisuuteen liittyvien moraalisten ongelmien kanssa kuin aiemmissa osissa. Lisäksi hän saa tietää Muihin kuuluvien perusolemuksesta asioita, joita ei olisi halunnut tietää. Mitä pidemmälle saaga etenee, sen epäselvemmäksi käy, ketkä ovat hyviksiä ja ketkä pahiksia. 


Viimeinen partio

Nuori venäläisturisti murhataan skotlantilaisessa lomakohteessa. Poliisi saa selville, että kuoleman aiheutti mittava verenhukka, ja Partioiden epäilykset heräävät. Anton, Yöpartion velho, saapuu Skotlantiin tutkimaan tapausta Edinburghin Yöpartion johtajan Thomasin avulla. Käy ilmi, että eräät Muihin kuuluvat metsästävät luvatta tarujen taika-aarretta, jonka itse Merlin on piilottanut Hämärän kuudenteen kerrokseen. Korkeimmalle Hämärän tasolle voivat päästä vain todella voimakkaat velhot.Uusi partio

Moskovassa elää ihmisten joukossa Muihin kuuluvia – noitia, vampyyreja ja ihmissusia – joista osa on Valon, osa Pimeyden puolella. Tavallisten ihmisten maailman lisäksi he voivat siirtyä Hämärään, joka on ihmisille näkymätön tietoisuuden tila. Aikoinaan osapuolet sotivat toisiaan vastaan, ja kun maailma oli tuhon partaalla, solmittiin hauras aselepo. Alati heiluvaa tasapainoa valvovat Valon palvelijoiden Yöpartio ja Pimeyden Päiväpartio.

Gorodetski seuraa jälkiä Lontooseen, Taiwaniin ja ympäri Venäjää törmäten toinen toistaan järkyttävämpiin ennustuksiin. Vaarassa on koko Hämärän olemassaolo, ja vain Gorodetski voi estää sitä uhkaavan tuhon.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitoksia muistamisesta ;)