keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Routasisarukset

Eija Lappalaisen ja Anne Leinosen luoma trilogia. Sarjan tapahtumat ovat sijoittuneet 2300-luvulle tulevaisuuteen. Ihmiskunta on jo lähes tuhonnut itsensä: rauniokaupunkeja, romua tulvivia kaatopaikkoja ja bioterrori-iskun saastuttamia maa-alueita… 

10.11.2068 Eurooppa tuhoutui. Terroristit tunkeutuivat biotutkimusasema Straussille ja aiheuttivat räjähdyksen, jonka seurauksena lähes koko Euroopan alueelle levisi biologisten aseiden myrkkykaasuja. Sen myötä koko maailmassa käynnistyi terrori-iskujen ja ydinvoimalaonnettomuuksien tapahtumasarja. Ihmiskunnan teknologinen kultakausi päättyi. 

140 vuotta myöhemmin Euraania, se mitä Euroopan mantereen peittäneistä suurkaupungeista on jäljellä, taistelee saastuneen maan, energianpuutteen ja ihmisten epätasa-arvoisuuden kanssa. Ihmiset ovat jakaantuneet erilaisiin ideologisiin saarekkeisiin, joka kukin selviytyy omalla tavallaan: tekniikkaa hyödyntäen tai luonnonmukaisia arvoja painottaen. On yhdistäviäkin tekijöitä: suurin osa ihmisistä sterilisoidaan ja lapset syntyvät perimältään tarkoin valvottuina. Lähes kaikki ovat adoptiolapsia, ja lapsen kasvattaminen on vain harvojen etuoikeus. 

Routasisarukset-teoksen päähenkilöinä ovat kasvattisisarukset Utu ja Marras, jotka ovat eläneet Laakson suojattua elämää. Utu kaipaa pesästään ensimmäisenä lähteneen Marraksen perään, sillä veli oli hänelle kaikki kaikessa, ainoa joka ymmärsi Utun erikoislaatuisuuden. Utulla on koneisiin ja tekniikkaan liittyvä herkkyys, joka on saanut hänet aina tuntemaan olonsa ulkopuoliseksi. Aikuistumisen riitti johtaa väistämättömään. Utulle aukenee mahdollisuus nähdä maailma tavalla, jolla kukaan ei ole sitä aikoihin nähnyt. Löytävätkö sisarukset toisensa, ja onko se vasta alkusoittoa tuleville muutoksille? 

Routasisarukset-sarjan aloitusosa sisältää kiehtovaa pohdintaa yksilön vapauksista, vallan kuristavista rakenteista, elämän jatkuvuudesta ja biotekniikan mahdollisuuksista. Tyylipuhdas kotimainen dystopiaromaani vertautuu teemojensa osalta Ursula K. Le Guinin kantaaottaviin teoksiin.

Eija Lappalaisen & Anne Leinosen kotisivu 


Kirjat:
1. Routasisarukset (2011)
2. Hiekkasotilaat (2012)
3. Konejumalat (2013)


Routasisarukset 

Laakson alueelle 2-vuotiaana adoptoitu Utu on erilainen kuin muut sen asukkaat. Asioita ja tapoja kyseenalaistavalla tytöllä on outo taipumus ymmärtää ammoin hylättyjä koneita. Kun Utun kasvatti-isä Booris yrittää säilyttää vanhimmalle lapselle uskotun vastuun perheestä, Utu päättää paitsi etsiä rakkaansa myös selvittää omaan biologiseen syntyperäänsä liittyvät salaisuudet.Hiekkasotilaat 

Aavikon porottavaan hiekkaan elävältä haudattu Sarim toipuu rauniokansan luona ja manaa hänet pettäneet kääpijät. Hän on se ennustuksen mukainen seitsemäs, jonka tulee johdattaa muut vapauteen. Sarimin johtamat kapinalliset olivat räjäyttäneet pommin vauraan Taivaan energiavoimalaitoksessa, ja Taivaalle sodan julistanut Marras oli vienyt hänen paikkansa Metsäklaanin johtajana. Sarim saisi vielä hyvityksensä.

Entinen orja Huria, jolla on taito parantaa käsillään, päätyy Taivaan sotajoukkoihin pakkovärvätyn Sarimin taistelupariksi. Sitä he eivät vielä osaa aavistaa, että se mikä heidät yhdistää myös heidät erottaisi. Koneiden kieltä hallitseva Utu puolestaan haluaa etsiä Tähtien kaupungin ja löytää samalla paitsi Rego Matkaajan tarinoiden myös omien kykyjensä alkuperän.

Mutta jotta alati muuttuva ennustus voisi toteutua, jonkun on kuoltava…


Konejumalat

Tiinettäret keskinäiseen sotaan lietsonut Zulda antaa kasvattityttärelleen Onawelle tehtävän: tämän on ennustuksia kertova kuutio kompassinaan noustava valtaan Merellä ja autettava luomaan ihmisalkioiden jalostamiseen tähtäävä uusi järjestys. Koneille kuiskija Utu, Rego Matkaajan kasvattitytär, puolestaan vannoo kostavansa Onawelle rakkaan velipuolensa Marraksen kuoleman.

Nuorten naisten kohtalot kirjautuvat samaan ennustukseen. Heidän on kuunneltava omantuntonsa ääntä ja valittava puolensa, kun suuruudenhullu Zulda uhkaa syöstä koko Euraanian uusiin mullistuksiin. Samalla he kaikki ovat vaarassa, kun vain harvoille on kehittynyt immuniteetti tappavaa virusta vastaan.

Yksityiskohdiltaan säihkyvän loogiseksi hiottu Konejumalat päättää kunnianhimoisen trilogian, jonka aloitusosa Routasisarukset oli Finlandia Junior 2011 ja Tähtivaeltaja 2012 -palkintoehdokkaana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitoksia muistamisesta ;)