keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Harry Potter

Suureen menestykseen noussut velhomaailmasta kertova seitsemän kirjan sarja. Sarjan on luonut J.K. Rowling ja hän on tällä hetkellä maailman rikkain naiskirjailija. Kirjoja on myyty monta sataa miljoonaa kappaletta ja niitä on käännetty yli 67 eri kielelle. Kirjat kertovat pojasta nimeltä Harry. Voldemort murhaa Harryn vanhemmat ja poika lähetetään ilkeiden sukulaisten hoiviin. Harry varttuu ja saa tietää, että hän on velho ja että hänet on valittu noitien ja velhojen kouluun Tylypahkaan. Siitä alkaa Harryn vaiherikas ja vaarallinen matka kohti aikuisuutta. Pahat voimat ovat heräämässä ja Harry tarvitsee kaiken avun selvitäkseen vastaan tulevista haasteista. 

Kirjojen pohjalta on myös tehty elokuvia. Viimeisen kirjan Kuoleman Varjelukset - elokuvasovitus tehtiin kahdessa osassa ja viimeinen osa (ja viimeinen Potter-elokuva) ilmestyi heinäkuussa 2011. Lisäksi Rowling on julkaissut muutaman Potterin maailmaan liittyvän kirjan, joiden tuotto on mennyt hyväntekeväisyyteen. Kirjoja on painettu vain rajallinen määrä eikä niitä saa enää ostettua uutena kirjakaupoista.

J.K. Rowlingin kotisivut

Harry Potter facebookissa

Harry Potter - kirjojen kotisivut 


Kirjat:
1. HP & Philosopher's Stone (suom. Harry Potter & Viisasten Kivi, 1998)
2. HP & The Chamber of Secrets (suom. Harry Potter & Salaisuuksien Kammio, 1999)
3. HP &  The Prisoner Of Azkaban (suom. Harry Potter & Azkabanin Vanki, 2000)
4. HP & The Goblet Of Fire (suom. Harry Potter & Liekehtivä Pikari, 2001)
5. HP & The Order Of The Phoenix (suom. Harry Potter & Feeniksin Kilta, 2004)
6. HP & The Half-Blood Prince (suom. Harry Potter & Puoliverinen Prinssi, 2006)
7. HP & The Deathly Hallows (suom. Harry Potter & Kuoleman Varjelukset, 2008)

   + Fantastic Beasts And Where To Find Them (suom. Ihmeotukset & niiden olinpaikat)
   + Quidditch Through the Ages (suom. Huispaus kautta aikojen)
   + The Tales of Beedle the Bard (suom. Siuntio Silosäkeen tarinat, 2009)
   + Fact, Fiction, and Folklore in Harry Potter's World: An Unofficial Guide (suom. Harry Potter kumppani, 2006)
   + Harry Potter Film Wizardry (suom. Suuri Velhouskirja, 2011) 

Harry Potter and the Cursed Child (suom. Harry Potter ja kirottu lapsi, 2016)


Viisasten Kivi 

Harry Potter luulee olevansa tavallinen poika, kiusattu ja sorrettu rääpäle. Hän asuu tätinsä ja setänsä luona portaiden alla olevassa kaapissa. Kunnes alkaa tapahtua kummia: Harry saa elämänsä ensimmäisen kirjeen. Hänet kutsutaan sisäoppilaitokseen opiskelemaan noituutta! Harry saa tietää toisesta maailmasta, jossa hän on kuuluisa. Otsan salamanmuotoinen arpi saa selityksensä ja poika kohtaa todellisen kohtalonsa noitien, velhojen, jättiläisten, huuhkajien, aaveiden, yksisarvisten ja lohikäärmeiden maailmassa. Harry Potter on velho!



Salaisuuksien Kammio 


Harry Potter siirtyy noitakoulun toiselle luokalle ja seikkailut jatkuvat! Harryn kesäloma Dursleylla on ollut kurjista kurjin, jästien elämää pahimmillaan. Pelastus tulee, kun Harryn ystävä Ron tulee veljiensä kanssa hakemaan hänet pois - lentäväksi viritetyllä Anglialla! Niin Harry pääsee viettämään lomansa loppuajat Weasleyn velhoperheen pariin. Loman loputtua onkin taas aika lähteä Tylypahkan noitakouluun. Matka ei suju aivan suunnitelmien mukaan ja koulussakin alkaa tapahtua kummia. Velhot ja aaveet alkavat jähmettyä käsittämättömällä tavalla, Harry kuulee outoja ääniä. Rehtori Dumbledore lähetetään pois ja koulu aiotaan jo sulkea! Tarvitaan Harryn velhon taitoja selvittämään salaisuuksien kammion salaisuus.



Azkabanin Vanki 

Harryn kesäloma jästien parissa on yhtä kurjuutta. Läksyt pitää tehdä salassa, sillä Vernon-setä ja Petunia-täti ovat pistäneet Harryn loitsukirjat lukkojen taakse eikä ystävistä kuulu pihahdustakaan. Kaiken kukkuraksi paikalle saapuu sietämätön Marge-täti, joka inhoaa Harrya erityisen paljon. Mutta Marge-täti menee liian pitkälle haukkuessaan Harryn vanhempia ja leijuu pian katossa muistuttaen ilmapalloa. Taikominen Tylypahkan koulun ulkopuolella on kielletty alaikäisiltä velhoilta ja tekoaan kauhistuva, onneton Harry lähtee pakomatkalle yöhön. Ja pian Harryllä on vielä suurempia murheita, sillä Lordi Voldemortin suurin tukija Sirius Musta on karannut huippuvarmasta Azkabanin vankilasta ja uhkaa nyt Harryn henkeä.Harryn kolmas kouluvuosi Tylypahkassa alkaa siis synkissä merkeissä, sillä kuoleman enteitä osuu Harryn kohdalle useamman kerran. Ja Azkabanin vanginvartijat, kauhistuttavat ankeuttajat, jotka imevät ihmisiltä sielut, vartioivat nyt Tylypahkaa. Mitä kaikkea ehtiikään tapahtua ennen kuin Sirius Musta on saatu kiinni...



Liekehtivä Pikari 

Pikkuhirttivaaran kylässä tapahtuu kummia: aution talon puutarhuri näkee outoa loimotusta päärakennuksesta ja menee tutkimaan asiaa. Hän kuuntelee raolleen jääneen oven takana, kun kaksi miestä punoo karmeita juonia. Silloin paikalle luikertelee jättiläiskäärme ja puutarhurin on astuttava huoneeseen - kauhein seurauksin. Samaan aikaan Harry Potter herää Likusteritiellä arvessaan tuntuvaan polttavaan kipuun...Ennen neljännen kouluvuoden alkua Harry pääsee Weasleyn veljesten kanssa seuraamaan huispauksen maailmanmestaruuskisoja. Jännittävän ja yllätyksellisen loppuottelun jälkeen syntyy sekasortoa, kun taivaalle leimahtaa pimeän piirto ja kuolonsyöjät marssivat esiin. Keitä he ovat? Harryn neljäntenä kouluvuonna Tylypahkan koulussa järjestetään kolmivelhoturnajaiset, johon osallistuu oman koulun lisäksi kaksi muuta velhokoulua. Kustakin osallistujakoulusta valitaan ottelija kolmeen rohkeutta, taitoa ja ajattelua mittaavaan koetukseen, jotka voivat olla hyvinkin vaarallisia. Kolmen koulun nuoret velhot ja noidat seuraavat huimaa turnausta omia suosikkejaan kannustaen. Ottelupäivien välissä koulunkäynti jatkuu: taikaolentojen hoidossa tutustutaan räiskeperäisiin sisuliskoihin ja haiskuihin, uusi pimeyden voimilta suojautumisen opettaja Alastor "Villisilmä" Vauhkomieli herättää pelkoa ja ihastusta ja Sibylla Punurmio ennustaa Harrylle synkkää kohtaloa. Yksi kouluvuoden hurjimmista koetuksista on seuralaisen pyytäminen joulutanssiaisiin. Harrysta tuntuu, että kikattaminen pitäisi kieltää laissa...



Feeniksin Kilta 

Harry Potteria risoo. Hän ei ole kuullut sanaakaan velhomaailmasta koko kesän aikana, eikä jästiuutisten salakuunteleminenkaan tuota tuloksia. Pian kuitenkin alkaa tapahtua ja sellaista vauhtia, että Harry kohta muistelee melkein kaiholla Dursleylla vietettyä kesää. Ankeuttajat hyökkäävät ja Harrya uhkaa (jälleen kerran) Tylypahkasta erottaminen. Asioiden laita ei parane hänen palattuaan Tylypahkaan: kouluun on pestattu uusi pimeyden voimilta suojautumisen opettaja, Dolores Pimento, joka saa Kalkaroksenkin vaikuttamaan herttaiselta joulupukilta. Uusi häikäilemätön professori toimii taikaministeri Cornelius Toffeen kätyrinä muuttaen mielivaltaisesti koulun sääntöjä, eikä edes rehtori Dumbledore tunnu mahtavan hänelle mitään. Harry joutuu uuden professorin silmätikuksi ja hermostuu yhä pahemmin.Arpea särkee polttavasti ja hän näkee niin merkillisiä unia, että pelkää menettävänsä järkensä. Lordi Voldemort on liikkeellä, Harry tietää sen jokaisella solullaan, ja järjestää Ronin ja Hermionen kanssa Tylypahkan oppilaille salaisia tapaamisia, joissa harjoitellaan pimeyden voimilta suojautumista. Mutta kykenevätkö he oppimaan tarpeeksi vahvoja taikoja voittaakseen Voldemortin ja hänen joukkonsa?Harry Potter ja Feeniksin kilta paljastaa uusia, yllättäviä piirteitä niin Harrysta kuin muistakin aikaisempien teosten henkilöistä.



Puoliverinen Prinssi 

Harry Potterin kuudes lukuvuosi on täynnä yllätyksiä! Lontoossa kolea, leppymätön sumu ei hellitä, vaikka on heinäkuu. Silta sortuu, ihmisiä murhataan, pyörremyrsky riehuu maan länsiosassa. Jästien pääministerillä riittää huolia, mutta taikaministerillä, Cornelius Toffeella, ei ole yhtään helpompaa: hän on saanut potkut. Harry Potterin kesäloma keskeytyy, kun itse Albus Dumbledore saapuu Likusteritielle tapaamaan Harry Potteria. Mitä on tapahtunut? Harry Potterin kuudes lukuvuosi käynnistyy muutosten merkeissä. Tylypahkaan tulee taas uusi opettaja joka ryhtyy opettamaan taikajuomia. Oppikirja Taikajuomien valmistus edistyneille tulee tutuksi kaikille taikajuomia opiskeleville, mutta varsinkin Harrylle, joka yllättää sen avulla sekä itsensä että muut. Harry on nyt kuusitoistavuotias. Kuluvan vuoden aikana hän ja hänen luokkatoverinsa täyttävät seitsemäntoista vuotta, tulevat täysi-ikäisiksi ja saavat aloittaa ilmiintymiskurssin. Rakkaushuolet piinaavat yhtä jos toista, myös Harrya, Ronia ja Hermionea. Mutta kaikkein järisyttävin muutos on se, että Dumbledore alkaa antaa Harrylle yksityistunteja! Miksiköhän?


Kuoleman Varjelukset 

Harry Potterin harteilla lepää suunnaton vastuu ja lähes mahdottomalta tuntuva tehtävä: hänen on etsittävä ja tuhottava loput Voldemortin hirnyrkit. Heinäkuun viimeisenä päivänä Harry täyttää seitsemäntoista vuotta ja tulee täysi-ikäiseksi. Hänen on jätettävä kodikas ja turvallinen Kotikolo ja seurattava polkua joka on hänelle viitoitettu. Koskaan ennen ei Harry ole tuntenut itseään näin yksinäiseksi. Hän on täynnä kysymyksiä, joiden ratkaisut ovat täysin hämärän peitossa. Ja aika käy vähiin, Voldemort joukkoineen on aivan Harryn kintereillä. Pystyykö Harry vastaamaan haasteeseen, jonka hän jo syntyessään sai?


"Aikoinaan ihastuin ensiksi ensimmäisiin leffoihin, jonka kautta kirjojen lukeminen alkoi. Teksti on helppolukuista. Vaikka kirjat ovat suhteellisen pitkiä, ei tylsistymistä pääse tapahtumaan. Kirjat ovat hauskoja, lämminhenkisiä ja opettavaisia. Ei osaa sanoa mikä kirja olisi ylitse muiden, koska ihme kyllä, tässä sarjassa kirjat ovat kaikki todella hyviä. Taatusti myös vanhempien lukijoiden mieleen. Bonusta siitä, että suurin osa leffoista noudattaa kirjojen kaavaa."
ARVOSANA: 9


"Tylypahkan oppikirjat”

Ihmeotukset ja niiden olinpaikat
(Fantastic Beasts And Where To Find Them) 

Vuonna 2001 julkaistu kirja, joka esiintyy myös Harry Potter -kirjasarjassa Tylypahkan oppikirjana kuvitteellisen Lisko Scamanderin kirjoittamana. Kirjassa esitellään taikamaailman olentoja ja kerrotaan muun muassa, "mikä on otus". Kirjaan liittyy Albus Dumbledoren esipuhe sekä hauskana erikoisuutena sekä Harryn että Ronin reunamerkintöjä ja kommentteja eri otuksista. Kirjan tuotto meni hyväntekeväisyyteen Comic Relief –hyväntekeväisyysjärjestölle. Kirjan suomenkielinen painos on loppuunmyyty.
 
Huispaus kautta aikojen
(Quidditch Through the Ages) 

Vuonna 2001 ilmestynyt kirja, joka kuuluu Harry Potter-kirjasarjaan. Kirjassa kerrotaan muun muassa velhomaailman suosituimman urheilulajin Huispauksen kehityksen vaiheista nykyiseen muotoonsa sekä esitellään muita muinaisia luutapelejä ja kerrotaan lentävän luudanvarren kehityksestä. Siinä kerrotaan myös huispausjoukkueista ja erilaisista tempuista. Kirjan tuotto meni Comic Relief -järjestön kautta hyväntekeväisyyteen. Suomennoksen painos on myyty loppuun.



Siuntio Silosäkeen tarinat
(The Tales of Beedle the Bard) 

Satukirja. Yksi sen sisältämistä viidestä sadusta on merkittävässä osassa Harry Potter -sarjan viimeisessä osassa Kuoleman Varjelukset. Tylypahkan rehtori Albus Dumbledore jättää kirjan Harryn ystävälle Hermionelle vihjeeksi tarunomaisten varjelusten merkityksestä. Alun perin kirjasta tehtiin loppuvuodesta 2007 vain seitsemän käsinkirjoitettua kappaletta, jotka Rowling sekä kirjoitti että kuvitti. Nahkakantiset kirjat on koristeltu jokainen erilaisin korukivin. Rowling lahjoitti kuusi kirjoista niille ihmisille, jotka olivat vuosien mittaan olleet hänen lähimpiä yhteistyökumppaneitaan ja avustajiaan Potter-sarjan parissa. Kuukivin koristeltu seitsemäs kappale myytiin hyväntekeväisyyshuutokaupassa Amazon.com -verkkokirjakaupalle, joka maksoi siitä noin 2,5 miljoonaa euroa. Huutokaupan tuotto ohjattiin eurooppalaiseen lastensuojelutyöhön.


Harry Potter kumppani 

Tiesitkö, että...

• monilla velhomaailman asioilla ja esineillä on vastineensa jästimaailmassa?
• jotkut Rowlingin ihmeotuksista ovat olleet olemassa jo satojen vuosien ajan?
• J.K. Rowlingin hahmoilla on paljon yhteistä J.R.R. Tolkienin hahmojen kanssa?


TUTUSTU TARINOIHIN TARINOIDEN TAUSTALLA 

Tämä tietopaketti sisältää yli 300 hauskaa ja kiehtovaa faktaa Harry Potterin maailmasta. Tutustu Harry Potter -kirjoihin kätkettyihin kirjallisuuden, myyttien, legendojen ja historian taustoilla piileviin lumoaviin faktoihin.

Tämä monipuolinen lukuopas on sekä viihdyttävä että yleissivistävä. Se sisältää neljä osiota aakkostettuine hakusanoineen – ihmeotukset, kuuluisat velhot, velhomaailman ihmeet ja lumotut paikat.

Kirjassa kerrotaan kaikki aarnikotkista zombeihin, Falco Aesalonista lordi Stoddard Withersiin, ajankääntäjästä yrttitietoon ja apoteekista Säilä & Imupaperi -kirjakauppaan. 

Harry Potter -kumppani on jokaisen fanin kirjahyllylle kuuluva herkullinen lukuelämys, joka sisältää yli seitsemänkymmentä piirrosta viisinkertaiselta Hugo-palkinnon voittajalta Tim Kirkilta ja uudelta tulokkaalta Britton McDanielilta. 

Harry Potter -asiantuntija George Beahmin Harry Potter -aiheisia kirjoja ylistetään lehtiarvosteluissa hyvinkirjoitetuiksi ja mielenkiintoisiksi.
Publishers Weekly toteaa, että “tätä erinomaista Harry Potter -kumppania lukiessaan voi kuvitella itsensä Tylypahkan oppitunnille”.


Harry Potter kumppani - Faktaa, fiktiota ja kansantaruja antaa lukijalle mahdollisuuden tutustua läheisemmin Harry Potterin maailmaa koskettaviin lumoaviin ilmiöihin.  

Tämä kirja ei ole osa Harry Potter -kirjasarjaa, eikä sillä ole J.K. Rowlingin virallista tukea tai valtuutusta. 

"Aikoinaan piti tilata kun Potteria tuli fanitettua hurjasti. Kirjaa lukiessa tulee sellainen olo, että itse istuisi Tylypahkan oppilaan paikalla opiskelemassa. Opuksessa on paljon tietoa Pottermaailmasta + siihen on ongittu tietoa myös Potterin ulkopuolelta. Kirjan avulla pääsee tutustumaan mm. erikoisiin eläimiin, paikkoihin ja henkilöihin."
ARVOSANA: 8


Suuri Velhouskirja 

Uppoudu upeiden Harry Potter -elokuvien maailmaan niin saat tietää, miksi joulutanssiaisten jääveistokset eivät sula, missä kaljuunat, sirpit ja sulmut oikeasti "valetaan", miten hevoskotkan ja näyttelijöiden välinen yhteistyö sujuu, kuinka Tylypahka luotiin valkokankaalle sekä mikä on ankeuttajien liikehdinnän salaisuus.

Harry Potter: suuri velhouskirja on laadittu yhdessä J.K Rowlingin menestysromaanit valkokankaalle siirtäneiden näyttelijöiden ja tuotantoryhmän kanssa. Kirja on lumoava, interaktiivinen kokemus, joka vie lukijan keskelle velhojen valtakuntaa ja paljastaa elokuvanteon salaisuuksia, ennen julkaisemattomia valokuvia ja kuvamateriaalia.

Kirja on todellinen keräilykappale. Se on täynnä elokuvista tuttua materiaalia irrotettavina kopioina. Teos tutustuttaa lukijan ainutlaatuisella tavalla niin Harry Potter -elokuviin kuin elokuvamagiaa luoneisiin lahjakkaisiin jästeihin.

"Jokaisen Potter-fanin on saatava tällainen! Kirjassa on kerrottu kattavasti erilaisista velhomaailman paikoista ja asioista, opettajista jne. aina ensimmäisestä elokuvasta viimeiseen. Lisäksi kirjassa on ihania kuvia, tekstiä ja "irtotavaraa" mm. kelmien kartta, Harryn kirje, jonka hän saa ensimmäisessä elokuvassa Tylypahkasta, taikajuomatarroja esim. lasipurkkien kylkeen, taikaministeriön "passi", Fredin ja Georgen huvittelukaupan esite + hurjana kaikenlaista lisämateriaalia. Kirjan aukaiseminen sai jo pelkästään hymyn huulille. Tästä kirjasta riittää Pottermaista menoa kaikille!"
ARVOSANA: 10



Harry Potter ja kirottu lapsi

Harry Potterin tarina jatkuu! Yhdeksäntoista vuotta myöhemmin. Kahdeksas tarina.

Harry Potter ja kirottu lapsi on J. K. Rowlingin, John Tiffanyn ja Jack Thornen luoma uusi tarina, jonka on näytelmäksi kirjoittanut Jack Thorne. Se on kahdeksas Harry Potter -tarina ja virallisesti ensimmäinen, josta on tehty näytelmäversio. Näytelmän ensi-ilta oli Lontoon West Endissä 30.7.2016.

Harry Potterilla ei ole koskaan ollut helppoa, ja vaikeuksia riittää nytkin kun hän on taikaministeriön ylityöllistetty virkamies, aviomies ja kolmen kouluikäisen lapsen isä.

Samaan aikaan kun Harry kamppailee esiin pyrkivän menneisyytensä kanssa, hänen nuorin poikansa Albus joutuu ottamaan vastuksekseen suvun henkisen perinnön taakan. Menneisyyden ja nykyisyyden sulautuessa pahaenteisesti yhteen sekä isä että poika oppivat ikävän totuuden: toisinaan pimeys nousee odottamattomista paikoista.

"Hiukan huvitti kun lueskelin uutisotsikoita, joissa fanit kertoivat olleensa pettyneitä tähän kirjaan. Tuntui osalle ainakin tulleen yllätyksenä, että tämä on näytelmän käsikirjoitus, ei varsinainen tarina. Tätähän ei ole toitotettu kuin alusta asti. Nyt kirjan luettuani harmittaa, etten päässyt katsomaan tätä näytelmää ja toivon, että näytelmästä saisi joskus vaikka DVD-version, jonka itse sitten voisi ostaa hyllyyn. Noh, sitten kirjaan. Hämmentyneen alun jälkeen pääsin aika hyvin kirjaan ja sen hahmoihin sisään. Ei tästä ehkä tullut ihan samanlaista Potter-tunnelmaa kuin alkuperäisiä kirjoja lukiessa, liekö syy iäkkäämmässä Harryssa vai siinä, että tätä luomassa oli muitakin kuin Rowling. Tämä kyllä koukutti siinä missä aiemmatkin teokset ja oli jotenkin hauska palata tässä kirjassa menneisiin tapahtumiin. Vaihtoehtoiset todellisuudet olivat aika kammottavia. Tarina oli reippaasti eteenpäin vievä eikä ainakaan minua saanut tylsistymään missään vaiheessa. Huonona puolena se, että tämän luettuaan alkaa kaipaamaan jatko-osaa tai elokuvaa. Todella kiva lisä kirjahyllyyni!"
ARVOSANA: 9+

3 kommenttia:

  1. "Harry varttuu ja saa tietää, että hän on noita..." Harry ei ole noita vaan velho! :DD

    VastaaPoista
  2. Niinpäs onkin. Pitänee korjata :D Joskus voi mennä vähän sekaisin ;)

    VastaaPoista
  3. mitä piirteitä harry poterissa esiintyy???

    VastaaPoista

Kiitoksia muistamisesta ;)