sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Sielut - trilogia

(All souls trilogy)

Deborah Harknessin historiaa pursuava tarina kertoo Dianasta, joka on noita. Hän on vuosien ajan yrittänyt pitää noita-puolen piilossa, mutta sitten kuvioihin astuu tavattoman vanha käsikirjoitus, joka sisältää tietoa noitien, vampyyrien ja demonien syntyperästä. Kaikki yliluonnolliset olennot haluavat saada kirjoituksen käsiinsä, mutta vain Diana pystyy siihen. Kun Diana tapaa vastustamattoman ja komean vampyyrin nimeltä Matthew, he alkavat sekoittaa pakkaa entisestään, koska eri rotujen seurustelua keskenään ei katsota hyvällä. Noidan ja vampyyrin on yhdistettävä voimansa taistellakseen vanhaa lakia vastaan. Samalla Dianan on hyväksyttävä noitapuolensa ja alettava oppia lisää magiasta, jotta hän voi nousta uhkaa vastaan, joka hiipii jo heidän kannoillaan.

Warner Brothers Pictures on ostanut elokuvaoikeudet. Tuottajina tulevat toimimaan Denise DiNovi sekä Alison Greenspan. Käsikirjoittajana toimii David Auburn, joka on voittanut Pulizer- sekä Tony Award-palkinnot.Kirjat:
1. A Discovery of Witches (suom. Lumottu, 2011)
2. Shadow of Night (suom. ??)
3. The Book of LifeLumottu

Jotakin oli juuri tapahtunut. Jotakin maagista.
Ei se mitään ole, minä ajattelin ja marssin päättäväisesti ulos kirjastosta.

Oletko ihan varma? kuiskasi pitkään torjuttu ääni.

Diana Bishop on nuori historiantutkija ja tunnetun noitasuvun jälkeläinen. Sukuun kohdistuneiden vainojen vuoksi hän tutkii alkemiaa puhtaasti tieteen keinoin, mutta joutuu pyörtämään päätöksensä löytäessään salaperäisen kadonneeksi luullun käsikirjoituksen.

Dianan lisäksi valtaväestöön sulautuu laaja olentojen eli noitien, demonien ja vampyyrien joukko, joita maaginen kirja vetää puoleensa. Vahvoin loitsuin suojattu käsikirjoitus kätkee arvokasta tietoa kaikkien luotujen syntyperästä ja jopa kuolemattomuuden salaisuuden…

Asia kiinnostaa myös perinnöllisyystieteilijä Matthew Clairmontia, joka siviiliammattinsa lisäksi on 1500-vuotias vampyyri ja intohimoinen darwinisti. Yhdessä he tempautuvat aikarajat ylittävään seikkailuun, joka vie vainoajiaan pakenevan parin aina Ranskasta Yhdysvaltoihin ja menneisyyden Englantiin. Dianan ja Matthewin välistä kiellettyä vetovoimaa ei väkevinkään magia pysty tukahduttamaan, mutta ovatko sen seuraukset niin tuhoisia kuin raivostuneet olennot uskovat?

"Huh, en edes tiedä mistä aloittaa. Tämä kirja on todellakin täynnä historiaa ja menneitä aikoja. Se tuntuu suorastaan tursuvan ulos kirjasta. Kirjoittaja tietää todella historiasta, alkemiasta ja jopa perinnöllisyystieteestä. Teksti on ns. raskasta luettavaa, koska siinä käsitellään paljon historiallisia asioita, ihmisiä ja paikkoja ja kevyemmän tekstin lukijoille se saattaa olla siksi erittäin pitkästyttävää luettavaa. Romantiikkakin tuntuu hukkuvan useaan otteeseen muun tarinan alle. Omaan lempilukemistooni ei todellakaan kuulu tämän kirjan kaltaiset tuotokset, mutta jotenkin kirjan tunnelma vangitsi ja lennätti aivan uuteen maailmaan, jossa on vanhoja linnoja, mahtavaa punaviiniä ja jännittäviä tapahtumia. Kirja ei sinänsä ole täynnä vauhdikkaita tapahtumia vaan ensimmäinen puolisko kirjasta keskittyy lähinnä Matthewn ja Dianan tutustumiseen ja tunteiden kehittymiseen. Puolen välin jälkeen pääsemmekin tutustumaan kunnolla Matthewn perheeseen ranskassa sekä Dianan noitaperheeseen amerikassa. Lisäksi Dianan "elävä" kotitalo oli aivan ihana lisä tarinaan. Tässä kirjassa noidat todellakin ovat noitia ja pystyvät käsittelemään myös luonnonvoimia. Pahiksiltakaan ei vältytä. Kirja jää todella ärsyttävään kohtaan ja jatko-osaa jää janoamaan kuola poskella vaikka kirja ei suosikkeihini lukeudukaan. Hauskana bonuksena muuten suomalaisnoita nimeltä Satu Järvinen, joka herätti huvitusta useaan otteeseen."
ARVOSANA: 8

4 kommenttia:

  1. Mulla on tämä Lumottu juuri kesken (sivulla 487 menossa), eli huomiseksi olisi mahdollista saada juttua aiheesta myös aikaseksi. Pitää palata asiaan kun nuo viimeiset n 150 sivua on luettu...

    VastaaPoista
  2. No niin, ei olisi paljoa enää luettavana :) Vaikka tekstiä mahtuukin yhdelle aukeamalle aina riittävästi niin silti sain luettua uskomattoman paljon lyhyessä ajassa. Tämä vaan tempaa mukaansa :)

    VastaaPoista
  3. Onko mitään uutta tietoa tullut, että suomennetaanko muita osia. Itse ehkä epäilen sitä, mutta jos suommennetaan niin se olisi tietenkin plussaa. Itselläni on Lumottu työn alla juuri nyt, enkä ole vielä ehtinyt oikein kasata mielipidettäni :)

    VastaaPoista

Kiitoksia muistamisesta ;)